To'ak – čokoláda dávných Mayů

Čokoláda To´ak je unikátní v každém ohledu
01. Květen 2018 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 18190

Příběhy firem, jimž jejich úspěchy na poli prodeje luxusních produktů umožnily podporu rozmanitých charitativních a občansky prospěšných aktivit, jsou poměrně běžné. Opačný postup, kdy aktivity neziskové organizace daly vzniknout produktu, který se rychle probojoval mezi ty nejexkluzivnější ve své kategorii, je o poznání méně. O to jsou však zajímavější a obdivuhodnější. Jedním z příkladů je čokoláda To´ak, která se za jedinou dekádu proměnila z jisté kuriozity v jednu z nejvíce ceněných čokolád na světě. V čem spočívá její kouzlo? A jaký je její příběh?

To´ak patří mezi nejexkluzivnější značky světa čokolády

To´ak patří mezi nejexkluzivnější značky světa čokolády

Od roku 2007 je v Ekvádoru – pravlasti čokolády – budována ekologická rezervace pokrývající nyní 560 hektarů deštného pralesa. A právě spolupráce s místní neziskovou ochranářskou organizací Third Millennium Alliance je pro úspěch čokolády To´ak naprosto klíčová. Právě zde se totiž pěstují unikátní kakaové boby označované jako „Nacional“, jejichž genetickou stopu lze přesně vysledovat až k 5300 let starým bobům, prvním, které byly člověkem domestikovány. Pro výrobu čokolády To´ak jsou používány pouze tyto boby, které byly ještě nedávno považovány za nenávratně ztracené.

Exkluzivní balení, možnost personalizace - to vše je u čokolády To´ak samozřejmostí

Exkluzivní balení, možnost personalizace - to vše je u čokolády To´ak samozřejmostí

Společnost To´ak se dnes podílí na projektech, které si kladou za cíl uchovat čistou genetickou linii bobů Nacional a současně se snaží o maximální zapojení místních komunit do výroby čokolády. Farmáři, kteří boby pěstují, používají tzv. suchou metodu, dobře známou vinařům. Pěstování bobů bez umělého zavlažování vede ke kolísavé úrodě, chuti lišící se rok od roku (opět stejně jako v případě vína) ale současně také maximální autenticitě a exkluzivitě.

Čokoláda To´ak není luxusní proto, že by byl její obal zdobený pravým zlatem nebo se v bonboniéře nacházel diamant. Touto cestou se vydávají jiní výrobci „exkluzivní čokolády“. V případě To´ak jde ale jen a pouze o čokoládu jako takovou, unikátní, autentickou, ručně vyráběnou s citem pro ty nejmenší detaily. Velká pozornost je věnována také zrání čokolády, které probíhá ve starých vinných sudech po koňaku.

Potrpíte-li si na opravdu kvalitní čokoládu s duší, kterou lze vystopovat až ke starověkým civilizacím, je značka To´ak to pravé. Sociálně zodpovědný model podnikání je navíc něco, co si zaslouží podporu v každé situaci.

Galerie

To´ak patří mezi nejexkluzivnější značky světa čokolády
Exkluzivní balení, možnost personalizace - to vše je u čokolády To´ak samozřejmostí

Mohlo by vás také zajímat