Vrbické vinařství Horák získalo na prestižní pařížské soutěži titul šampiona

04. Květen 2017 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 14887

Vinařství Horák se nachází ve Vrbici a obhospodařuje 1 hektar vlastních vinic. Díky pomoci subdodavatelů dnes jeho majitel, Leoš Horák, spolu se svým bratrem a synem produkují 60 tisíc lahví ročně. Historie tohoto vinařství není dlouhá, sahá teprve do roku 2004.

Poslední roky zažívá vinařství nevídané úspěchy. Roku 2016 vyhráli titul Šampiona (Lauréat Trophée) mezi růžovými víny ve slavné vinařské soutěži Vinalies Internationales Paris. Letos získali další ocenění, a to za víno Hibernial 2016, které se stalo na této soutěži šampionem.

Jedná se o vůbec první double v historii této prestižní světové soutěže, a to je již 23 let stará! Když majitel vinařství posílal vzorky do letošního ročníku, v úspěch nedoufal. V kategorii nejlepších bílých vín do 12 g zbytkového cukru bylo totiž více jak 1000 vín z více než 40 zemí světa. O radosti, jakou měl z vítězství, snad není nutno psát. Celkově bylo v soutěži 3 540 vín ze 45 zemí světa.

Vinalies Internationales však není jedinou soutěží, ve které vinařství Horák uspělo. Jeho vína se pravidelně umisťují na prestižních výstavách doma i v zahraničí. Posledních 5 ročníků se pokaždé umístilo mezi 1000 víny světa v publikaci Vins du Monde.

A jak že vína Horák vznikají? Hrozny zde zpracovávají moderním mlýnko-odstopkovačem, následně je lisují pneumatickým lisem. Bílá vína se školí v nerezových nádobách, červená v dubových a akátových sudech. Vybrané šarže se vyrábí metodou Barrique. Vinařství Horák produkuje celkem 16 odrůd, přičemž vlajkovou lodí je CUVÉE HORÁK. Vína Horák si můžete dát v některé z pražských restaurací, možná je také degustace ve vinném sklepě U strýca Milana.

Galerie