Benjamin, nováček s velkými ambicemi

26. Říjen 2018 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 15915

Restaurace Benjamin, která se nachází v pražských Vršovicích, přinesla na scénu trochu jiný koncept fine dining zážitku. Za její řízenou degustací u kulatého stolu stojí šéfkuchařské duo Radka Jakubce a Tomáše Torhana. Právě oni představují své podzimní menu a nutno podotknout, že se jim v 8chodové degustaci podařilo tuto sezónu věrně vystihnout.

Gastronomicky zážitek se sociálním přesahem - tak charakterizuje svou nejnovější restauraci Benjamin Štěpán Návrat, který v Praze stojí už za dvojicí asijských podniků Café Buddha. Restauraci pojmenoval po svém synovi, a stejně jako on, i restaurace se rychle rozvíjí.

Díky nabídce sezónních kreací kuchyně svůj původní koncept změny menu co dva týdny posunul k delší životnosti. Díky tomu se menu mění jen každé dva měsíce.

 

Aktuální, podzimní menu, začíná neobvyklou kombinací jesetera s borůvkami a potočnicí s jablkem. Na první předkrm pak navazuje další, lehce neobvyklý chod – testes s majoránkou. Ano, skutečně se jedná o samčí pohlavní žlázy. Pokud jste je ještě neochutnali, nebojte se zbavit předsudků. Dostanete tak možnost objevit zajímavou ingredienci, jejíž renesance navíc perfektně odpovídá trendům udržitelnosti a „no waste“ filozofie, která je při práci s masem tak žádoucí.

V dalším z předkrmů byste však maso nenašli, jedná se totiž o vegetariánskou variaci pórku, brambory, libečku a hub. Na tuto zemitou, odlehčenou variaci navazuje poněkud těžší kombinace zajíce s petrželí. Promyšlená dynamika degustace následně překvapí jemným okounem, netypicky doplněným o zelí, kopr a kapustu. Tedy suroviny, které rybě propůjčí nové, sezónně žádoucí vyznění.

 

 

Zlatým hřebem degustace je puristicky pojatá klasika v podobě daňka s tuřínem, rakytníkem a perníkem, tedy chod plný intenzívních, vrcholně podzimních, ale harmonických chutí. Dezerty jsou na podzimním menu dva - slaný a sladký. Tím prvním je domácí zauzený sýr s řepou, rebarborou a křenem. Navazuje na něj sladká tečka s možná až nostalgicky laděním – kofilou, kávou, čokoládou a drobenkou.

 

 

Galerie

Mohlo by vás také zajímat