Džemy a marmelády, zkrátka Dobroty od Macháčků, jsou vyráběné s láskou, pečlivostí a fantazií

Redakce Luxus.cz
11. Březen 2019

I dnes se budeme věnovat sladkým džemům a marmeládám, těm nejlepším, které jsou v České republice k dostání. Mezi ně se řadí i džemy a marmelády z malé rodinné firmy Od Macháčků, kterou založila paní Helena Macháčková. Její vášeň pro marmelády, džemy a další ovocné dobroty začala, když byla na mateřské dovolené. Obklopena svými třemi dětmi a manželem brzy zjistila, že láska opravdu prochází žaludkem, popustila uzdu své fantazii a začala tvořit originální ovocné dobroty.

 

 

První dobrotou z její kuchyně byly pečené čaje, kterými roku 2010 obdarovala své blízké. Na nápad vyrobit pečený čaj ji přivedla její nejstarší, tehdy osmiletá, dcera Veronika. A jeden čaj nese i její jméno: Meruňková Verunka s Aloe Vera. Paní Helena si všimla, že s čajem darovala i voňavou pohodu, která se jako zázrakem objevila doma, když si čaj vařili. Její známí k ní už nechodili na kávu, ale právě na její pečený čaj…

 

Proto si v roce 2012 zařídila malou provozovnu v části jejich rodinného domku a začala své výrobky prodávat na farmářských trzích. Poptávka rostla a za další tři roky už prostory nedostačovaly. V roce 2015 tak koupili bývalou restauraci v Rybnici na severním Plzeňsku a v jejích prostorách dnes voní ovoce, které zde zpracovávají. Je zde i malá prodejna, kde si můžete vybrat z více než 120 druhů ovocných, zeleninových nebo bylinkových dobrot.

Její práce ji baví a na jejích produktech je to znát. Všechny džemy a marmelády jsou v kvalitě "extra" či "výběrové". Toto označení však na etiketě neuvádí, jsou to prostě výrobky "od Macháčků". Obsah ovoce v džemech a marmeládách se pohybuje od 50 do 82 %. A samozřejmě jsou bez konzervantů, barviv a jiné chemie. Paní Helena je připravuje podle starých postupů a receptů, případně recepty sama vymýšlí. Je neskutečné, jak krásně barevné džemy a marmelády od paní Heleny jsou, i když neobsahují žádná barviva. Díky tomu, že jsou její džemíky a marmeládky vždy z jednoho druhu ovoce (např. jahodový džem obsahuje pouze české jahody, cukr a želírovací přípravek Agar - výtažek z mořské řasy, žádná jablka a jiné náhražky), je zaručeno, že si pochutnáte. Její mandarinková marmeládka vypadá, jako by do skleniček zavřela kus slunce. Už jen díky ní bude Váš dne krásnější.

Ve výrobě preferuje paní Helena české ovoce, např. rybíz vykupuje od zahrádkářů z okolí, meruňky si vozí z Moravy od sadařů, borůvky jsou sbírány v okolí Kvildy v šumavských lesích a hrušky pro jejich výrobu rostou v sadech Nebílovy. Za své výrobky získala také ocenění Regionální potravina Plzeňského kraje, a to v roce 2016 za sirup Babiččin poklad z plodů bezu a v roce 2017 za pečený čaj Kouzelné hrušky se skořicí.

 

Za zmínku stojí také široká řada báječných sirupů, které paní Helena vyrábí. Vybrat si můžete z ovocných, třeba klasická Rybízovka, přes citrusové, např. Limetkový sirup, přes bylinkové - Mátový či Levandulový, až po speciality jako Rakytníkový s malinou či Smrkový, který je vhodný především na horký nápoj s úžasnou vůní. Vybírat můžete zhruba z třiceti druhů sirupů a každý si určitě najde ten "svůj". A kdo má rád něco pikantního, také nebude zklamaný. Chilliáda jemná a extra, delikatesa k masu či sýru, již dva roky vítězí u zákazníků paní Heleny na žebříčku oblíbenosti.

Už se Vám sbíhají sliny? Stačí si vybrat a přesvědčit se na vlastní chuťové buňky!