GRAPPA NONINO – ABSOLUTNÍ ŠPIČKA MEZI ITALSKÝMI DESTILÁTY VE WINE FOOD MARKETU

10. October 2014 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 14645

Rodina Nonino povýšila grappu z nápoje, jímž se za chladných dnů zahřívali farmáři na severu Itálie, na královnu pálenek.

Do historie grapy se tito výrobci z Friuli zapsali hned 2x. Jako jedni z prvních stvořili grappu cru (z odrůdy Picolit) a za druhé, jako první pak vytvořili destilát z moštu hroznů, jenž oproti grappě vyniká delikátní jemnou chutí. Kvalita, výzkum, profesionalita, pokrok a láska. 

Umění destilace je privilegium rodiny Nonino už od roku 1897. Po zakladateli Oraziu Nonino se vedení společnosti postupně ujímali další členové rodiny, v současné době v jejím čele stojí tři krásné sestry: Cristina, Antonella a Elisabetta.

Zásadní zlom přišel v roce 1973, kdy Benito a Giannola Nonino vyrobili Monovitigno Nonino, čili grappu z jedné jediné odrůdy vinné révy. Tato grapa vzniká separátní destilací matolin neboli pevných zbytků po vylisování vína z jedné odrůdy hroznů. Obrovský domácí a zahraniční úspěch inspiroval další palírny k tomu, aby Nonino následovaly.

V roce 2000 nadšení milovníků destilátů na celém světě vzbudil elegantní a velice hutný destilát Gioiello, výsledek mnohaletého výzkumu rodiny Nonino, jenž se vyrábí destilací medu různých druhů a vůní (např. akátového nebo kaštanového).

V rodině 2003 byla rodina Nonino udělením slavného ocenění Leonardo Qualitá Italia uznána jako pravý velvyslanec italské grappy. O 7 let později grapa Nonino Monovitigno vyhrála na prestižní newyorské soutěži Ultimate Spirits Challenge v ktg. World Brandy, Grappa & Grape Distillate.

Užití grappy Nonino je velmi široké. K naprosté dokonalosti dokáže dovést chuť a vůni jídla i míchaných drinků. Zkuste třeba risotto s grapou, studené semifredo z hořké čokolády a grappy. 

 

www.winemarket.cz