Hravé české chutě najdete v Hergetově Cihelně

víčková s pečenou srnčí kýtou, kořenová zelenina, karlovarské knedlíky, brusinky
Hana Benešová
05. Prosinec 2018

Inspirace českou kuchyní aneb Jak připravit českou klasiku v moderní a překvapivé formě. Právě takový cíl si dal při skladbě podzimního menu talentovaný šéfkuchař Hergetovy Cihelny, Vojtěch Václavík. A povedlo se mu to na výbornou.

Marinovaný losos a la “matjes”, remuláda, šalotka, hořčičné semínko, fenyklový salát, křupavý toast

Marinovaný losos a la “matjes”, remuláda, šalotka, hořčičné semínko, fenyklový salát, křupavý toast

Na první pohled běžná česká jídla, jako jsou kachna, matesy, kuře s nádivkou či svíčková, jsou v Hergetově Cihelně prezentována v mimořádně působivé podobě. Pojďme si je blíž představit. Losos à la mates se salátem z fenyklu, řapíkatého celeru a kaparovou remuládou překvapí skvostnou chutí ryby marinované v soli a cukru a pak v hořčici s olejem a octem.

Pečené kuřecí prso plněné kaštany a houbami, pancetta, celerové pyré, růžičková kapusta, tuřín, višňová omáčka s brandy

Pečené kuřecí prso plněné kaštany a houbami, pancetta, celerové pyré, růžičková kapusta, tuřín, višňová omáčka s brandy

Ještě rafinovanější je ovšem verze tradiční české „kačeny“ se zelím, která dostala značně novátorský vzhled. Kachní konfit pečený v sádle je totiž obalený ve filotěstě a osmažený do podoby křehkých taštiček. Ty jsou servírovány s červeným zelím a úchvatnou švestkovou omáčkou, jež je připravena z čerstvých i sušených švestek, zázvoru, skořice, badyánu a slivovice.

Křupavé kachní taštičky, švestková omáčka, salsa z červeného zelí a červené cibule

Křupavé kachní taštičky, švestková omáčka, salsa z červeného zelí a červené cibule

Milovníky ryb potěší také candát s fazolovým ragú, jehož chuť nádherně doplňuje lahodná omáčka z černého piva a kapustová kroketa. Vynikající je také typické podzimní jídlo - kuře plněné směsí hub a kaštanů, podávané s tuřínem, kapustičkami, celerovým pyré a kandovanými višněmi. Velkým hitem je fantastická svíčková z křehkého masa jelínka sika s máslovými knedlíky a brusinkovým čatní. Jedná se o chuťově dokonalou kombinaci intenzivní omáčky s měkkým, dvanáct hodin taženým masem.

Vanilková zmrzlina, čerstvé jahody, rebarbora, lískové oříšky

Vanilková zmrzlina, čerstvé jahody, rebarbora, lískové oříšky

Kreativní variací klasiky je také dezert, oblíbené horké maliny se zmrzlinou. Václavík je nabízí ve formě šťavnatého malinového kompotu s mandlovo-kokosovou granolou, mascarpone, s vanilkovou zmrzlinou a košíčkem z mandlové mouky.

Vojtěch Václavík

Vojtěch Václavík