Jaká byla letošní galadegustace Bourgogne & Champagne v Kaiserštejnském paláci?

Redakce
27. Duben 2018
Již potřetí se v druhém dubnovém týdnu konala galadegustace vín ze slavných vinařských oblastí Bourgogne a Champagne. Celé odpoledne bylo v Kaiserštejnském paláci na pražském Malostranském náměstí věnováno ochutnávkám unikátních burgundských a šampaňských vín za přítomnosti zástupců slavných vinařství i špičkových someliérů. Tato akce, kterou jako již tradičně pořádala společnost Premier Wines & Spirits, nemá v České republice mnoho obdob a její návštěva byla pro mne i ostatní hosty skutečně velkým zážitkem.

Burgundsko (Bourgogne) je po Bordeaux pravděpodobně druhou nejvýznamnější vinařskou oblastí na světě a podmínky, které zde panují dávají vzniknout unikátním vínům s nezaměnitelnou charakteristikou. Mezi červenými víny zde kraluje Pinot Noir, mezi bílými potom neméně známé Chardonnay. Šampaň (Champagne), z velkých francouzských vinařských oblastí ta nejseverněji položená, je zase po celém světě proslavená především svými šumivými víny. „Šampaňské“ sice pravděpodobně – navzdory legendám – nevynalezl Dom Pérignon, s regionem je ale spojeno jednoznačně a díky němu zná tento francouzský kraj doslova celý svět.

Degustace začala kolem druhé hodiny odpoledne a k ochutnání byla i některá unikátní vína z limitovaných edicí. Po celou dobu se nám věnoval tým someliérů, který ochotně a neúnavně informoval, vysvětloval, radil. Své k tomu měli co říct i sami vinaři, konkrétně Gauthier Arnould z vinařství Michel Arnould, Sophie Meunier Confuron a Alain Meunier z vinařství J. J. Confuron. To hlavní mě ale teprve čekalo…

V rámci akce byly naplánovány i dvě řízené degustace. Jako první přišla na řadu oblast Champagne. Degustaci vedl špičkový someliér Ivo Dvořák a v jejím průběhu se ke slovu dostala opravdu špičková šampaňská. Jemné, vyvážené, a přitom mohutné šampaňské Lounois Special Club z vinic v okolí vesnice Mesnil degustaci skvěle odstartovalo a ani vína jako Cuvée William Deutz nebo Salon Grand Cru BdB se nenechala zahanbit. Vína byla výborná a atmosféra stejně tak.

Druhou řízenou degustaci, tentokrát zaměřenou na jedno konkrétní víno, Richebourg GC z vinařství Gros Frére et Soeur, měl pod patronací Vít Hepnar a i zde to stálo za to. Pět různých ročníků tohoto vína (2005, 2009, 2011, 2013 a 2014) reprezentovalo Burgundsko opravdu znamenitě.

Zakončení celého dne na galavečeři v restauraci Grand Cru společně s francouzskými vinaři a menu šéfkuchaře Jana Punčocháře již bylo onou pověstnou třešničkou na dortu. Jehněčí hřbet, hovězí maso s lojovými škvarky i další pokrmy byly skutečně dokonalé, tím spíše, že byly vždy spárovány s vhodným vínem.

Jen těžko si lze představit příjemněji strávený den. Letošní galadegustace se více než vydařila a sama byla tou nejlepší pozvánkou na případné další podobné akce.

Firemní články