NESPRESSO, NOVÁ LIMITOVANÁ ŘADA MONSOON MALABAR

Adriana Dosedělová
22. Duben 2015
Společnost Nespresso vynakládá své veškeré síly, aby svým zákazníkům mohlanabízet stále nové a nové kávové zážitky. Velmi žádaná Grand Cru z limitované řady jsou proto navrhována tak, aby členy Clubu a milovníky kávy ustavičně překvapovala a těšila je novými vůněmi a chutěmi.

Nové Grand Cru Monsoon Malabar v limitované edici vezme milovníky kávy na objevitelskou cestu. Až si budete vychutnávat nádherné aroma a charakteristickou chuť těchto vskutku speciálních kávových zrn, legendární příběh nového Grand Cru vás přenese do úplně jiných časů a na jiné místo. Aby vytvořilo Nespresso nádherný zážitek z kávy, zkombinovalo u této nové limitované řady veškeré moderní know-how odborníků na kávu, historický proces přípravy kávy, který se odehrává na malabarském pobřeží, a kávová zrna té nejvyšší kvality.

Káva Grand Cru je inspirována příběhem, jenž se začal psát před více než 300 lety, kdy se káva pěstovaná v jižní Indii nakládala na dřevěné plachetnice východoindické společnosti, které měly namířeno do Evropy. Během šestiměsíční cesty kolem Mysu Dobré naděje na samotném výběžku afrického kontinentu docházelo k zajímavému jevu. Vlivem vlhkosti a tropických mořských větrů, s nimiž se během plavby lodě potýkaly, kávová zrnka bobtnala a zrála skutečně jedinečným způsobem. Na povrchu zrn se začala utvářet jemná a ušlechtilá plíseň a zrnka získala díky zvýšené vlhkosti jinou, pórovitější strukturu. Tyto nově získané vlastnosti přinesly zrnům dosud nevídanou chuť a aroma, jež má charakteristický slaný nádech a velkou živelností. Když se pak v roce 1869 otevřel Suezský průplav, vznikla nová a rychlejší trasa do Evropy, jenž výrazně zkrátila dobu přepravy kávy. Malabarská káva však utrpěla i kvůli rychlé cestě a nakonec překvapivě díky moderním lodím s kontejnerovu přepravou přišla i o chuť, která byla v té době u indické kávy žádaná.

Dovozci a zpracovatelé kávy začali hledat způsob, jak věrně napodobit aroma této výjimečné kávy z Malabaru a přišli s novým technologickým procesem, který dokázal nahradit ten přírodní. Tzv. monzunování probíhá tak, že je káva umístěna ve ventilovaných skladištích, kde je vystavena působení vlhkosti a větru. Nad celým procesem je potřeba přísný dohled, zrna jsou mnohokrát za den přehrabována, aby vlhkost ze vzduchu nasávala rovnoměrně. Tento proces probíhá blízko moře na indickém malabarském pobřeží po dobu dvou a tří měsíců, kdy severovýchodní monzun bičuje západní břehy kontinentu. Díky tomuto zpracování Nespresso oživuje starodávnou tradici a přináší svým zákazníkům skutečně výjimečnou kávu s osobitým charakterem divokého monzunového počasí. Nová káva Mnsoon Malabar je svou intenzitou silná káva osm. Svým výrazným charakterem a jedinečnou chutí bezesporu potěší všechny milovníky kávy plné chuti. Káva e po napití velmi jemná, ale zároveň mohutná a hříšně požitkářská. Vhodné je pít ji jako ristretto 25ml, kdy vynikne její síla i mohutnost, výtečná je i jako jemné espresso 40 ml, jež vás uspokojí svou hladkou strukturou a jemnými tóny skrytými v pozadí. Monsoon Malabar si rovněž skvěle rozumí i s mlékem, v němž se pak zdůrazní cereální vůně, aniž by přitom kávu připravilo o její intenzivní charakter. Když si Monsoon Malabar Grand Cru připravíte jako cappucino, je pak vyváženou a aromatickou lahůdkou, jež se vyznačuje cereálními a sušenkovými tóny s náznakem dřeva a oříšků. V kombinaci s hladkou mléčnou pěnou pak vytváří syté tělo Monsoon Malabaru krémové, lahodné latte macchiato.

Firemní články