Objevte kouzlo armaňaku

Hana Benešová
15. Říjen 2018

Pokud ještě neznáte francouzský klenot armaňak, nastala ta správná chvíle jej objevit. Armaňak je jedním z vinných destilátů, který pochází z území Armagnacu v gaskoňské oblasti. Na rozdíl od koňaku prochází armaňak při výrobě postupnou destilací, a to většinou pouze jednou destilací, díky čemuž si zachovává svou jedinečnou chuť, charakter i všechny vonné látky. Obsah alkoholu u armaňaku nesmí překročit 63 %, zároveň musí být alespoň 40%. Na výrobu armaňaku se smí používat jen několik základních odrůd vinné révy – Baco, Colombard, Folle Blanche a Ugni Blanc.

Armaňak je tradičně stařen v sudech po dlouhou dobu. Pokud se jedná o armaňak z blendu, je na vinětě uveden údaj podle nejmladšího z užitých destilátů. Vcelku nově bychom mezi armaňakem našli i typ Blanche D’Armagnac, který není stařený a díky tomu je jemný a čistý.

Po generace si předává tradici výroby armaňaku rodina Lafontan. Tento uznávaný producent armaňaku, který byl založen roku 1897, sídlí v oblasti Bas Armagnac v Gaskoňsku, v jedné z nejlepších oblastí pro výrobu tohoto destilátu.

Klenotem mezi armaňaky je Lafontan Armagnac VSOP. Jedná se o armaňak, který prošel dvojitou destilací a poté zrál po dobu 10 let v dubových sudech. V jeho vůni můžeme cítit dominantní sušené plody, rozinky, ale i šňupací tabák. Chuť Lafontan Armagnac VSOP je dlouhá a komplexní.

Po dobu 25 let zrál v dubových sudech Lafontan Armagnac XO Carafa 40 %, v jehož vůni cítíme tóny vanilky a sudu. Chuť tohoto armaňaku je komplexní a vyznačuje se jemným náznakem ovocných tónů a tabáku.

V nabídce destilerie Lafontan můžete nalézt i velmi raritní a staré ročníky. Společnost Premier Wines & Spirits navíc zajišťuje dovoz ročníků destilátu přímo na objednávku, můžete tak pořídit originální dárek – armaňak z roku narození. Ročníkový armaňak Lafontan Armagnac 1989 se vyznačuje tóny vanilky a pomerančové kůry.

Armaňak Blanche Lafontan se od tradičního armaňaku odlišuje tím, že se jedná o mimořádně jemný a čistý vinný destilát, jelikož není stařený v sudech. Na jeho výrobu se používají aromatické hrozny odrůd Ugni Blanc a Colombard. Jejich sklizeň probíhá hlavně v noci, aby hrozny byly v chladu, a z vinice se přepravují v ocelových tancích, aby se zabránilo jejich oxidaci. Hrozny jsou stlačovány vzduchem, díky čemuž se z nich získá nejčistší šťáva, která se skladuje při teplotě kolem 15 °C. Armaňak Blanche Lafontan je uchováván a stařen po dobu 6 měsíců v nerezových ocelových tancích.

Firemní články