Paloma nastavila laťku až příliš vysoko

Martin Straka
05. Červen 2018

Na první pohled by se mohlo zdát, že malé francouzské městečko Mougins není dost zajímavé na to, aby člověk vážil byť jen nezbytných 15 minut cesty ze slavného a nablýskaného Cannes. Zdání však klame a kromě toho, že zde lze navštívit muzeum plné uměleckých děl od Picassa po Rubense, je Mougins proslavené i přítomností špičkové restaurace Paloma, která se ne náhodou pyšní kromě skvělé pověsti i dvěma michelinskými hvězdami. Dobrou zprávou je, že za výjimečným gastronomickým zážitkem, který svým hostům poskytuje, se již nemusíte vydávat až do Francie. Stačí totiž zajít do její sesterské restaurace stejného jména, která je od minulého roku otevřena v Průhonicích. A jaká byla moje první návštěva? Splnila Paloma nejvyšší očekávání?

Vstupujete-li do restaurace jako je Paloma s její pověstí, jsou všechny vaše smysly napjaté již od prvního okamžiku, kdy do interiéru vstoupíte. A v tomto případě byly první dojmy rozhodně pozitivní. Kombinace černé, bílé a šedé spolu s povedeným designem všech kusů nábytku, závěsů či nádobí působí nesmírně kompaktně stejně jako elegantně a luxusně. Kapacita restaurace činí pouze 33 míst, aby byla pro všechny hosty zajištěna maximální péče a pozornost. To potvrdila i okamžitá reakce personálu a profesionální, přitom však vřelé, přivítání, které dávalo tušit, že je před námi vskutku jedinečná zkušenost.

Propojení původní restaurace na francouzské riviéře a její průhonické sestry rozhodně nespočívá jen ve stejném názvu. Celý koncept restaurace určuje executive-chef Nicolas Decherchi. A byl to právě on, kdo měl největší podíl na zisku michelinských hvězd pro podnik v Mougins. Jeho pravou rukou je potom další Francouz, Florian Felix, který se stará o gastronomickou cukrárnu společně s Liborem Krušinským, bývalým šéfkuchařem Chateau Mcely. Celý tým představuje špičku ve svém oboru a jeviště pro velké představení tak bylo připraveno.

Ještě před vlastním jídlem přišla řada na výběr z několika špičkových šampaňských vín a ani poté jsme se nenudili, neboť na našem stole pravidelně přistávaly nejrůznější francouzské pochutiny. Můj společník si následně vybral k jídlu speciální degustační menu skládající se z položek vybraných přímo Nicolasem Decherchi, které sestávalo z amuse bouche, restovaných langustýnek s mandarinkou s raviolou a přelivem silného vývaru z jejich klepet, rolky z mořského jazyka à la carbonara, punčovaného granité s papájou, králíka à la Royal se smrži, foie gras, lanýži a telecím brzlíkem následováno dortem Pavlova s rebarborou a medem a jablkem plněným konfitem ze zeleného jablka na sušence z lískových ořechů. Moje volba zahrnovala růžici z lanýžů s archivním sýrem Comté, svíčkovou Wellington, po nichž následovala palačinka à la Piña Colada, mangové soufflé a výběr sýrů Malory Geniller.

Hodnocení jídla, které se dá jen těžko popsat bez použití superlativů, je v tomto případě jednoduché. Vizuálně i chuťově bylo zkrátka dokonalé. Pohled na flambování palačinky přímo na stole hostů přidal večeři na zajímavosti a chování personálu po celou dobu večeře bylo bezchybné. Od domácího pečiva a tří druhů másla (klasické, zauzené a máslo z mořských řas) přes hlavní chody po zákusky… vše bylo stoprocentní bez nejmenší chybičky. K poznání, že v restauraci Paloma kompromisy neuznávají, nám tak stačilo opravdu málo času. Tohle není žádná laciná kopie slavné restaurace, ale zcela rovnocenný podnik, který si se svým starším sourozencem v ničem nezadá. Návštěva průhonické restaurace Paloma nejen, že naplnila všechna má očekávání, výrazně je překonala.