ROZHOVOR S ALEXANDROU KASPEROVOU, ZÁMECKOU PANÍ CHATEAU HERÁLEC

Redakce
28. Srpen 2015

Chateau Herálec je luxusní pětihvězdičkový zámecký hotel v překrásné přírodě Vysočiny. O tom, že se jedná o opravdový skvost, vypovídá i fakt, že figuruje v žebříčkuTripAdvisor mezi10ti nejlepšími zámeckými hotely světa.
Vyzpovídali jsme Alexandru Kasperovou, zámeckou paní tohoto překrásného hotelu.

Otázka
Kdy poprvé Vás napadlo, že byste mohla být zámeckou paní?
Odpověď

Nad tím vůbec takto nepřemýšlíte. Když se dostanete, v našem případě spíš shodou okolností, k nemovitosti, která Vás přesahuje ve všech ohledech, neřešíte nějaké statusy, ale ryze praktické věci. Kdy, co a jak opravíte, zlepšíte, změníte. A jaký plán povede k cíli: aby to, co je schátralé, sešlé, ale skrytě nádherné zase sloužilo další generace…
Otázka
Co bylo hlavním podnětem ke koupi zámku?
Odpověď

To je spíš groteskní souvislost – hledali jsme dům na bydlení, který bychom zrekonstruovali a opravdu bez předsudků jsme jeli na základě doporučení do Herálce. V téměř každé české vísce se nachází nějaká budova, kterou místní označují jako zámek. A znáte to….někam přijedete, „něco“ se vás dotkne, pomátnete se a investujete. Nám bylo v zásadě od začátku jasné, že nekupujeme dům na bydlení. Chtěli jsme zámku vdechnout nový život. Jeho proměna ve výjimečné luxusní hotelové sídlo tedy byla logickou volbou. Na Vysočině, která je dosud neobjevenou perlou Čech, tento typ ubytování zcela chyběl. Zámek má perfektní dopravní dostupnost a dnes těžíme kromě oceňované krásy objektu a perfektních služeb i z nepochybně výborně dostupné lokality.
Otázka
Byla pro Vás důležitá historie objektu?
Odpověď

Byla zajímavá, ale na mnohé věci jsme přišli postupně. Třeba na to, že zámek je ve skutečnosti ve svém základu středověkou tvrzí ze 13. století. Nezpochybnitelné kouzlo měl zámek především na mého muže, já se zamilovala do místa a všeho s ním spojeného až postupně, v rámci realizace.
Otázka
Měla jste od začátku jasnou představu o konceptu projektu?
Odpověď

Ano, cílení bylo jasné, ale formu jsme dávali zámku postupně. Dnes si s odstupem času všichni uvědomujeme, jak důležité bylo rozhodnutí vrátit zámku původní dispozici, jeho velkorysost a spoustu vzduchu. To jsou dnes zejména v hotelovém průmyslu velmi vzácné atributy. Faktem je, že zámek je naprosto jiný, než býval. Přesto, že jsme jej velice citlivě rekonstruovali s ohledem na skutečnost, že jde o památkově chráněný objekt, interiér jsme přizpůsobili dnešní moderní době. Bylo pro mě velmi důležité, aby s ohledem na původní zanedbaný a opravdu sešlý stav objektu, byla výsledkem rekonstrukce čistota ve všech ohledech. Chtěli jsme, aby hosté mohli vnímat celkovou krásu objektu a to se povedlo.
Otázka
Jak dlouho rekonstrukce trvala a co na ní bylo nejobtížnější?
Odpověď

Samotný proces památkové obnovy a stavební rekonstrukce zámku trval 3 roky. Tomu samozřejmě předcházela kvalitní projektová příprava. Přesto to byl s ohledem na velikost objektu a souběžnou revitalizaci historického anglického parku rekordní čas, především díky extrémně kvalitnímu výkonu všech, kteří se na projektu jakýmkoliv způsobem podíleli.
Otázka
Kdybyste mohla vrátit čas a stála znovu na počátku projektu, udělala byste něco jinak?
Odpověď

Ne. Nad tím ani nepřemýšlím. Občas narazíme na nějaké provozní problémy, které ale ukáže teprve praxe a nejde o nic zásadního. Projekt je v téměř celém rozsahu opravdu dokonale promyšlený.
Otázka
Je ještě něco, co byste v budoucnu chtěla na zámku vylepšit?
Odpověď

Stále něco vylepšujeme. Je to přímo povinností hoteliérů, aby v první řadě naslouchali svým hostům, a pokud je to v jejich možnostech, jejich podněty realizovali. A to my děláme. Kromě toho chápeme, že úkolem dobrého hoteliéra je především dělat hostům radost, což mohou být i maličkosti. Disponujeme skvělou realizační schopností, tak většinu nápadů velice rychle realizujeme.
Otázka
Zámecká restaurace je proslulá svou kuchyní, jak vybíráte šéfkuchaře?
Odpověď

To je snad nejtěžší úkol každého hoteliéra. V podnikání prostě musíte mít i trochu štěstí. Nám se skvělého, mladého a talentovaného šéfkuchaře povedlo najít přímo tady, na Vysočině. Obecně je ale fluktuace v této oblasti obrovská, spoustě lidem v této opravdu těžké, ale krásné profesi chybí osobní vize a tak jen poletují sem-tam. Mít stabilní výkonný a spolehlivý tým v kuchyni je velká výzva.
Otázka
Co byste poradila těm, kteří uvažují o podobném projektu?
Odpověď

Nevím, zda zkušenosti z rekonstrukce jsou nějakým způsobem přenositelné, vždy jde především o lidskou energii. O speciální kombinaci lidí, kteří se sejdou u konkrétního projektu a buď fungují jako sehraný orchestr od začátku, anebo prostě neladí a nikdy ani nebudou. Jsou však pro konečný výsledek absolutně rozhodným faktorem.
Otázka
Jaká by byla otázka, na kterou byste chtěla odpovědět a ještě se vás na ní nikdo nezeptal?
Odpověď

Jak tak uvažuji, nikdo se nikdy nezeptal, co mně na hoteliérství nejvíc baví. Asi bych měla logicky odpovědět: sloužit a dělat lidem radost. Stále vymýšlet zlepšení, chodit po světě s otevřenými očima, a co funguje, uplatnit “doma”. Nad naším produktem přemýšlíme jinak: chceme hostům sloužit v tom nejlepším slova smyslu, přinášet jim 5 hvězdičkový standard v milé domácké atmosféře a vytvořit tak prostředí, kam se lidé budou rádi vracet…