ROZHOVOR S PAVLEM MAUREREM

Redakce
23. Květen 2014

Nejznámější milovník dobrého jídla u nás, vydavatel prestižního nezávislého průvodce po restauracích Maurerův výběr Grand Restaurant a organizátor gastronomických svátků Grand Restaurant Festival a Prague Food Festival. Druhý jmenovaný letos vstupuje do VIII. ročníku, koná ve dnech 23. - 25. 2014 a má lehce obměněné motto: „Nejezte, nepijte ani nežijte blbě!“

Otázka
Vzpomenete si na první jídlo, které vám jako dítěti opravdu zachutnalo a nutil jste maminku, aby vám ho znovu a znovu vařila?
Odpověď

Maminčina omáčka z kyselých okurek a bez masa.
Otázka
Jak vůbec vznikl nápad vydávat průvodce po českých dobrých restauracích, inspiroval jste se v zahraničí?
Odpověď

Vše vzniklo neplánovaně. S pár mými známými jsem se rozhodli zmonitorovat restaurace, které začaly po revoluci vznikat. Dívali jsme se, jak tyto žebříčky dělají ve světě, ale museli jsme samozřejmě vymyslet něco, co by vyhovovalo českému národu. Američané mají například 30bodový žebříček. My se rozhodli hodnotit jednodušeji 1-5, jako se dávají známky ve škole.
Otázka
Kdy jste se rozhodl že svou profesionální kariéru spojíte s jídlem?
Odpověď

Pracoval jsem téměř dvacet let v reklamě. Průvodce jsem si několik let vydával jen tak pro radost a aby se zaplatila tiskárna. Když jsme se rozhodli v roce 2007 uspořádat první Prague Food Festival (Kampa), tak už se to nedalo dělat jako hobby.
Otázka
V čem se váš průvodce liší od toho michelinského?
Odpověď

Michelinský průvodce zaměstnává komisaře, kteří hodnotí restaurace, mají to jako profesi. V celostátní anketě Grand Restaurant může hodnotit kdokoliv. Lidé tajně a na svoje náklady známkují jednotlivé restaurace. Mezi sebou se neznají a patří do různých sociálních a profesních skupin. Zároveň jsou to však odborníci z mnoha dalších zajímavých profesí - lékaři, umělci, právníci, podnikatelé.
Otázka
Podle jakých kritérií restaurace hodnotíte?
Odpověď

Stačí se zaregistrovat na našem webu www.grand-restaurant.cz. Hodnotí se jako ve škole od 1 do 5 – jídlo, obsluha, interiér. Hlavním posláním je nezávisle hodnotit jednotlivé restauranty v Praze a České republice, a přinášet tak ověřené informace a zaručené typy. Lidé zasílají hodnocení, jak poštou, tak přes internet nebo pomocí chytrých telefonů. Zároveň máme nově systém komentářů a ty nejaktivnější odměňujeme.
Otázka
Víte jak velký význam má pro oceněnou restauraci umístění ve vašem žebříčku? Je to spíš prestižní záležitost, nebo jí reálně vzroste návštěvnost o xy procent?
Odpověď

Průvodce vychází již osmnáctým rokem. Za tu dobu máme ověřeno, že vítězné restauraci vzroste návštěvnost někdy až o 10-25%. Restaurace jsou pravidelně propagovány na naše náklady v publikaci, na webu a ve třech různých aplikacích pro smarphony. Lze je vyhledávat, komentovat i hodnotit. To je obrovské public relations.
Otázka
Ročenku vydáváte už 18 let, úroveň českých restaurací obecně se za tu dobu jistě zlepšila, v čem by ale ještě měly přidat?
Odpověď

V Čechách už máme opravdu skvělé podniky a šéfkuchaře, ale pořád jsme na štíru s obsluhou, což pak ovlivňuje celkový dojem. Také už, díky bohu, některé restaurace pochopily, že nelze šetřit na surovinách, pokud si chtějí udržet vyšší standard.
Otázka
Jste vy sám dobrý kuchař? A co vaříte nejraději?
Odpověď

Vařím rád, ale ne moc často. Preferuji italskou kuchyni. U nás vaří nejvíce dcera.
Otázka
Letošní Prague Food Festival se blíží, na co se letos můžeme těšit?
Odpověď

Účastní se pražské a poprvé i TOP restaurace z regionů, což mám velkou radost. Ochutnáte tradiční pokrmy, ale i opravdové unikáty jako například bizoní steak z Nebrasky, guláš ze sumce z třeboňského rybníka Svět, La pissaladiére – typický slaný francouzský koláč, či 60 kilového mečouna. Poprvé zažijí návštěvníci unikátní Badoit Fine Dining s michelinskými chefy či vítězi Grand Restaurant, Ideální školní jídelnu, Grand Lehárnu Oranginu, Ceny české gastronomie, soutěže v čepování piva a pivní degustace Pivovarů Lobkowicz, řízené degustace Sdružení slováckých vinařů, ale také ochutnáte zahraniční vína od společnosti Premier Wines například i růžové šampaňské.
Otázka
Co si máme představit pod degustací u jednoho dlouhého stolu tzv. Badoit Fine Dining?
Odpověď

V atmosféře Královské zahrady ochutnáte menu od šéfkuchařů oceněných Michelinem či anketou Grand Restaurant. Budou se podávat 3chody + amuse-bouche, vše snoubeno s luxusními alko i nealkoholickými nápoji a profesionální obsluhou. Vařit bude vítěz Badoit Grand Chef 2014 Jan Štěrba, vítězové Grand Restaurant 2013 Petr Fučík, Grand Restaurant 2012 Pavel Sapík, Grand Restaurant 2005 Michal Göth, michelinští chefové Oldřich Sahajdák, Roman Paulus, Riccardo Lucque (držitel Michelin Bib Gourmand) a dle průzkumu agentury Market Research Think - nejpopulárnější šéfkuchař české veřejnosti Zdeněk Pohlreich. Některé degustace jsou již vyprodané, takže neváhejte si objednat. Kapacita jedné degustace je 30 osob.
Otázka
Mohl byste prosím na závěr jmenovat tři české a tři zahraniční restaurace, které v současnosti považujete za nejlepší z hlediska poměru cena/výkon.
Odpověď

České jmenovat nebudu, to jistě vzhledem k mému žebříčku chápete. Zahraniční: Amerigo1934 v Toskánsku, Mouftot Mouftard v Paříži, Wirtshaus im Hofgassl v Rustu (Burgenland Rakousko).