Stephen Senewiratne

Hana Benešová
07. Prosinec 2018

Šéfkuchař Stephen Senewiratne je původem ze Srí Lanky. Dnes pracuje v restauraci a baru Spices, kam přináší autenticitu a vášeň pro asijské pokrmy. Stephen vystudoval obor kuchařství a hotelový management na Claremont Hotel

School v Colombu na Srí Lance. Tento multifunkční kuchař zahájil svou kariéru v několika pětihvězdičkových hotelech na Srí Lance, poté strávil dva roky na výletní lodi a pak se přestěhoval do Prahy, kde začal pracovat jako šéfkuchař v hotelu Radisson Blu. Do hotelu Mandarin Oriental nastoupil roku 2010. Svojí přítomností přispěl k vytvoření nového konceptu a ke znovuotevření restaurace a baru v roce 2015. Stephen učí v Pražském kulinářském institutu v kurzech asijské a avantgardní kuchyně.

Otázka
Co vás přivedlo ke gastronomii a jaké byly vaše kuchařské začátky?
Odpověď
Původně jsem chtěl být architekt. Pro vaření mě nadchnul můj děda, se kterým jsem doma vždy vařil. Po škole jsem vyzkoušel mnoho oborů. Mezi tím moji známí nastupovali na hotelové školy, tak jsem tam nastoupil také. A nelituji - je to jeden zážitek za druhým, každý den.
Otázka
Co vás na vaření baví?
Odpověď
Vaření není práce jako práce, ale je to životní styl. A já nejsem výjimkou.
Otázka
Proč jste si vybral právě tuto restauraci, popř. co vás sem přivedlo?
Odpověď
Osobní výzva.
Otázka
Kde čerpáte inspiraci při tvorbě menu?
Odpověď
Při poslechu tvrdé elektronické hudby.
Otázka
Bez jaké ingredience se zkrátka neobejdete?
Odpověď
Bez dobré nálady.
Otázka
Na jaké své jídlo jste skutečně pyšný?
Odpověď
Jsem pyšný na všechna svoje jídla.
Otázka
Inspirují vás i vaši kolegové, šéfkuchaři?
Odpověď
Každý člověk v kuchyni mě inspiruje něčím jiným...Každý člověk si prošel něčím jiným a každý mě něčím jiným zdokonaluje.
Otázka
Co vůbec práce šéfkuchaře obnáší a jaký by měl šéfkuchař být?
Odpověď
U každého kuchaře to je individuální. Záleží na tom, jaký koncept tvoří a v jaké restauraci pracuje. Ale nakonec je každý kuchař umělec, psycholog a "koumes".
Otázka
Co říkáte na to, že vychází spousta kuchařek od kuchařů - neprofesionálů?
Odpověď
Co vy říkáte na Jiřího Babicu a Láďu Hrušku?
Otázka
Jaké výrazné změny pozorujete posledních pět let v gastronomii?
Odpověď
Řekl bych, že se pomalu vrací na trh fine dining.
Otázka
Jaké kuchařské mety byste chtěl dosáhnout?
Odpověď
Pro mě je nejvyšší kuchařská meta vidět své bývalé kolegy na vrcholu v jiných podnicích. Nakonec je to pro mě ten největší dar, který můžu dostat...Vidět a slyšet člověka, který se mnou pracoval. Já jsem mu předal své zkušenosti, které on posunul na jinou úroveň.
Otázka
Co je pro vás luxus?
Odpověď
Hezký rodinný život.