Tomáš Nejedlý

Jana Zradičková
30. Srpen 2019

Přinášíme vám rozhovor s vítězem barmanské soutěže High Five Flor de Caña Mixtronomy Competition 2019, která se konala v květnu v pražských Žlutých lázních v rámci akce Rumfest. Vítězem se stal Tomáš Nejedlý z pražského baru Cash Only se svým drinkem Never Give Up. Soutěž prověřila u účastníků nejen barmanské znalosti, ale i umění párování drinků s jídlem, což je velmi obtížná disciplína.

Otázka
Co vás motivovalo přihlásit se do soutěže High Five Flor de Caña Mixtronomy Competition 2019?
Odpověď
Motivací přihlásit se byl určitě seberozvoj, chtěl jsem si rozšířit osobní seznam o nové kontakty a táhla mě i vidina exotické výhry v karibské Kostarice.
Otázka
Co bylo vaší inspirací pro vítězný cocktail Never give up?
Odpověď
Inspirovala mě bohatá historie samotné rodiny Pellas, která značku Flor de Caña z Nikaraguy vyrábí již po pět generací. Snažil jsem se vystihnout výhry a prohry celé rodiny v jejich
rodinném podnikání.
Otázka
Bylo pro vás párování pokrmu s cocktailem složité? Co byste doporučil při párování cocktailů a jídla?
Odpověď
Nápad na drink i párovaný pokrm přišel okamžitě, ale s realizací pokrmu mi pomáhal kamarád a skvělý kuchař Laďa Vaníček, který můj nápad dokázal zrealizovat. Každý si může přečíst, jaká přesně má food pairing pravidla. Moje osobní rada zní: promyslet vše do úplného detailu a obhájit si, proč jsem použil právě tyto ingredience.
Otázka
Jednalo se o vaši první barmanskou soutěž? Co pro vás výhra znamená jako pro barmana úspěšného baru Cash Only?
Odpověď
V minulosti jsem si pár soutěží již vyzkoušel. Každá vyhraná barmanská soutěž s sebou přináší nové zážitky, zkušenosti a pozornost upřenou na domovský bar.
Otázka
Jakou lahev Flor de Caña máte nejraději a v jakém cocktailu si ji nejraději vychutnáváte?
Odpověď
Nejraději mám Flor de Caña 7 Year Old Grand Reserva Rum pro jeho svěžest a karamelovo-oříškovou chuť. Nejlepší je s tonikem a kůrou z grepu.
Otázka
Jak se těšíte do Kostariky? Co vás čeká?
Odpověď
Těšíme se šíleně. Letím se svou přítelkyní a zatím nevíme, co vše nás čeká, program si zatím hostitelská společnost nechává jako překvapení. Ale určitě to bude nezapomenutelná pecka.
Otázka
Co byste doporučil zájemcům, kteří by se do soutěže rádi přihlásili v příštím roce?
Odpověď
Nezanedbat přípravu každého bodu soutěže a nebát se poprosit o pomoc profesionálního kuchaře.
Otázka
Co pro vás znamená luxus?
Odpověď
Luxus pro mě znamená obklopit se dobrými lidmi, jídlem a pitím.