10. ročník Symposium Culinary Prague

01. Říjen 2024 | Redakce LUXUS.cz | čtenost se zde objeví 31. 10. 2024
Konání akce
14. 10. 2024 09:00
Místo konání
Náměstí Republiky 3/4, 110 00 Nové Město, Praha
Cena vstupenek
2 990 Kč
Dress Code
Není

Praha přivítá 14. října nejlepší evropské šéfkuchaře. Stane se tak v rámci události Culinary Symposium, které každoročně organizuje v pražském Divadle Hybernia kuchař Tomáš Kalina.

Prezentace kuchařů v Divadle Hybernia probíhá tak, že každý z účastníků má přibližně 45 minut na podiu. Během této doby každý z kuchařů představí několik svých jídel, ukáže živě gastronomické postupy a celkově mluví o svém přístupu, o svém životě, o své filosofii. Je to taková kuchařská konference.„Akce je připravovaná nejen pro odborníky, ale i laiky. Pro všechny, které zajímá moderní světová kuchyně a mají zájem setkat se s nejlepšími v oboru,“ vysvětluje průběh prezentací Tomáš Kalina.

Postupně se tak představí jména jako:

  • Jordi Roca***
  • Petr Knogl***
  • Sven Eric Renaa***
  • Emmanuel Pilon***
  • Javier Torres***
  • A poslední vítěz nejlepší kuchařské soutěže světa Bocuse d´Or : Brian Mark Hansen*

„Jde o absolutní špičku evropské kuchyně. Půjde o koncentraci nejlepších michelinských kuchařů v jeden čas. Bude zde pět tříhvězdičkových kuchařů, což je nejen na naše české poměry unikátní. Je to i světová rarita ,aby se sešlo takové hvězdné obsazení v jeden den na jednom místě,“ popisuje Tomáš Kalina.

Desátý ročník ojedinělé akce, která přináší všem nadšeným a angažovaným kuchařům, cukrářům, číšníkům, mistrům odborného výcviku, majitelům hotelů, restaurací a všem kdo pracuje v gastronomii velkou dávku inspirace a energie pro další rozvoj.

„Od roku 2014 se setkáváme s těmi největšími hvězdami našeho krásného oboru. Během 9 ročníků jich na podiu, ať Slovanského domu nebo divadla Hybernie, bylo více jak 60 a dohromady byli držitelé  94 hvězd Michelin. Tento desátý ročník má podtitulek „last dance. Bude totiž poslední svého druhu. Ukončíme vše krásným kulatým desátým ročníkem a překonáme bájnou hranici 100 michelinských hvězd,“ vysvětluje Tomáš Kalina.

Jordi Roca ze španělské restaurace El Celler de Can Roca

Nejmladší z bratrů Roca, cukrář a vizionář, jeho dezerty nejsou jen zážitkem chuti, ale všech smyslů, on je ten nejkreativnější v restauraci El Celler de Can Roca. JORDI ROCA se postupně stal legendou světové gastronomie. Vyrůstal v malé restauraci svých rodičů a dá se tedy říct, že jiné povolání než gastronomické nepřicházelo v úvahu. Je neuvěřitelné, že se podařilo po několika letech kdy byl na Symposiu Joan, získat pro  Prahu i Jordiho. Je totiž nejen skvělým cukrářem a kreativcem, ale zároveň i velkým „bavičem“, jeho instagramový účet na kterém velmi vtipně představuje svoje recepty má více jak 900 tisíc sledujících…

Petr Knogl ze Švýcarské restaurace Cheval Blanc

Kuchař roku ve Švýcarsku 2011 a 2015, nejlepší hotelová restaurace Evropy v roce 2015, tři michelinské hvězdy a mnohem víc má za svůj život ve svém životopise, tento špičkový kuchař PETER KNOGL. Narodil se v Bavorsku,ale od roku 2007 působí ve švýcarské Basileji. Sám o svém stylu a o své práci říká: „Moje největší radost: vybírat vysoce kvalitní produkty a následně je připravovat. Moje největší potěšení: dopřát svým hostům kuchyni plnou tvarů a barev, plnou chutí a slunce. Moje největší spokojenost: rozdávat pohodu mým vařením.“…

Javier Torres ze španělské restaurace Cocina Hermanos Torres

Špičkový umělec v kuchyni  JAVIER TORRES otevřel společně se svým dvojčetem Sergiem dokonalou  restauraci Cocina Hermanos Torres v roce 2018, po mnoha zkušenostech obou bratrů ve špičkových restauracích například u Alaina Ducasse. Své zkušenosti zúročili ve svém vlastním projektu tak, že již po pár letech obdrželi tři michelinské hvězdy. Zážitek z jejich umění je nejen pro chuťové buňky, ale i pro ostatní smysly, design restaurace je doslova famózní a všemu vévodí dominantní středový kuchařský blok. Bratři jsou také vynálezci známého GASTROVAC-tedy speciálního hrnce na vakuové vaření…

Emmanuel Pilon z francouzské restaurace Le Louis XV

Pracovat pro legendu světové gastronomie je velká čest, být šéfkuchařem restaurace takové legendy je sen. Takový sen si splnil i Emmanuel Pilon, který v Monaku vede restauraci Le Louis XV, kterou vlastní Alain Ducasse. Tento podnik snoubí okázalou Francouzskou gastronomii s moderním přístupem. Emmanuel vede restauraci necelé dva roky, ale díky předchozím zkušenostem pokračuje ve špičkové kvalitě kterou v roce 1987 Ducasse začal. Jedno z nejslavnějších zeleninových menu bylo nabízeno právě v této restauraci…

Sven Erik Renaa z norské restaurace RENAA

čerstvý držitel tří michelinských hvězd SVEN ERIK RENAA z Norska byl dlouholetý trenér Norského národního gastronomického týmu, také byl šéfkuchařem vítěze Bocuse d´Or Terje Ness. Je teprve druhým Norským kuchařem který získal tři michelinské hvězdy a to v restauraci která nese jeho jméno Re-naa. Restauraci vede společně se svojí manželkou Torill. Za zmínku také stojí, že se stal třikrát nejlepším kuchařem Norska a také, že soutěžil na kuchařské olympiádě…

Brian Mark Hansen z dánské restaurace Sollerod

vyhrát soutěž Bocuse d´Or je jeden z největších úspěchů, který může kuchař dokázat ve svém gastronomickém životě. Je to meta na kterou dosáhlo zatím pouze 19 chefů z celého světa. Brian Mark Hansen z dánské restaurace Sollerod Kro to dokázal v roce 2023 a řečeno sporovní terminologií je tedy „úřadující šampion“ a aby toho nebylo málo je také držitelem Michelinské hvězdy. Jak se připravit na slavnou soutěž, co je potřeba obětovat a co je potřeba znát? To vše se dozvíme na podiu Symposia…

Přejeme vám ten nejlepší zážitek