V nechorských vinných sklepech proběhl 12. ročník Mistrovství ČR v sekání sektů

Hana Benešová
24. Červen 2016
Už 12 let se v nechorských vinných sklepích U Jeňoura koná jedinečné mistrovství v sekání sektů. Každý rok se pořadatelé snaží pro návštěvníky této akce připravit skvělá vína, gastronomii, zajímavosti a atmosféru. Letos se to podařilo skutečně na jedničku.

Poté, co se otevřely Jeňourovy brány, návštěvníci obdrželi skleničku Romaric Chavy, majitel vinařství Chavy-Chouet, naléval jako welcome drink svůj Crémant de Bourgogne blanc de blancs. Hosty při příchodu uvítali vojáci francouzské armády Středoevropské Napoleonské společnosti.Návštěvníci byli pohoštěni na vyhlášeném Jenourově rautu, ochutnali tichá vína ze všech moravských oblastí, šumivá vína v České republiky i celého světa, včetně 12 champagne. Mohli si zakouřit doutníky Perdomo, jež přivezl Zdeněk Zajíc. Akci moderoval Libor Nazarčuk, majitel společnosti Moravský sommelier.

Akce navíc měla i charitativní rozměr – sekání sektů diváky pro Nadační fond Českého rozhlasu SVĚTLUŠKA. Letos se vybralo rekordních 20 320,00 Kč. Soutěžilo se také v nejrychlejším vypití nejmenší láhve šumivého vína na čas, jehož výtěžek šel také na SVĚTLUŠKU. Před vyhlášením výsledků soutěže proběhla exhibice trojnásobných mistrů ČR v sekání sektů.

Vítězem se stal Lukáš Tetřev z restaurace Kastrol z Prahy, který sekal tágem, sekerou, obrázkem svého šéfa, šavlí, kastrolem, prstenem, na bradě…, druhé místo vybojoval Filip Nagy – sommelier společnosti Moravský sommelier, a bronzovou příčku obsadila Dagmar Fialová – Vinařství Proqin.