V parných dnech Vás osvěží tradiční francouzský Lillet

03. Srpen 2016 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 14531

Víno Lillet se vyrábí podle tajné receptury, jež zahrnuje maceraci ovoce v brandy po dobu, která trvá 4 až 6 měsíců. Víno tak tvoří 85 % obsahu, zbytek nápoje je směsí deseti různých ovocných koncentrátů. Nezaměnitelnou chuť mu dodává kůra ze španělských a marockých sladkých pomerančů a kůra zelených pomerančů z Haiti. Poté, co je víno smícháno s koncentráty, nechá se asi půl roku odpočnout. K jeho výrobě nejsou, s výjimkou jistého množství chininu z kůry peruánských chininovníků, použity žádné byliny ani koření. Obsah alkoholu je v této francouzské klasice 17 %.

Lillet je vyráběn ve třech variantách – Blanc, Rouge a Rose. Všechny tyto jeho varianty se vyrábí stejným postupem, odlišná je ale odrůda vína, které je na výrobu použito. Hlavní odrůda v Lillet Blanc je Sémillon, díky níž má plnou, masitou strukturu. Toto zlatavé víno chutná po kandovaných pomerančích, medu, borovicové pryskyřici a exotickém ovoci. Hlavní odrůdou v Lillet Rouge je Merlot, což mu dává větší tříslový pocit v ústech. Rubínovou barvu skvěle doplňuje jeho výrazná chuť, které dominuje přezrálé tmavé ovoce. Svěží, živou a ovocnou chutí vyniká Lillet Rosé, jehož hlavní odrůdou je také Sémillon.

Verze Lillet blanc a Lillet rouge musí být podávány dobře vychlazené na 8–10 °C. Lillet se podává buď ve vinné skleničce, nebo na led do krátkého tumbleru s plátkem pomeranče. Vyskytuje se také ve filmu: original James Bond Vesper Martini z Flemingova Casina Royale obsahuje vodku, gin a Lillet blanc.

Galerie