Yannick Alléno, tříhvězdičkový Michelinský šéfkuchař

Redakce
12. Říjen 2016
Otázka
V čem tkví tajemství Vašeho úspěchu? Je to ve Vaší chuti, ambicích nebo vášni?
Odpověď

Trochu ze všeho, myslím! Vášeň je nutná, tvořivost je velmi přirozená, ale nejdůležitější ze všeho je opravdu tým lidí, díky kterému toho nikdy nezanecháte…
Otázka
Proč je Vaše kniha Ma Cuisine Française dostupná pouze ve francouzštině?
Odpověď

Asi proto, že každý překladatel, kterého jsme oslovili, před tou 40librovou knihou utekl. Ne, dělám si srandu. Existuje pouze 1000 výtisků této podepsané a očíslované verze, která by měla být spíše sběratelská. Kniha je k dispozici také v němčině ve své běžnější verzi, je menší, lehčí a cenově dostupnější.
Otázka
Je pravda, že je mnohem větší rozdíl mezi Michelin 2 * a 3 * ve srovnání s rozdílem mezi 1 * a 2 *?
Odpověď

Jediné co vím, je, že získání 3. hvězdy je hrozně těžké a vyžaduje obrovskou zodpovědnost. Je to ten největší úspěch ze všech a je výsledkem dvaadvaceti let tvrdé práce, vášně a touhy být co nejpřesnější v každém okamžiku. Legrační je, že je to také každodenní výzva!
Otázka
Jaké jídlo je podle Vás nejtěžší připravit?
Odpověď

Myslím, že nejnáročnější není, když musí kuchař nebo šéfkuchař dodat báječný pokrm jednou, náročné je opakování. Je složité v tom, že musíte být soustředěni na všechny talíře, 45krát za službu, dvakrát denně. Každé jednotlivé jídlo je nejnáročnější; musíme předat to nejlepší z nás a ukázat tu nejvyšší možnou úroveň dokonalosti každému hostu, který k nám přijde.
Otázka
Proč Michelin hodnotí přípravu a ingredience lépe než samotný recept?
Odpověď

To je ošemetná otázka. Nikdo vlastně nikdy neví, jak inspektoři Michelinu dávají svá hodnocení. Jediné, co mohu říci je, že když lidé přijdou do restaurace oceněné Michelinskou hvězdou, je to po většinu času celoživotní zážitek. Očekávají, že zažijí luxusní a úžasné kulinářské momenty a já věřím, že stejné očekávání mají také inspektoři Michelinu. Samozřejmě, techniky a přísady jsou zásadní, ale stavba receptů je také velmi důležitá. Je to všechno otázka vkusu, harmonie, určité složitosti, nečekaných pocitů a hlubokého potěšení. To je ona krása vysoké francouzské gastronomie.
Otázka
Znáte nějaké české restaurace?
Odpověď

Znám jich několik samozřejmě. Mám rád také Prahu a těším se, až se tam zase vrátím a zažiji více z její gastronomické scény. Mám rád La Boheme Bourgeoise se svým degustačním duchem, Terasu U Zlaté Studně pro její nádherný výhled, restauraci Noi pro její skvělou thajskou kuchyni, Kampa Park a tradici Pálffy Paláce.
Otázka
Jste šťastný?
Odpověď

Jsem velmi šťastný. Cítím se tak, protože žiji svojí vášní a mám spoustu pozitivních interakcí s různými lidmi.