8 nejznámějších italských pokrmů z těstovin: Víte, co si objednáváte?

Ondřej Petera
15. Říjen 2019

Cestovní kancelář Radynacestu je oproti všem ostatním speciální. Nezavede Vás do žádné turistické pasti, ale na místa, kam se jen tak jiní nedostanou. Uskutečňuje zájezdy po Evropě, Asii i USA. Dnes Vám představí něco více o Itálii a jejích pokrmech, mezi které patří samozřejmě výborné těstoviny.

Máte rádi těstoviny? A co teprve ty italské? Možná se ptáte, co je na těch italských tak zvláštního. V této zemi existuje s trochou nadsázky snad tolik druhů těstovin, kolik je dnů v roce, a jejich příprava je v podání Italů skutečnou vědou a slastí. A to bez ohledu na to, že „pasta“ je nejzákladnější součástí italského jídelníčku. Pojďme do této vědy společně nahlédnout.

U nás jsme zvyklí jíst těstoviny spíše jako přílohu k hlavnímu jídlu, na Apeninském poloostrově tomu tak nemají, i přesto že jsou těstoviny jejich každodenním pokrmem, konzumují je jako samostatný, první, chod. Zvládají je vyrábět v mnoha podobách a upravit je na nejrůznější, velmi zajímavé, způsoby.

Průvodkyně CK Radynacestu, Barbora Šupíková, která zná Itálii jako svoje boty, říká: „Všechny druhy se přitom připravují „al dente“ – tj. „na skus“: správná těstovina je hotová, když je zvnějšku měkká, ale vnitřek je ještě tvrdý.“

Nevyznáte se v tom, jaké těstoviny vlastně jíte a které máte nejraději? Nic si z toho nedělejte, ukážeme si ta nejtypičtější italská jídla, která nechybí v menu žádné restaurace.

Pasta al pomodoro

Jediný pokrm, k jehož přípravě se hodí snad úplně všechny druhy těstovin. Jedná se o těstoviny s rajčaty, kterým svou chuť dodává česnek a bazalka.

Bucatini all’ amatriciana

Duté špagety s omáčkou, jejímiž klasickými přísadami jsou rajčata, slanina a ovčí sýr pecorino. Tento pokrm patrně pochází ze starověkého Říma.

Spaghetti aglio olio

Špagety ochucené na pánvičce česnekem a olivovým olejem. Gurmáni si na ně přidávají i ostré peperoncino, což je pálivá paprička, kterou bezpochyby ocení všichni příznivci ostrého jídla.

Lasagne alla bolognese

Zapečené lasagne jsou hutný pokrm pocházející z kraje Emilia-Romagna, připravovaný z plochých těstovin, masového ragú a bešamelové omáčky, dnes rozšířený v celé Itálii.

Cannelloni di carne e ricotta

Těstoviny ve tvaru trubek naplněné masovou směsí a sýrem ricotta. Lehčí a rovněž velmi chutnou Variantou, kterou si jistě všichni zamilují, jsou těstoviny naplněné ricottou a špenátem.

Ravioli burro e salvia

Ravioli jsou těstoviny plněné nejčastěji masovou směsí či sýrem. Ravioli burro e salvia se připravují na másle a šalvěji a jsou posypány parmazánem.

Tortellini in brodo

Tortellini jsou zabalené těstoviny plněné různými přísadami, jako například masovou směsí, špenátem či již zmíněnou ricottou. Ve variantě „in brodo“ se tyto plněné těstoviny jedí ve vývaru jako polévka.

Spaghetti alla carbonara

Jednoduchý, původně římský pokrm připravený ze špaget, vajíčka a špeku, posypaný nezbytným sýrem, nejčastěji parmazánem.

Průvodkyně CK, Barbora Šupíková, ještě vysvětluje původ oblíbeného italské pokrmu.
„Špagety „alla carbonara“ dostaly svůj název podle Karbonářů?“ „byli to příslušníci tajných revolučních organizací v Itálii na začátku 19. století, kteří měli – jako správní vojáci – špek vždy při sobě. Vajíčka si vždycky někde obstarali. A co těstoviny? Těch je v Itálii všude dost!,“

Jaká místa v Itálii navštívit, abychom si mohli pochutnat na těch nejlepších těstovinách?

Saltimbocca v Římě
(Via di Tor Millina 5, poblíž náměstí Navona)
Nádherné prostředí je inspirované římskou historií, kinematografií a citáty. Na své si tu rozhodně přijdou milovníci tradičních specialit i novinek. Výhodou je nepřetržitá otevírací doba, kterou jen tak každý restaurace nemá, od odpoledne až do noci

Cestovní kancelář doporučuje každému, kdo rád poznává nová místa, zájezdy do Říma.

Trattoria da Nennella v Neapoli
(Vico Lungo Teatro Nuovo)
Přímo v srdci španělských čtvrtí v Neapoli naleznete podnik, který je vlastně taková příjemná jídelna u Nennelly. Spoustu lidí by mohla odradit obsazenost restaurace, která připomíná spíše školní jídelnu. Ale naopak tomu si tu skvěle pochutnáte a navíc ušetříte i nějaké to euro.

Pro ještě větší inspiraci si můžete bezplatně stáhnut katalog od cestovní kanceláře, kde se dozvíte několik zajímavostí, rady a tipy na zájezdy a spoustu dalšího.

Cestovní kancelář doporučuje vánoční zájezd Adventní Neapol + POMPEJE.