Jaké je pracovat ve firemním stravování s Radkem Davidem

02. Prosinec 2022 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 36992

Kuchař Radek David, který za své působení v tomto oboru nasbíral opravdu četné zkušenosti, udělal ve svém životě v posledních měsících opravdu velké změny. Nejenom že změnil místo svého působení, ale přeorientoval se i na docela jinou kuchyni firemního stravování. Ale je vaření v práci opravdu takové, jaké si myslíme? O tom všem a mnohem více zajímavostech si povíme v rozhovoru s Radkem Davidem!

Pane Davide, prozradil byste nám, v čem podle Vás spočívá kouzlo kulinářství? A co na něm tak milujete?

To kouzlo je v příležitosti být kreativní, vytvářet nové kombinace a textury. Není to jednotvárná práce a od hostů ihned dostáváte zpětnou vazbu. A co miluji? Země nám celý rok dává různé suroviny, s nimiž v té nejhlavnější sezóně můžete skvěle pracovat. Někdy je to jen krátký časový úsek, ale o to je to zábavnější.

Kde jste se naučil svému umu? Máte nějaké nové zkušenosti v tomto oboru?

Vyučil jsem se v roce 1991 a ihned poté nastoupil na povinnou vojenskou službu. Pak už to byl hotel Adria, Radisson SAS Alcron, Corinthia Towers nebo restaurace Kampa park a Rybí trh. Poté jsem se vzdělával jako šéfkuchař restaurací La Veranda, Babiččina zahrada, The Bistro a několika dalších restaurací na Ukrajině. Do toho jsem absolvoval spoustu zajímavých kuchařských stáží v Itálii, Francii a nejvíc v Londýně, který miluji. Super to bylo i v restauraci Dinner by Heston Blumenthal, Marcus, Story, Typing room nebo Ametsa with Arzak Instruktion. Kuchař se učí celý život, a tak i nyní mám spoustu nových zajímavých pozitivních zkušeností.

Jaké předpoklady by podle Vás měl mít správný kuchař?

Hlavní je mít dobrou chuť, nebát se experimentovat a mít rád těžkou kuchařskou práci. Hodně toho obětujete, ale hodně taky získáte. Pokud umíte řeč, můžete pracovat kdekoliv na světě.

Slyšeli jsme, že jste přešel z prostředí restaurace do firemního stravování. Co Vás přimělo k tak velké změně?

Rodina, děti, přátelé. Děti rychle vyrostly, já jsem na ně neměl moc času. Uvědomil jsem si to. A teď mám poslední šanci to zvrátit a užít chvíle s nimi. Nechci, aby jednou říkaly, že když mě potřebovaly, tak jsem tu pro ně nebyl. Pak už šlo jen o to srovnat v hlavě priority a to, co vlastně chci. Zda-li pracovat 240 hodin měsíčně a mít jeden volný víkend za měsíc, honit nesmyslně kariéru a ego, nebo mít více času na děti, rodinu a přátele. Work-life balance je v Aramarku skvěle vyvážený.

Cítíte už nyní, že máte mnohem více času na rodinu? Užíváte si času s nimi?

Cítím a užívám si to. I když i pro děti je to hodně náročné. Dohánět něco, co jsem prošvihnul, a navíc v jejich věku 13 a skoro 15 let, kdy puberta je v plném proudu. Snad jednou v budoucnu to docení.

Jaký pro Vás byl přechod do tak jiného prostředí?

Myslím si, že naprosto v pohodě. Měl jsem skvělý aklimatizační plán a všichni mi byli nápomocni, jak jen mohli. Samozřejmě, že i teď se učím, jelikož Aramark je americká firma a platí tu některá specifická pravidla, která oproti jiným restauracím neplatí. Ten konečný cíl je ale stejný. Jde nám hlavně o tom, abychom hostům naservírovali poctivé a vyvážené jídlo, na kterém si pochutnají.

Proč si myslíte, že se k firemnímu stravování váží tak trochu předsudky? Můžete je už nyní vyvrátit?

Předsudků je spousta, a bohužel za některé tento obor ani nemůže. Řada lidí má stále zafixované firemní stravování jako takové to výdejní okénko ve školní jídelně, kde vám zamračená paní vydá na talíř bezbarvou „šlichtu“ z prefabrikátů. To u nás už dávno neplatí. Prostor nyní dostávají čerstvé suroviny, bylinky a moderní způsoby vaření. Hosté si mohou vybírat ze široké nabídky tradičních českých jídel, ale i z pokrmů světových kuchyní. Máme salátové bary, teplý buffet, moderní vegetariánská jídla, čerstvě připravovanou pastu a podobně. Dbáme na zdravé pokrmy a v poslední době se stále více zaměřujeme i na udržitelnost.

Získal jste již za dobu svého působení nějaká ocenění?

Absolvoval jsem zhruba sedm desítek kuchařských soutěží po celém světě. Je toho opravdu hodně a bylo by mi líto, kdybych na nějaké ocenění zapomněl. Proto jsem pro zájemce všechno shrnul na mém webu radekdavid.cz v záložce CV Úspěchy.

 

Slyšeli jsme, že máte v plánu zamířit na významnou kulinářskou soutěž. O co v ní půjde?

Ano, je to CULINARY WORLD CUP v Lucemburku, které spadá mezi pět nejprestižnějších kuchařských soutěží na světě. Koná se jednou za čtyři roky, stejně jako mistrovství světa ve fotbale. Kromě seniorských a juniorských národních týmů tam budou soutěžit i regionální týmy. Regionální Intergast Culinary Team, jehož jsem kapitán, bude soutěžit ve studeném kuchařském umění. Budeme připravovat osmiporcovou slavnostní mísu, finger foody, studené předkrmy, čtyři různé dezerty a petit fours.

Co pro Vás znamená luxus?

Luxus je mít čas na sebe, rodinu a přátele. Luxus je mít čas s nimi sednout u jednoho stolu, povídat si a užívat si ten čas. Luxus je mít čas cestovat s rodinou, objevovat a zažívat nová dobrodružství.

Děkujeme za rozhovor

Galerie

Rozhovory

Radek David

Tato společnost nemá v naší databázi žádné články