MUNI Alain Ducasse: francouzská kuchyně s japonským šarmem

19. Únor 2024 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 17820

Pokud hledáte restauraci v Kyotu, která vám nabídne nejen vynikající jídlo, ale i nádherné prostředí a atmosféru, nemusíte hledat dál. MUNI Alain Ducasse je Michelinská restaurace, která se nachází v hotelu MUNI Kyoto v malebné čtvrti Arashiyama. Restaurace je součástí Ducasse Paris, prestižní skupiny restaurací, hotelů a dalších zařízení, které vede světoznámý šéfkuchař Alain Ducasse. Restaurace má jednu hvězdu v průvodci Michelin a je vedená šéfkuchařem Alessandro Guardiani, který pracoval s Alainem Ducasse v Monaku, Londýně a Paříži.

Restaurace nabízí moderní francouzskou kuchyni s japonskými prvky, která využívá čerstvé a sezónní suroviny z oblasti Kjóto a dalších regionů Japonska. Menu se mění podle ročního období a obsahuje pokrmy, které jsou inspirovány tradičními i současnými recepty a technikami.

Já jsem měla tu čest ochutnat čtyřchodové menu, které bylo složeno z následujících lahodných pokrmů:

První chod, lehce uvařené toro s mrkví z Kjóta a vin jaune zabaglione. Toro je nejtučnější a nejlahodnější část tuňáka, která byla jemně tepelně upravena, aby zůstala šťavnatá a měkká. Mrkev z Kjóta je známá svou sladkostí a šťavnatostí, která kontrastovala s lehkou a pěnivou omáčkou z vin jaune, což je speciální druh bílého vína z Francie. Tento pokrm byl dokonalou kombinací chutí a textur, která mi rozproudila chuťové pohárky.

Následovalo jódované kue z Nagasaki s brocoletti a bottarga. Kue je druh ryby vyznačující se bílým a pevným masem s jemnou jodovou chutí. Ryba byla pomalu vařená a ochucená citronovou pastou a podávaná s brocoletti, druhem zeleniny podobným brokolici, ale s menšími hlávkami a delšími stonky. Brocoletti byly pečené. Domácí Bottarga jsou sušené a solené jikry, které se na pokrm nastrouhaly a dodaly mu slanost a hloubku. Tento pokrm byl bohatý na bílkoviny, vitaminy a minerály a zároveň lehký a osvěžující.

Následoval třetí chod, kterým bylo vynikající hovězí maso pečené na ohni se zelím a jemným kořením. Kjótské hovězí maso patří k nejkvalitnějšímu a nejdražšímu hovězímu masu na světě a vyznačuje se jemnou strukturou, mramorováním a výraznou chutí. Maso se peče v ohništi, což mu dodává kouřovou a dřevitou chuť. Podávalo se se zelím, které bylo ochuceno jemným kořením. Tento pokrm byl bohatý a aromatický, přesto harmonický a vyvážený.

Večer jsem zakončila s dezertem kaštan z Tamba s černým česnekem, listem kaštanovníku a krémem brûlée. Kaštan z Tamba je odrůda kaštanu a je známá svou velikostí, sladkostí a vláčností. Kaštan byl pečený a podávaný s černým česnekem, což je druh česneku, který prošel procesem fermentace a získal tmavou barvu, sladkou a karamelovou chuť a měkkou konzistenci. List kaštanovníku byl kandovaný a použitý jako dekorace. Krém brûlée byl klasický francouzský dezert z krémového krému a křupavé karamelové vrstvy. Tento pokrm byl sladký a lahodný, a zároveň zajímavý a originální.

Celkově jsem byla velmi spokojena s kvalitou a servisem v restauraci MUNI Alain Ducasse. Jídlo bylo vynikající, prezentace byla krásná, personál byl milý a profesionální, a atmosféra byla elegantní a klidná. Byl to luxusní zážitek, který bych doporučil každému, kdo chce ochutnat francouzskou kuchyni s japonským šarmem.

Galerie