O kouzlu zralých vín s Janem Pánkem

07. Únor 2022 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 31321

Zakladatel online vinotéky Vinozarchivu.cz Jan Pánek věří, že vypít třicetileté víno není škoda, protože tím naplníte jeho osud. „Některá unikátní vína se dochovala jako jedna jediná lahev. Konečný spotřebitel pak má tu čest zažít ochutnání takového vína jako jediný na světě,“ popisuje. Přijměte pozvání do světa zralých vín a objevte jejich kouzlo, které promění důležité životní okamžiky v neopakovatelný zážitek.

Historie vašeho e-shopu se začala psát už před 6 lety, kdy jste se rozhodl darovat kamarádovi ke čtyřicátinám právě lahev čtyřicetiletého vína. Dárek sklidil nadšení a vy jste začal archivní vína vyhledávat po celém světě. Má tento typ dárku u Čechů úspěch?

Každý je někdy v situaci, kdy potřebuje, hlavně ale chce, najít zajímavý, osobitý a nápaditý dárek pro někoho blízkého nebo obchodního partnera. S tím, jak u nás významně roste kultura vína, je také pro stále více lidí víno jako dárek zajímavé. Sám to vidím na dlouhodobém růstu poptávky po ročníkových lahvích – hlavně těch z roku narození nebo významného výročí. Velkou popularitu jako dárek si získávají také degustační sety, protože rozšiřují možnost společného zážitku z ochutnávání. Set tří nebo šesti lahví nabízí možnost strávit společný čas degustací i v početnější skupině. Navíc existují nevyčerpatelné možnosti, jak vína do setů kombinovat.

Jaké třeba?

Zajímavé je například ochutnat tři styly šampaňského od jednoho vinaře nebo naopak nakombinovat bublinky ze tří různých zemí. Nebo se skvěle osvědčilo vybrat typ vína, kterým je proslulá určitá oblast, jako například Bordeaux, a zkombinovat lahve ze tří vydařených ročníků. Lze ale vytvářet i sety z několika stejných lahví. Samozřejmě můžete s přáteli vypít všechny najednou, nebo je otevírat postupně, třeba jednu lahev každý rok. Můžete tak rok za rokem sledovat, jak se vyvíjí jejich chuť, aroma nebo i barva během takové pokračující archivace. Právě darování lahve určené k dalšímu zrání – tedy vína s archivačním potenciálem – je také velmi oblíbené.

Jaké lahve se k další archivaci hodí?

Jde o vína předurčená k několikaletému zrání, během kterého rozvíjejí své kvality. Často se jedná o vlajkové lodi vinařství a dobrý vinař i prodejce s jejich výběrem erudovaně poradí. Základní kouzlo je ve volbě vína, které má již nyní správnou kombinaci vynikajících vlastností, společně tvořících jedinečný charakter. Ten se dál tříbí, když necháme víno v klidu ležet. Víno s potenciálem není skromné, proto musí mít z čeho čerpat. Proces zrání a zakulacování vína totiž není ničím jiným než celou řadou chemických reakcí jednotlivých jeho složek. Pomalu a postupně spolu reagují, dochází k přeměně jejich vzájemného poměru a senzorických vlastností. Vyvíjí se tak aroma, buket, chuť a barva. Například uhlazením tříslovin - látek trpké chuti, pocházejících nejen ze slupek, ale také z dubových sudů. Díky jejich vysokému obsahu je dokonce archivace po dobu deseti a více let nutná u některých vín z Bordeaux, Barola z italského Piemonte a dalších velkých vín.

Které další odrůdy jsou k archivaci vhodné?

Vysokou šanci na potenciál ke zrání mají třeba Chardonnay, Ryzlink rýnský, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Nebbiolo nebo Sangiovese. Naopak dlouhodobé zrání nemají ve vínku vína s nižším obsahem kyselin a extraktu nebo aromatické odrůdy, které si nejlépe vychutnáme mladé a svěží. Tedy například Muškát moravský, Müller Thurgau nebo Modrý Portugal.

Hodí se ke zrání také vína s označením cuvée?

Předně je třeba říct, že výraz cuvée neznačí konkrétní odrůdu ani vinařskou oblast, ale víno, které vzniklo prastarou metodou mísení. Spojením různých odrůd, vinic nebo ročníků vína dojde k využití nejlepších vlastností. Výsledné víno představuje umění, techniku a kreativitu vinaře v hledání takové kombinace, která je harmonická a má navíc často potenciál po dlouhé roky krásně zrát. Skvělým příkladem je třeba proslulé Amarone della Valpolicella. Tvoří ho tři odrůdy, které všechny rostou v regionu Benátsko na sever od Verony. Z většiny (60 %) ho tvoří odrůda Corvina, díky níž má krásnou temnou barvu a těžší chuť, plné tělo. Naopak odrůda Rondinella se postará o svěžest a květinové tóny. A Molinara doplní nezbytnou kyselinku. Jen díky tomu, že se smísí tyto tři odrůdy v jedinečném poměru, získáte unikátní výsledek. Kdyby se použila jen jedna odrůda nebo se změnil poměr, víno by přišlo o svůj harmonický závěr.

Je možné ve vašem e-shopu vybírat také vína českých vinařů?

Jistě, byla by velká škoda zapomínat na česká vína, nemyslíte? Protože také mezi tuzemskými producenty jsou opravdoví mistři vinařského řemesla. Za zmínku určitě stojí moravské vinařství Vinselekt Michlovský, které pečuje o přibližně 125 hektarů vinic. Pro jeho vína jsou typická jemná aromata, ovocné tóny, lehkost a svěžest. Za svůj charakter vděčí jedinečnému terroir, který je symfonií složenou z příznivých klimatických i půdních podmínek regionu. Jejich šumivé víno Cremant z ročníku 2010 je zlatavý sekt vyrobený klasickou metodou, při které se víno nechává kvasit v lahvi, takže potěší opravdu jemným a dlouhotrvajícím perlením.

TIP: Cremant Blanc de Noir Michlovský, ročník 2010.

Co pro Vás znamená luxus?

Luxus pro mne znamená příležitost zažít kvalitu – ať už kvalitu místa, člověka nebo věci.

Děkujeme za rozhovor

Galerie

Rozhovory

Víno z archivu