Vinařství Juřeník & Žďárský: Řemeslo a úcta k přírodě pomáhá dělat světová vína

18. December 2020 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 17982

Přirozená vína s respektem k odrůdě a tradičnímu vinařství. Mohou taková vína obstát nejen v české, ale také ve světové konkurenci? Podle Robina Juřeníka a Honzy Žďárského dokáží i malá vinařství skvěle obstát v konkurenci těch nejlepších vín. Jejich vína totiž mohou být osobitá, stylová a jedinečná.

Uherský Brod je městečko na samém východě republiky – tam, kde končí Morava a začíná Slovensko. Právě tady najdete známou zbrojovku, tradici tu v okolí ale mají také sklárny, a kdysi dávno také vinohrady. Na ně dnes navazují mladí vinaři, kteří si díky produkci okolo 20 000 lahví ročně mohou s víny pečlivě hrát a ladit je k naprosté dokonalosti.

Francouzi nevěřili, že se u nás dělají dobrá vína

Chceme dělat vína tak, aby respektovala nejen odrůdu, ale také přírodu a krajinu, ve které vznikají,“ říká Robin Juřeník, jeden ze zakladatelů vinařství Juřeník & Žďárský. „Dáváme jim čas, aby přirozeně zrála, aby si získala svůj charakter. I když dodržujeme tradiční postupy, hledáme také nový pohled na víno. Mezi prvními jsme měli ve sklepě betonové vejce, které se nám povedlo přivézt z Francie. Francouzům se nechtělo věřit, že se u nás dají dělat dobrá vína, museli jsme je přemlouvat, aby nám ho vůbec prodali,“ vzpomíná.

Víno, které zraje v betonovém vejci, je úplně jiné než ostatní vína. Díky tvaru nádoby se víno přirozeně promíchává a proniká do něj malé množství kyslíku. Jeho přírodní materiál do vína navíc uvolňuje cenné minerály a podporuje přirozenou ovocnou chuť vína. Víno řady Vejce je díky tomu plné, minerální a unikátní.

I malé vinařství může mít světová vína

Chardonay 2018 Rezerva a Merlot 2017 Rezerva vinařství Juřeník & Žďárský si letos odnesly zlatou medaili z prestižní soutěže AWC Vienna a k tomu také 1. místo v kategorii alternativních a naturálních vín. Obstály tak v konkurenci těch nejlepších vín z celého světa. „Pro naše brodská vína je to velká čest, a také důkaz toho, že i u nás se dají dělat světová vína včetně těch červených.“ říká Robin Juřeník. Přísná porota, ve které zasedají největší odborníci, vinaři ze 41 zemí z celého světa, konkurence 11 232 vín a nejsofistikovanější vinařská soutěž mezi prestižními vinařskými soutěžemi.

Řemeslo je základ, ke kterému se vinařství vrací

Robin i Honza nedají dopustit na tradiční řemeslo, bez kterého by nikdy nemohlo vzniknout opravdu skvělé víno. Jejich vína se tak obejdou bez chemie a obsahují jen minimální množství síry.

Když něco děláme, chceme, aby na tom bylo vidět, že jsme v našich vínech nechali nejen kus srdce, ale také dobře odvedenou práci,“ vysvětluje Honza Žďárský. „To je také důvod, proč spolupracujeme s místními firmami, které se umí k řemeslu postavit.“ Ze spolupráce vinařství tak vznikají originální kolekce vína a sklenic, které navrhl Atelier Žampach a vyrobily sklárny Květná 1794. Na Vánoce mají vinaři připraveny degustační balíčky nebo dárkové sady, ve kterých kromě vína nechybí ani bean-to-bar čokolády z místní čokoládovny Janek. Dubové boxy, do kterých ukládají svá vína, na míru vyrábí brodští truhláři. Děláme luxusní vína a uvědomujeme si, že všechno, co s nimi souvisí, prostě musí být poctivé a dobře udělané. Jinak by to nedávalo smysl,“ doplňuje Robin Juřeník.