F. H. PRAGER, POCTIVÝ ČESKÝ CIDER

21. March 2014 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 13237

F. H. Prager je český cider kvašený z jablečného moštu charakteristický zejména svou příjemně nahořklou chutí. Jeho základ tvoří kvalitní česká jablka a čistě přírodní způsob jejich zpracování. Kromě nezaměnitelné chuti a vysoké kvality se unikátnost cideru F. H. Prager skrývá ve filozofii jeho dvou stvořitelů – Cyrila Holuba a Ondřeje Frunce.

 

„Cider F. H. Prager vyrábíme jak z vlastního moštu lisovaného přímo v moštárně F. H. Prager, tak z moštu z lokálních odrůd jablek naší partnerské bio moštárny Hostětín z Bílých Karpat. Čistý jablečný mošt je podle nás tajemstvím a kouzlem pravého cideru, a proto do něj nepřidáváme žádná dochucovadla, barviva ani konzervanty. Náš cider kvasí a zraje v temných chladných sklepích po dobu 3 měsíců, což výraznou měrou přispívá k jeho kvalitě. Pečlivě vybraná česká jablka v kombinaci s tradiční poctivou výrobou dávají našemu cideru nezaměnitelnou nahořklou chuť,“ říká Ondřej Frunc.

Mladí producenti Ondřej a Cyril vyrábí cider ve sklepích bývalého Kročehlavského pivovaru v Kladně, kde po rozsáhlých rekonstrukcích otevřeli jablářství Františka Huberta Pragera. Ve své výrobě se inspirovali především britskými domácími cidery a španělskou sidrou. Cider F. H. Prager však od počátku vyrábí výhradně svou vlastní cestou bez jakéhokoliv napodobování cizích postupů. Vytváří lokální variantu cideru doplněnou o tradici českých moštů, domácích moštáren a provoněných jablečných  sadů, čímž v českém prostředí značnou měrou podporují pěstování jablek.

Cider F. H. Prager je k dostání ve vybraných kavárnách a obchodech po celé České republice ve dvou variantách - jablko (originál cider) a hrušková perry (sladší cider z hruškového moštu). Jeho doporučená maloobchodní cena je 25 Kč v obchodech a  38 Kč v barech a kavárnách. F. H. Prager Premium je limitovaná edice, která v obchodech není běžně k dostání.

 

 

O cideru F. H. Prager

Na počátku výroby cideru F. H. Prager byla víra a chuť dvou přátel začít měnit zaběhnutý pořádek, vyrábět nízkoalkoholickou alternativu k ošizeným výčepním desítkám velkých pivovarů a vnést do hry něco nového - jablko. Začít zpracovávat ovoce, které je spjato s naší zemí, vážit si lokálních zdrojů, využívat je ve prospěch vlastní komunity a nespoléhat se na cizí práci a přístup k dílu. Ale hlavně to byla velká chuť na dobrý chlazený cider z českých a moravských luhů a hájů. Byla to dlouhá a náročná cesta, ale stála za to říkají Ondřej Frunc a Cyril Holub, výrobci českého cideru F. H. Prager.

                                                                                                                                                          www.pragercider.cz