Jak miluje víno přední dovozce v České republice František Šamla

27. Březen 2023 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 31549

Protože je Víno Pro Vás milovníkem vína, již od roku 2005 začíná dovážet víno pro vlastní spotřebu a stále se rozšiřující okruh přátel. Postupem času firma vybrala stálé partnery, převážně malá rodinná vinařství, jejichž vína splňují náročná kritéria na vysokou kvalitu produkovaných vín a současně si drží autentický charakter vytvářený generacemi předků. Produkce těchto vinařství je omezena co do množství lahví, ale nikoliv co do množství chuťových zážitků, které jejich vína nabízí.

Cílem Víno Pro Vás je nabídnout zákazníkům kvalitní a chuťově zajímavá vína. „Ať už Vám vína pomohou rozšířit „vinné obzory“, nebo s nimi „jen“ zažijete příjemné zážitky v kruhu rodiny nebo přátel, budeme považovat naše aktivity za smysluplné,“ dodává firma.

 

Pane Šamlo, přiblížil byste našim čtenářům, jaká vína do Čech dovážíte?

Naše srdeční záležitost jsou italská vína. A v rámci Itálie je náš nejoblíbenější region Piemont na severu Itálie – odtud pochází asi polovina z našich italských partnerů. Itálie má dlouhou vinařskou historii a velice členitý terrior – půdní a klimatické podmínky, proto se zde vyvinula neobyčejně široká paleta odrůd révy vinné. Oficiálně je podle italského vinařského zákona registrovaných zhruba 500 odrůd. Podle některých pramenů můžeme v Itálii najít více než 1000 odrůd (pro srovnání: v České republice se víno vyrábí z 35 bílých a 26 modrých odrůd). Samozřejmě při takovém počtu může docházet k situaci, že ta samá odrůda je v různých regionech pojmenována odlišně a do celkového počtu odrůd je započítána dvakrát nebo třikrát. Také je těžké odlišit, kdy se ještě jedná o dva klony téže odrůdy nebo už o dvě příbuzné ale rozdílné odrůdy. Každopádně, nic se nemění na faktu, že bohatost odrůdové nabídky Itálie je obrovská a neexistuje žádná další vinařská země, která by se s Itálií mohla v tomto ohledu rovnat.

Zaměřujete se pouze na víno z ciziny? Nebo ve Vaší nabídce najdeme i česká vinařství?

Česká či moravská vína máme rádi a pijeme je pro svoje potěšení. Ale neprodáváme je – jsme malá firma, a pokud chceme dělat svoji práci dobře, musíme si vymezit meze, ve kterých se budeme pohybovat. Naštěstí se již čeští a moravští vinaři naučili nejen jak pěkná vína vyrobit, ale také jak je nabídnout svým zákazníkům. Ať už napřímo nebo prostřednictvím četných obchodních společností, které se na distribuci domácích vín zaměřují. Takže pro vínomilce už v současné době není problém si tato vína obstarat. Zde vidím veliké zlepšení oproti době před takovými 10–15 roky. Naše vize je přinášet našim zákazníkům pěkná a zajímavá vína, která nejsou běžně v nabídce velkých distributorů. A Itálie se svojí pestrostí v nabídce odrůd a vín představuje téměř nevyčerpatelný zdroj pro naplnění této naší vize.

Jak jste se k vínu vlastně dostal? Je to pro Vás celoživotní láska?

To vůbec ne. Sice jsem do Prahy nepřišel z „Moravy“, ale z Vysočiny – takže z Moravy bramborářské a nikoliv Moravy vinařské. V první polovině života tedy u mne vedlo pivo nad vínem „vysoce na body“, kdybych měl použít sportovní výraz. Když si vzpomenu na tehdejší kulturu pití vína, tak nevím, jestli se mám smát, nebo spíše zaplakat. Bylo to na úrovni dnes občas zmiňovaného žertu „červené nebo bílé?“. A pokud bílé, tak často se ani neřešilo, zda je třeba jej před pitím chladit. Postupem času se toto zlepšilo, ale stále jsem byl běžný konzument, vrchol byl někde na úrovni tehdy populárního maďarského vína Egri Bikavér. Zlom nastal okolo Milénia, kdy jsem se ve svém zaměstnání sešel se skupinou vínomilců, kteří byli o dost zkušenější než já. O víně jsme se hodně bavili, začali jsme vyhledávat a ochutnávat další vína a také jezdili za vínem, hlavně na Moravu. A tam jsem jednou potkal víno s velkým „V“ – bylo to víno Zweigeltrebe ročník 1999 ze Znovínu Znojmo, viniční trať už si nepamatuji. U lidí se říká, že „to byla láska na první pohled“ nebo že „to zajiskřilo“. Toto víno mi definitivně otevřelo dveře do světa vína a dodnes je Zweigeltrebe moje nejoblíbenější odrůda v rámci produkce našeho středoevropského regionu.

Prý jste do svého podnikání angažoval i své syny?

Ano, je tomu tak. Na začátku jsem začínal sám, ale jak synové dorůstali, postupně se zapojovali do běhu firmy. Dnes to máme nastaveno tak, že primárně synové jsou v pozadí, starají se o administrativu, běh firmy a zajištění logistiky a já mám na starosti prodej a péči o zákazníky. To mne nejvíce baví – možnost setkávat se osobně nebo třeba jen vzdáleně komunikovat se zákazníky a bavit se o našich vínech, jak se jim líbila, zda jsem se mým doporučením trefil do jejich chutí, nebo třeba jaká vína ochutnali na dovolené, co by rádi ještě zkusili atd. Ale jak už to v malých rodinných firmách bývá, každý dělá, co je aktuálně nevíce potřeba. Troufám si říci, že já jsem stále motorem našich aktivit. Každopádně, víno je pro nás zábava (i když někdy, jako třeba při zajištění ochutnávek při příležitosti návštěvy našich partnerských vinařů u příležitosti nedávné Galadegustace oceněných vín ze soutěže Prague Wine Trophy, je i zde trocha stresu) a všichni tři máme svoje primární zaměstnání – já pracuji v oblasti telekomunikací, jeden syn se pohybuje v showbyznysu a druhý v oblasti IT. 

 

Jaká vinařství máte Vy osobně nejraději?

Jednoznačně vinařství Boeri Alfonso z oblasti Asti v Piemontu. Setkání s panem Giorgio Boeri na vinařské přehlídce, bylo to tuším v roce 2004, mne posunulo z pozice vínomilce, který hledá vína pro své potěšení, do pozice obchodníka – dovozce, který bude nakupovat vína také pro potěšení dalších vínomilců. Podobně jako jsem se před chvílí zmiňoval o „osudovém setkání“ s vínem Zweigeltrebe ze Znovínu, tak zde došlo k dalšímu takovému setkání – s víny Boeri, a to konkrétně s jejich víny z odrůdy Barbera. Bratři Boeri (Giorgio pracuje v rodinném vinařství společně s bratrem Robertem) jsou na vína z této odrůdy opravdoví mistři a jejich vína získávají pravidelně vysoká ocenění. A pro mne, přestože jsem již ochutnal vína z mnoha desítek odrůd z Itálie i dalšich zemí, odrůda Barbera a vína z ní vyrobená zůstává mojí nejoblíbenější. A to i v porovnání s velkými (a mnohem dražšími) víny zvučných jmen, jako jsou Amarone, Barolo nebo Brunello. Stejně tak i vinařství Boeri Alfonso zůstává mým nejoblíbenějším i v porovnání s těmito vinařstvími. Navíc, bratři Boeri jsou báječní lidé a já si troufám tvrdit, že náš vztah už dávno přerostl z obchodního k přátelskému. Prostě jsem měl štěstí začátečníka, který narazil na toho nejlepšího partnera.

Kdybyste měl sám za sebe popsat, co je na vínu výjimečné, jak byste odpověděl?

Myslím, že na tuto otázku už jsem částečně odpověděl – fascinuje a baví mne ta nekonečná škála projevů a tváří, které nám může víno nabídnout. Na světě existují tisíce odrůd vinné révy, nespočet způsobů zpracování vína, navíc musíme vzít v úvahu terroir – každý asi pochopí, že Chardonnay z Burgundska nebude stejné jako Chardonnay z Kalifornie anebo z Austrálie, i kdyby se vinaři spolu domluvili a snažili se sklízet zhruba stejně zralé hrozny a ty pak zpracovali stejným způsobem. Ale terroir má vliv na charakter vína i v mnohem užším měřítku – typické je to právě v již zmiňovaném Piemontu, a proto máme tuto oblast a její vína tak rádi. Zde dochází ke změně terroir prakticky na vzdálenost několika kilometrů, doslova od obce k obci. Důvodem pro tak výraznou variabilitu půdního složení jsou dva základní faktory. Za prvé, Piemont leží v podhůří Alp a zde ležela ústí horských říček, které přinášely nánosy hornin z vyšších poloh. A za druhé – toto území bývalo dnem třetihorního moře a docházelo zde k vytváření vápencových usazenin ze schránek mořských živočichů. Ale to by bylo na delší povídání.

Slyšeli jsme, že Vaše vína mají úspěchy i v soutěžích? Máte nějaké, se kterým se chcete obzvláště pochlubit?

Ano, jsem rád, že toto mohu potvrdit. Vína našich vinařů získávají četná ocenění v soutěžích v Itálii i na mezinárodních soutěžích. A také v České republice – zde se dlouhodobě zúčastňujeme soutěže Prague Wine Trophy, která je zde největší soutěží s účastí zahraničních vín. Začali jsme v roce 2010, kdy dvě naše vína, není náhodou že z vinařství Boeri Alfonso, získala zlatou medaili. Tak jak rostl počet partnerů a vín v naší nabídce, rozrůstala se i naše účast v této soutěži, až jsme se dostali na samotný vrchol – v loňském roce naše vína získala celkem 131 medailí! A co mne těší ještě více než samotný počet, je to, že se nejednalo o „nějaké medaile“, ale o medaile v těch nejvyšších úrovních – z celkového počtu 131 medailí bylo 81 medailí na úrovni Velká zlatá a Platinová medaile za hodnocení nad 90, respektive 95 bodů! A 18 námi zastupovaných vinařství získalo ocenění pětihvězdičkové vinařství „vynikající vinařství s nejvyšším standardem kvality vín“. Na základě těchto výsledků byla naše společnost vyhlášena Nejlepším dovozcem pro rok 2022.

Pokud jde o konkrétní vína, je těžké vyzvednout některá konkrétní – snad bych zmínil některé ze šampiónů, to znamená vín, která byla odbornou porotou vyhlášena jako nejlepší v dané kategorii nebo regionu – například u populární odrůdy Pinot Grigio aktuálně patří titul našemu vínu Pinot Grigio z vinařství Goretti Vini nebo u vín ze známé odrůdy Chardonny bylo nejvýše hodnoceno víno Bevion Selezione z vinařství Boeri Alfonso (a to dokonce lépe než vína pocházející z Francie!), také Nejlepší šumivé a perlivé víno z Itálie – včetně účasti vín Prosecco – patří našemu vínu Ribota, Moscato d’Asti DOCG, opět z vinařství Boeri Alfonso. A ještě tip pro milovníky červených vín – nejlepší víno z oblasti Valpolicella je naše víno La Roara z vinařství Ca’dei Conti (nejlepší hodnocení v konkurenci velkých vín Amarone della Valpolicella). Osobně si rád ochutnám každé z těchto vín, ale jak jsem zmínil, moje srdce (nebo snad jsou to chuťové pohárky? ;-) ) bije pro vína z odrůdy Barbera a mojí nejčastější osobní volbou bývají dvě vína Barbera Superiore – Porlapa z vinařství Boeri Alfonso a Lequilibrio z vinařství Montalbera, první „nasvalované“ s mohutnými tříslovinami zatímco druhé krémové a sametové, dvě různé tváře téže odrůdy.    

Prozradil byste, dle čeho vybíráte své partnery, od nichž víno odebíráte?

Jak už jsem řekl, naše první partnerské vinařství bylo Boeri Alfonso. Dalším významným partnerem se pro nás stal Antonio Sasa – vinař, obchodník a vinařský popularizátor a také blízký kamarád pana Boeri, který mne a Tonyho spojil. Antonio “Tony” Sasa jednak vyrábí v Toskánsku vlastní vína Brunello di Montalcino ve dvou provedeních a pak jako négociant produkuje ve spolupráci s vybranými vinaři vína z nejlepších poloh Itálie – od ikonického vína Amarone della Valpolicella z oblasti Valpolicella na severu až po vulkanické víno Etna Rosso ze Sicílie.

Dvě výše uvedená vinařství tvořila naši nabídku zhruba do roku 2010. V letech 2010–12 došlo k výraznému rozšíření naší nabídky – jezdil jsem tehdy do Itálie a navštěvoval různé prezentační akce, kde bylo možno se setkat s vinaři z daného regionu. Tehdy jsem si vybral několik nových partnerů. A od té doby postupně přidáváme další až k dnešnímu počtu téměř 40 zastupovaných italských vinařství. U většiny vinařství zařazených do naší nabídky v posledních letech proběhl prvotní kontakt na základě osobního doporučení, obvykle některý z našich vinařů řekne „já mám kamaráda v Umbrii/Marché/Friuli.., který má zájem o spolupráci s dovozcem v Česku, a já jeho vína doporučuji“, případně některý z našich zákazníků-vínomilců na své cestě po Itálii narazí na vinařství, které ho výjimečně osloví, a to nám doporučí. A také já, i když už nejezdím cíleně na kontraktační akce, jsem neustále „ve střehu“ – takto jsme do naší nabídky získali vinařství Cincinnato z Lazia, které vyrábí vína ze starobylých odrůd, které mohli pít už staří Římané. Na obchodní cestě do Říma jsem byl s obchodním partnerem na večeři a zaujalo mne jedno z vín, která jsme pili. Poznamenal jsem si je, následně vyhledal informace o vinařství a jejich filozofie mne zaujala. Tak jsem se s nimi spojil a navázal kontakt. 

Bez ohledu na původ prvotního kontaktu, od vinařství, které si takto vytipujeme, objednáváme malou sérii vín, která ochutnáme sami v rámci firmy a také vína ochutnáme s našimi zákazníky na některé z našich ochutnávek, případně část vín rozdělíme mezi naše vybrané zákazníky, kteří nám následně dají vědět, jak jim vína chutnala. I tuto „zpětnou vazbu“ zahrnujeme do našeho rozhodování, zda vína daného vinařství dovážet nebo ne. Svým způsobem máme štěstí, že dovoz vín je naše hobby – to nám dává prostor pro vyhledávání a jejich dovoz bez tlaku na „komerční úspěch“. Vyhledáváme vína zajímavá, s osobitým charakterem, často z lokálních „autochtonních“ odrůd, u kterých občas našim zákazníkům nějakou dobu trvá, než si k nim najdou cestu. 

Pořádáte i ochutnávky vín?

Ano, pořádáme. Osobní setkání se zákazníky a diskuze o společně ochutnávaných vínech jsou jedním z důvodů, proč vína dovážíme. Bohužel, v minulých letech byly možnosti těchto setkání omezeny, ale už se naštěstí zase dostáváme do tempa. Vzhledem k charakteru naší společnosti, nedisponujeme vlastními prostory. Naše ochutnávky pořádáme ve spolupráci s partnery – podle charakteru a rozsahu ochutnávky si vybíráme vhodné prostory. Obvykle u našich dlouhodobě ověřených partnerů, nejčastěji pořádáme naše ochutnávky buď v parku Grébovka, v objektu Horní Landhausky – historické budovy bývalého vinařství s krásným klenutým sklepem, anebo v jedné z vinoték U Lachtana, buď na Smíchově ve Zborovské nebo na Vinohradech v Budečské. Čtenářům, kteří mají zájem se některé z našich ochutnávek zúčastnit, doporučuji, aby sledovali naše Aktuality na webových stránkách www.vinoprovas.cz. Rádi se setkáme u sklenky pěkného vína s dalšími přáteli dobrých vín. 

Co pro Vás znamená luxus?

Na tuto jednoduchou otázku je poměrně složitá odpověď. Když jsem se zamyslel, vyšlo mi, že luxus je to, čeho se nám nedostává – a to je nejvíc čas pro sebe a své blízké. Po mnoha letech strávených v obchodu a vyplněných intenzivním cestováním si cením každé chvíle, kterou mohu strávit se svou rodinou nebo přáteli. A když je to se skleničkou pěkného vína, tím lépe. Ale abych se vrátil k původnímu významu vaší otázky, nemusím mít to nejlepší a nejdražší, co je k dostání. Ale mám rád věci solidní a fungující a na ty jsem ochoten vydat přiměřený obnos. A když mi nějaká věc slouží a já si na ni zvyknu, chci, aby mi sloužila dlouho. A také jsem věrný značkám, které si oblíbím. Takže od roku 2001 jezdím autem stejné značky, a dokonce stejného modelu, a dokud se bude vyrábět, budu jím jezdit i v budoucnosti. Dodnes používám mobil Nokia, už asi desátý, i když jsem si k němu musel pořídit druhy „chytrý“ telefon. A zajímavost – dodnes používám přívěšek na klíče, který jsem si koupil v roce 1993 na první cestě do Londýna.

Děkujeme za rozhovor

Galerie

Rozhovory

Víno pro Vás

Tato společnost nemá v naší databázi žádné články