JIŽNÍ TYROLSKO - TO JE MEKKA GURMETŮ. JE TU 20 MICHELINSKÝCH RESTAURACÍ

Víte, kde v Itálii najdete na jednom místě nejvíce michelinských hvězd? V severoitalské provincii Jižní Tyrolsko/Südtirol. Leží v Dolomitech hned za Brennerským průsmykem, proto je tahle vyhlášená gastronomická oblast snadno dostupná i českému gurmetovi.

Jižní Tyrolsko s krásnou kulisou Dolomit se nyní může pyšnit třiadvaceti hvězdičkami ve dvaceti restauracích. Ty najdete jak ve velkých městech, tak i v malých vesničkách a ztracených údolích. Do michelinské restaurace je proto možné si odskočit z náročné túry po Dolomitech.
„Jihotyrolská kuchyně je výjimečná kombinací tradice z období monarchie a vlivu moderní středomořské kuchyně,“ říká Norbert Niederkofler, šéfkuchař michelinské restaurace St. Hubertus v hotelu Rosa Alpina St. Kassianu/San Cassiano v Alta Badii. A tak se tu na jednom jídelním lístku potkávají špekové nebo sýrové knedlíky s těstovinami či dokonce čerstvými rybami. A to vše v krásné kulise Dolomit a v místech, kde podle statistik svítí sluníčko 300 dnů v roce.
Kombinace rakouské a italské gastronomie navíc chutná dětem i dospělým. Letos v průvodci Michelin Guide přibyly další dvě restaurace z Jižního Tyrolska. Jedná se o Tilii v Toblachu/Dobbiaco a Alpes v Sarntheinu/Sarentino.
Tilia je malá restaurace s pěti stoly, kde kraluje Chris Oberhammer. Kuchař, který v minulosti michelinskou hvězdičku hrdě odmítl, když nesouhlasil s hodnocením komise. Svou kuchyni staví na lokálních produktech, čerstvosti, přáních zákazníka a jídelní lístek pravidelně mění.
Podobná je také koncepce malé útulné gurmet restaurace Alpes v Hotelu Bad Schörgau. Šéfkuchař Egon Heiss vaří tradiční jihotyrolská jídla, ale novým moderním způsobem.
V Jižním Tyrolsku je spousta restaurací, které zatím na michelinskou hvězdu nedosáhly, jejich gastronomie je ovšem rafinovaná a vyhlášená i mezi odborníky. Navštivte například restauraci Sichelburg v Pfalzenu/Falzes nebo Miil v Tscherms/Cermes. Sichelburg nabízí tradiční jídla prezentované moderním způsobem. Miil je gurmetská restaurace specializující se na středozemní kuchyni.
Vybírat ovšem nemusíte jen podle slavného průvodce. Dobře se najíte snad v každé horské chatě, ať už jste na túře nebo zde v zimě lyžujete. Ochutnejte především místní speciality – špekové knedlíky se zelím, schlutzkrapfen - ravioli plněné ricottou a špenátem, tirtlen – smažené placky plněné zelím, kroupovou či vinnou polévku nebo štrúdl. Vynechat nesmíte ani místní špek, základní ingredienci většiny pokrmů – je jiný než ten český a nakrájený na jemné plátky si ho rychle zamilujete. Jsou to jednoduchá jídla, v podání jihotyrolských kuchařů ovšem chutnají báječně.
Kompletní seznam jihotyrolských restaurací najdete zde.
Soutěž o pobyt v Jižním Tyrolsku
Soutěžte o pobyt v Jižním Tyrolsku, během kterého si můžete vyšlápnout s průvodcem na některý z vrcholů. Musíte ale odpovědět na tři otázky na našich facebookových stránkách. Pak se můžete zúčastnit losování a vyhrát čtyři noci v Jižním Tyrolsku pro dvě osoby.
www.facebook.com/jiznityrolsko
Více informací o Jižním Tyrolsku naleznete na webových stránkách:
www.suedtirol.info
