Kvalitní víno na Letné i s těmi nejlepšími tipy na babí léto!

24. Září 2019 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 13225

Dalo by se říct, že víno je dnes v podstatě samozřejmostí. Vždyť ať se podíváme kamkoliv, vidíme ho. Prodávají ho v každém obchodě, na všech trzích a hlavně si ho můžeme dát ke každému jídlu v restauracích. Zkuste si zajít do nějakých luxusnějších a hned uvidíte, že je pro ně téměř samozřejmostí to, abyste si k jídlu dali víno, ne nic jiného.
A proč je dnes vína vlastně tolik? Dnes existuje opravdu velká spousta lidí, kteří si i jen přivydělávají jeho dovozem, většinou se jedná o nadšence, co chtějí světu dokázat, že vína, která nabízí právě oni, jsou ta nejlepší a mají svůj vlastní příběh. To řekne samozřejmě úplně každý.
Toto bych Vám já o svém vínu mohl opakovat též, ale nebudu, protože to uslyšíte všude. Raději se s Vámi podělím o to, co mě oproti všem ostatním dovozcům vína odlišuje. Není to pouze můj menší přivýdělek a „bokovka,“ je to mé zaměstnání, které mě živí, a proto se ho snažím dělat, jak nejlépe to jen jde. Jedná se o mou srdcovou záležitost, protože víno miluji úplně stejně jako Vy. Řídím se mottem: „Fajnová vína za skvělé ceny!“ Protože víno se má vypít, ne jen draze prodávat. Patří k němu poznání, odrůda, původ, ročník a jaký vinař ho pro nás vyrobil, to je na vínu to jedinečné, co jiné nápoje nemají.

Jak jsem se vlastně k vínu dostal?
Vše začalo, když jsem dokončil svá studia na Mendelově zemědělské Univerzitě v Brně. Chvíli jsem pracoval právě ve vinicích na jižní Moravě. Poté jsem odcestoval do Londýna, kde jsem chtěl studovat angličtinu. To jsem však ještě ani netušil, že právě tam dojde k mému největšímu objevování vína. Začal jsem pracovat ve vinotéce a navštěvoval různé degustace. Práce s vínem mě bavila natolik, že jsem započal studium na prestižní londýnské akademii Wine and Spirit Education Trust, studium jsem završil diplomem.
Po návratu do České republiky jsem vykonával různá povolání, vždy se ale točila kolem vína. Měl jsem možnost vyzkoušet si práci sommeliera či redaktora ve vinařských časopisech. Nedalo mi to a já se musel vydat ještě na další 4 měsíční stáž do Oregonu, kde jsem se učil vyrábět vína z odrůd Pinot Noir a Riesling.
Po nějakém čase jsem konečně dospěl k myšlence, že mě práce s vínem baví natolik, že by bylo hloupé ji jen tak zahodit a nevěnovat se jí. Řekl jsem si, že by nebylo od věci, kdybych vína sám dovážel, protože bych mohl mít plnou kontrolu nad tím, co mohou nabídnout.

Dovážím jen vína, která jsem sám pečlivě vybral, z Rakouska, Itálie, Německa, Francie a i nám blízké Moravy, kde pro mě vlastně vše začalo. Zkrátka nabízím jen to, co připadá mně za dobré. Doufám, že se nejedná jen o dnes klasicky často používanou frázi, ale o skutečnost, kterou si sami můžete ověřit nákupem u nás.

Mimo eshop jsem v roce 2017 otevřel i kamenný obchod na Letné, kde si kromě vína můžete pochutnat i na jedinečných delikatesách, která sám dovážím až z Itálie či přímo od výrobců. Nabízíme zde především sýry či uzeniny, olivové oleje, pomazánky, rybí delikatesy, olivy, papričky či artyčoky a spoustu dalších mlsů.
Samostatnou kapitolou jsou i dárkové koše, které na prodejně připravujeme k různým výročím a hlavně k Vánocům.

Populární vína

Nejprve bych zmínil velmi populární prosecco, které se dnes stává synonymem bílého šumivého vína z Itálie. Tak jako se dříve říkalo jakémukoliv šumivému vínu „šampaňské,“ což někdo i dodnes mylně používá, se dnes pozornost upíná k italskému proseccu.
Oblast, kde se toto víno vyrábí, je veliká, ale jeho srdce leží u měst Conegliano a Valdobbiadene. Ovšem hlavní produkce tohoto regionu je u města Treviso.
Posledním trendem je dnes produkce suššího stylu brut. Také se již začínají objevovat zprávy a domněnky o výrobě růžového proseccu, které zatím neexistuje, jelikož hlavní odrůdou na výrobu prosecca je bílá Glera.
Rosé by mělo být nejspíše povoleno do dvou let a bude vyráběno z odrůdy Pinot Nero, což by byl i můj typ na léto.
Skvělá prosecca od renomovaného výrobce La Marca, který sídlí v Oderzu, Vám můžeme nabídnout samozřejmě i my.

Nemohu zapomenout zmínit svůj další tip. Jedná se o rakousná vína, která se stávají populární v celosvětovém měřítku. Jsou především bílá, suchá a svěží.
Víny z Rakouska se zabývám již 10 let, ale díky jejich rozmanitosti stále objevuji nová. Spousta lidí by si myslela, že jsou podobná těm z Moravy. Není to tak úplně pravda, oproti nim jsou malinko lehčí, čistá a mají typickou chuť odrůd z Rakouska. Jejich chuť nese spíše nádech ovoce s minerální chutí v závěru.
Zabývám se dovozem vína především z prémiových oblastí Wachau, Kamptal a Weinviertel. Jejich přehled naleznete na našich stránkách.
Zlatá střední cesta jsou rakouská vína od vinařství Engelbrecht. Pokud preferujete poměr kvalita/cena, nejlepší volbou pro Vás je výrobce Günter Wenzl. Ta nejvíce prémiová vína, která se hodí do luxusních společností, doporučím boutique od výrobce Jäger.

A jako úplně poslední bych Vám rád představil červené, dnes již velmi populární, víno primitivo. Nemyslete si mylně, že jeho název vznikl od toho, že by bylo primitivní, právě naopak je to od „primi,“ což znamená první. Je to z toho důvodu, že hrozny dozrávají na vinicích mezi prvními.
Pro spoustu lidí se ale naopak bude zajímavěji jevit červené víno ze Sardínie, ať už kvůli tomu, že se jedná o ostrov, kam vyráží spousty rodin na svou vysněnou dovolenou.
Pokud pijete červené víno na Sardínii, s největší pravděpodobností se jedná o Cannonau, které se vyrábí z odrůdy Grenache.
Opět pokud preferujete poměr kvality a ceny, mohu doporučit výrobce Cantina Vernaccia. Naopak, když si potrpíte na luxusu, nezapomeňte vyzkoušet prestižní Cantina Oliena, zajímavý příběh tohoto vína se váže ke zpěvačce Maddoně, která ho údajně na svých návštěvách tohoto smaragdového ostrova pila a nazývala „svým vínem.“

Galerie