MISTROVSKÁ KOLEKCE BOUQUET OKOUZLÍ SOMELIÉRY I MILOVNÍKY VÍNA

06. Srpen 2020

Moderní nápojová kolekce BOUQUET je revoluční novinkou firmy Moser pro rok 2020. Zrodila se v úzké spolupráci mistrů sklárny se špičkovým someliérem Davidem Kuchařem, který se podílel na vývoji designu. Ten se snaží křišťálové sklenky přizpůsobit nejen pro vína červená a bílá, ale i pro jednotlivé vinné odrůdy. Soubor BOUQUET proto obsahuje jedenáct specificky tvarovaných sklenic, z nichž lze dokonale vychutnávat odrůdy Chardonnay, Pinot Noir, Riesling, Cabernet Sauvignon, Champagne nebo jiná šumivá vína. Potěší také při servírování likérů, destilátů, piva nebo vody.

Moderní nápojová kolekce BOUQUET patří do minimalistických, moderních domácností. Kvalita sklenic je patrná hned při prvním kontaktu. Pozornost si získá především smyslné zakřivení ve tvaru květu lilie a zářivý geometrický brus vespod každé číše, který vytváří komplexitu kolekce. Sadě Bouquet propůjčují noblesu brus na „hranky“ a typické moserovské barvy: rosalin a beryl.

Podle Davida Kuchaře nebyly dosud modely a tvary sklenek pro různé druhy vína ideální. „Některé tvary skla potenciál různých odrůd potlačovaly, konzument si je nemohl naplno užít. Pak při rozhovoru s generálním ředitelem Moseru Františkem Schneiderem poprvé zazněla myšlenka, že by chtěl vyrobit moserovskou kolekci v profesionální formě jak pro someliéry, tak pro milovníky vína. Takovou, aby ji odborníci přivítali z hlediska praktičnosti a užitnosti.“

Pro someliéra je důležité, aby sklenička perfektně seděla v ruce. Aby s ní mohl manipulovat. Tato vlastnost je ovlivněna  poměrem délky a síly nožky proti velikosti kalichu a tloušťkou skla jak při horním okraji, tak v přechodu na nožku. U Bouquetu zdobí onen přechod „hranky“, drobné symetrické brusy vytvářející při pohledu shora efekt květiny, který se násobí optickou hrou. „Kalichy Bouquetu mají kvůli oněm brusům sklo dole silnější, ale nahoře tenké. To je důležité pro degustování. Platí totiž, že čím tenčí sklo, tím lépe z něho dokážete víno vnímat. Určitě čichově, a podle mě i chuťově,“ vysvětluje Kuchař.