Výtečné víno z českého vinařství Stanislav Martinek

10. Prosinec 2020 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 17019

Vinařství má v rodině pana Martinka více než 200 letou tradici. Ten převzal rodinné vinařství v roce 1992 po smrti svého otce, který byl uznávaný vinař a degustátor. Zpočátku vinařství provozoval jako okrajovou záležitost. Postupně se z koníčka stala celoživotní náplň.

Vinařství provádí pan Martinek přírodně – „postaru.“ Pro většinu vinařů je nejlepší víno – prodané víno. Pan Martinek tuto praxi nezastává. Nejlepší vzorky schovává k archivaci do archivního sklípku. Domnívá se, že vína vyrobená přírodní cestou – bez odkalování, bez přidání ušlechtilých kvasinek – mohou být stejně dobré jako vína vyrobená metodou řízeného kvašení. V mnoha případech jsou tato vína hutnější, plnější a lahodnější – mají klasický terroirový charakter jak odrůdy a polohy vinice, tak z nich lépe vyniká rukověť vinaře. Lépe se hodí k archivaci.

Pan Martinek zastává názor, že nejlepší vína jsou ta, kde je minimum pracovních operací. Každá nadbytečná operace s vínem jej „očeše.“ Vyzrálé hrozny (běžně sklízeny v měsíci listopadu i prosinci), tedy s vysokým obsahem cukru, jsou bez nakvášení ihned vypresována. Některé přezrálé hrozny, které prošly mrazem, jsou presovány celé bez pomletí. Hroznová šťáva kvasí samovolně, spontánně, bez přidávání umělých kvasinek. Mladá vína jsou vyčířena bentonitem a následně uložena ke zrání. Výsledkem jsou vína plná, hutná, buketní s mírnou kyselinkou a zbytkovým cukrem. Vína nejsou filtrována ani jinak chemicky stabilizována, jsou uložena v archivním sklepě, kde je stálá teplota, a zde zrají.

Snahou pana Martinka je expedovat vína až po ročním zrání. Přitom nejlepší vzorky zůstávají v archivním sklepě co nejdéle. Takže dnes má již více než 60 vzorků archivních vín, nejstarší z roku 1997. Každý vzorek má svou historii, a dokonce i své kouzlo. Zaměřuje se na odrůdy – Rulandské bílé, šedé a modré, Ryzlink rýnský a vlašský. Z každé dodávky modrých odrůd vyrábí pan Martinek rossé. Zase přírodní metodou – hrozny jsou ihned po pomletí dány na pres, ale jedná se pouze o „samotok“ – nejsou vůbec lisovány.

V roce 2019 obnovil pan Martinek vinice v Kostelci v trati „Pod Kostelem.“ Zde bylo vysazeno 6 700 kusů hlav vinice, včetně netradičních odrůd (Scheurebe, Kerner, Aurelius, Muškát žlutý, Sylvanské zelené, DonauRyzling, Sauvignier gris apod).

Pan Martinek je jednatelem Cechu kyjovských vinařů a dovoluje si Vás pozvat na dvě mimořádné vinařské akce, které se budou konat v Kyjově v roce 2021. Jedná se o 6. ročník akce „Otevřené sklepy Kyjovska.“ Tato akce by se měla uskutečnit v sobotu 12. 6. 2021 a tradičně se na ní zúčastňuje kolem 30 vinařství z celého Kyjovska. Druhou akcí je již 15. ročník „Galerie rulandských vín v ČR“, což je výstava vín pinotových odrůd Rulandské bílé, šedé a modré a odrůdy Chardonnay. K ochutnání bývá kolem 400 vzorků pouze od profesionálních vinařství. Akce je dvoudenní a koná se 14. a 15. srpna 2021 v rámci nejstaršího folklorního festivalu v ČR – „Slováckého roku“.

Galerie