Cheval Blanc by Peter Knogl: rozmanitá symfonie chutí a barev

28. Březen 2024 | Redakce LUXUS.cz | čtenost se zde objeví 27. 04. 2024

Jako milovník francouzské haute cuisine jsem se těšil na návštěvu Cheval Blanc, trojhvězdičkové restaurace v historickém hotelu Les Trois Rois, která je považována za jednu z nejlepších na světě. Šéfkuchař Peter Knogl, rodák z Bavorska, který pracoval v Andalusii i v Londýně, zde předvádí své mistrovské umění od roku 2007. Jeho kuchyně je bohatá na středomořské a asijské vlivy, které dokonale ladí s francouzskou tradicí a kvalitou surovin.

Restaurace má elegantní a světlý interiér, ze kterého se nabízí krásný výhled na Rýn. Obsluha je profesionální a přátelská, sommelier je znalý a poradí vám s výběrem z rozsáhlého vinného lístku. Já jsem si vybral degustační menu s pěti chody, které se skládalo z následujících pokrmů:

Foie gras de canard s jablkem, zázvorem a karamelizovaným oříškem. Tento úvodní chod byl lahodný, jemný a krémový, s příjemnou kontrastní texturou oříšku a osvěžujícími tóny jablka a zázvoru. 

Langoustine s kaviárem, avokádem a yuzu. Další skvělý chod, kde se spojila sladkost a šťavnatost langoustiny s jemnou slaností kaviáru a kyselostí yuzu, která dodala pokrmu lehkost a svěžest. Avokádo bylo krásně krémové a hladké. 

Pata negra s artičoky, olivami a citronem. Tento chod byl trochu silnější na chuť, ale stále velmi vyvážený. Španělská šunka byla šťavnatá a aromatická, artičoky byly měkké a olivy dodaly trochu hořkosti. Citronová omáčka byla dokonalým doplňkem, který pročistil patro. 

Bavorská srnčí kýta s červenou řepou, hříbky a brusinkami. Hlavní chod byl opravdovým vrcholem večeře. Srnčí maso bylo neskutečně měkké, šťavnaté a plné chuti, s krásnou karamelizovanou kůrkou. Červená řepa, hříbky a brusinky byly ideálními přílohami, které podtrhly lesní charakter pokrmu a dodaly mu sladkost, zemitost a kyselost. 

Výběr z nabídky sýrů. Jako dezert jsem si nechal poradit od sommeliera a zvolil si pět různých sýrů z bohatého sýrového vozíku. Byl jsem nadšen z kvality a rozmanitosti sýrů, které byly servírovány s čerstvým pečivem, máslem, medem a džemem. Mezi nimi byly například brie de meaux, comté, roquefort, taleggio a gorgonzola. 

Celkově jsem byl velmi spokojen s touto gastronomickou zkušeností, která byla pro mě nezapomenutelná. Restaurace Cheval Blanc je opravdu symfonií chutí a barev, která uspokojí i ty nejnáročnější hosty. Doporučuji všem, kteří mají rádi francouzskou kuchyni na nejvyšší úrovni, aby si dopřáli tuto lahůdku, když budou v Basileji.

Galerie