Delikatesu nejvyšší kategorie najdete v obchodě Caviar House Lemberg v Legerově ulici

V Legerově ulici pod číslem popisným 47 se nachází malebný obchod Caviar House Lemberg, který nabízí delikatesy nejvyšší kategorie. Je totiž výhradním dovozcem špičkového kaviáru Lemberg pro Českou a Slovenskou republiku. Kaviár této firmy s 20letou historií je považován za jednoho z nejkvalitnějších.
V Caviar House Lemberg milují kaviár a milují svoji práci. Proto chtějí, abyste se o kaviáru dozvěděli více – co to vlastně je, a proč je celosvětově považovaný za takovou delikatesu. Můžete si zde vybrat ze široké nabídky kaviárů, a vyzkoušet tak rozmanitost chutí různých druhů. Každý jsme jiný a máme jiné chutě, posuďte proto sami, který vás osloví nejvíce...

Kaviár z divokého lososa
Tzv. červený kaviár se získává z lososovitých ryb Tichého oceánu. V obchodě Caviar House Lemberg naleznete hned několik jeho druhů. Každý z nich má své unikátní vlastnosti, chuť, barvu i velikost jiker.
Se svými 70 cm a 2.5 kg je nerka poměrně malá ryba a její tření začíná poměrně brzy. Kaviár těchto ryb je velmi jemný – průměr jednotlivých vajíček činí cca 3 mm. Nasycená rubínová barva a příjemná přirozená hořkost jej odlišují od – přece jen tradičnějšího – kaviáru gorbuša a ve středověké Evropě z něj učinili oblíbenou pochoutku králů.
Mezi lososovitými rybami je gorbuša zdaleka nejpopulárnější, a to samé platí i pro jeho kaviár. Tření probíhá v tomto případě od června do září. Oranžovo-červené jikry o velikosti 3-5 mm mají dokonalou chuť moře, lze říci, že v ústech doslova tají. Hledáte-li kaviár, kterým oslovíte opravdu každého, gorbuša je ideální volba.
Kaviár z divokého lososa keta je často označovaný jako „královský kaviár“ s nejdelikátnější chutí. Vyznačuje se větší velikostí, jikry mají 4-6 mm, pevnějším obalem a jemnou krémovou chutí.Keta kaviár je bohatý na bílkoviny a obsahuje vysoké množství nenasycených mastných kyselin omega-3.

Červený kaviár ze pstruha
Kaviár ze pstruha v nabídce Caviar House Lemberg pochází z Dánska. Jikry mají velikost 2-3 mm a jsou velmi pevné, dá se říci, že jsou až křupavé. Barva je výrazně oranžová a chuť mírně slaná.
Máme pro vás jeden tip: Zkuste si prověřit své znalosti o kaviáru. Kupte si několik balení různých druhů a pokuste se je identifikovat na základě barvy nebo chuti.

Pravý černý kaviár
Opravdovou světovou delikatesou je pravý kaviár z jesetera, tzv. černý kaviár. Avšak pozor, obchod s ním je v dnešní době regulován a kontrolován dle úmluvy CITES o mezinárodním obchodu s volně žijícími živočichy. Při nakupování černého kaviáru si proto dejte vždy pozor na to, aby bylo dané balení označeno právě znakem CITES. Jedině tak se ujistíte, že se jedná o legálně prodávaný kaviár.
V nabídce Caviar House Lemberg naleznete všechny nejpopulárnější druhy - kaviár z jesetera sibiřského (baerii), kaviár z jesetera ruského (osietra), kříženec jesetera sibiřského a jaderského čipravý černý kaviár z jesetera huso hybrid a huso huso (beluga). Také tyto druhy se od sebe liší chutí, aroma, velikostí jiker a jejich barvou. I když používá název černý kaviár, ve skutečnosti má mnoho odstínů, přičemž ty nejvíce ceněné jsou právě ty světlejší.

Pravý kaviár z jesetera sibiřského (baerii)
Tento druh kaviáru se vyznačuje jemnými, lesklými jikrami, které mohou být tmavě šedé stejně jako světlejší nebo dokonce světle hnědé. Tento sibiřský kaviár má výraznou chuť a aroma.
Pravý černý kaviár z jesetera huso hybrid
Jedná se o jikry křížence vyzy malé a jesetera amurského. Opravdu exkluzivní lahůdka s dokonalou chutí, která je oceňována labužníky z celého světa a v současné době je považována za skutečně nejluxusnější, je kaviár prodávaný pod obchodním názvem Amur Royal. Jedná se o druh kaviáru Beluga. Vejce mají podobnou velikost jako huso hybrid, tj. 3-4 mm, jsou pevná a mají světle hnědou až zlatou barvu. V ústech po sobě kaviár zanechává lahodnou, smetanovo máslovou příchuť.
Pravý kaviár z jesetera ruského (osietra)
Mezi jeseterovými kaviáry zaujímá ten ruský čestné místo. Labužníci po celém světě oceňují zrnitá, pevná vejce s velikostí od 2.6 do 2.8 mm. Kaviár může nabývat barev od světle hnědé přes tmavě bronzovou až po šedou či černou. Chuť je vždy výrazná a zajímavá, v některých případech má lahodný nádech vlašského ořechu.

Kaviár a zdraví
Kaviár není jen chuťová delikatesa, je to také velice zdravá pochoutka. Jednu třetinu kaviáru tvoří bílkoviny a prakticky v sobě nemá žádné sacharidy ani škodlivé tuky. Proteiny z kaviáru jsou velmi lehce stravitelné a obsahují množství polynenasycených omega-3 mastných kyselin, které zlepšují mozkovou aktivitu, jsou zdravé pro oči, posilují imunitu, snižují pravděpodobnost kardiovaskulárních onemocnění. Nenasycené omega-3 mastné kyseliny se podílejí i na metabolismu mastného cholesterolu. Škodlivý cholesterol, který je v kaviáru obsažen, je totiž prakticky zneškodňován lecitinem, což množství cholesterolu v krvi snižuje. Lecitinu v kaviáru je mnoho, což vede ke snížení rizika aterosklerózy, stimulaci imunitního systému a také zabraňuje předčasnému stárnutí. S nedostatkem omega-3 kyselin v těle je často spojována i únava.
Vzhledem ke schopnosti kaviáru zvyšovat hladinu hemoglobinu v krvi, jsou vejce často doporučovány lidem po závažné operaci, ztrátě krve nebo naopak po transfuzi. Je to užitečný, snadno stravitelný produkt, který obsahuje mnoho vitamínů, minerálů i důležitých aminokyselin. Jeho konzumace se doporučuje také lidem, kteří jsou oslabení a vážně nemocní, protože rychle obnovuje sílu. K unikátním vlastnostem červeného kaviáru patří fakt, že se řadí k dietním jídlům. Obsahuje totiž mnoho užitečných látek a i když je jeho energetický obsah 250 kcal na 100 gramů, v takovémto množství nikdo červený kaviár nekonzumuje a jedna lžíce.
Více pozitiv snad už ani nemůže mít. Zajděte do obchodu Caviar House Lemberg a přesvědčte se o jedinečných jeho vlastnostech sami!