Finestrina: Nová kapitola italské gastronomie v srdci Starého Města

Po třinácti letech provozu restaurace La Bottega di Finestra na adrese Platnéřská 11 přichází nový koncept, který reflektuje proměnu současného gastronomického světa i požadavky klientely toužící po lehkosti, autentičnosti a nezaměnitelné atmosféře. La Collezione, skupina stojící za několika ikonickými podniky v Praze, otevřela nový podnik – Finestrina. Mladší a svěží sestra vyzrálé a důstojné La Finestra in Cucina navazuje na tradici, ale zároveň ji přepisuje současným jazykem.

Za konceptem restaurace stojí Riccardo Lucque, zakladatel La Collezione, a Ondřej Rákosník, odborník na moderní gastronomické směry. Jejich společným cílem bylo vytvořit místo, které bude přístupné a svěží, ale bez kompromisů v kvalitě. Finestrina proto nabízí italskou kuchyni, která se opírá o sezónní suroviny, čerstvé ryby, mořské plody a rafinovanou jednoduchost. Zásadní roli v nabídce hraje otevřená kuchyně – nejen designový prvek, ale také manifest transparentnosti a důvěry. Hosté mohou sledovat práci šéfkuchaře a jeho týmu v reálném čase, a vidět, jak se každý detail jídla rodí z kvalitních surovin a precizní techniky.

Interiér restaurace zcela odpovídá filozofii podniku. Vzdušný, moderní, ale zároveň hřejivý prostor kombinuje prvky italského přímořského bistra s pražskou noblesou. Design pracuje s jemnými texturami, přírodními materiály a důrazem na světlo. Výsledkem je interiér, který vás nezahlcuje, ale naopak zve k zastavení a užití si přítomného okamžiku. Důležitou součástí prostoru je i soukromý salonek, který pojme až dvanáct. Je ideálním místem pro obchodní schůzky, menší oslavy či intimní večeře. Technické vybavení odpovídá potřebám náročné klientely.

Finestrina není restaurací pouze na skvělé večeře – je to místo, kam můžete přijít v libovolnou denní dobu a vždy dostanete něco vynikajícího. Otevírá už v 8:30 ráno a nabízí snídaňové a brunchové menu, které v sobě snoubí italskou tradici s mezinárodními trendy. Odlehčené obědy, pestré à la carte večerní menu a bohatý vinný lístek pak tvoří páteř celodenního provozu. Menu se neustále obměňuje podle dostupnosti čerstvých surovin. Základ tvoří čerstvé ryby a mořské plody – například ústřice, humři, carpaccio z tuňáka a výběr mořských plodů pro dvě osoby. Samozřejmostí jsou i těstoviny – připravované na místě, ručně, podle tradičních receptur. V nabídce se objevují například Linguine s humrem (1/4), bisque, Tagliolini s máslem a lanýžem, Cannelloni plněné králičím ragú nebo Risotto al Nero s grilovanými kalamáry a citrony Sorrento. Skvělou volbou je i tradiční Paccheri s rajčaty, burratou a bazalkovou strouhankou.

Nápojový lístek je promyšlenou selekcí vín z Itálie i dalších evropských regionů. Kurátorský výběr reflektuje filozofii „wine pairing“ – tedy snoubení pokrmů s víny, které je doplňují a zvýrazňují. Milovníci přírodních vín najdou na kartě i zajímavé lahve od menších producentů. Nabídku doplňuje koktejlové menu s moderním twistem na klasické italské drinky.

Finestrina je součástí rozvětvené rodiny La Collezione, která zahrnuje mimo jiné restaurace La Finestra in Cucina, Aromi, Amano a bistra La Bottega Bistroteka a La Bottega Linka. Každý podnik má svůj vlastní charakter, ale všechny spojuje důraz na preciznost, autentickou chuť a výjimečnou úroveň servisu. Tato síť představuje platformu pro sdílení know-how, inovací a vývoje nových konceptů. Finestrina je důkazem, že ani po třinácti letech není prostor pro stagnaci, ale naopak pro svěží začátek s hlubokými kořeny.
