František Jungvirt & Věnečky Janeček: vizuální a chuťový luxus

Redakce
21. Duben 2022
Čtenost článku je: 18203 [?]

Tradice v kabátě 21. století. Tak by se dal definovat společný jmenovatel práce Františka Jungvirta a Romana Janečka, díky kterým vzniklo atraktivní propojení sklářského umění a cukrařiny. Výsledkem je série uměleckých fotografií, které plně vykreslují krásu obou produktů. Tím však společná práce nekončí – vybrané kousky z dílny Františka Jungvirta budou vystaveny v nově otevřeném Boutique Věnečky Janeček.

Františka Jungvirta a Romana Janečka spojuje láska k tradici, což je z oborů, v nichž se pohybují, patrné na první pohled. Tím víc jsou s nimi spjati, nakolik oba měli ve své rodině předky, kteří jim díky svému řemeslnému umu udali cestu. Zatímco František kráčí ve stopách dědečka – sklářského mistra, Roman se vrátil k cukrářské tvorbě své prababičky. Oba tvůrce bezpochyby spojuje také fakt, že se v jejich práci propojují tradiční výrobní postupy, rukodělná práce a výběr kvalitních surovin.

Lahodný tandem

Františkovy sklářské výrobky s odkazem na dávné umění mistrů sklářů si svým provedením vyloženě říkaly o adekvátní doprovod. Toho se důstojně ujaly Romanovy věnečky v moderní mini verzi. „Na začátku spolupráce stála otázka, jak umělecké sklo půjde dohromady s minidezertem. Při první instalaci věnečků na tác Volcano plate z mé dílny a také na křišťálové produkty z řady Golden Lux kolekce Shadows, kterou jsem navrhl pro sklářskou značku KLIMCHI, bylo zřejmé, že jeden produkt nápaditě doplňuje druhý a oba tvoří pro oko i chuť lahodný tandem,“ pochvaluje si František Jungvirt.

Dnešních nároků na vzhled, funkčnost a potažmo chuť produktu jsou si Jungvirt s Janečkem dobře vědomi. Tác tak nemůže být pouhým předmětem k servírování pokrmů a věneček by neměl být pouhým doplněním prázdných kalorií. František Jungvirt proto posouvá hranice užitného předmětu za hranice umění. K dosažení správného efektu využívá talentovaný sklářský výtvarník vysokého lesku v kontrastu s matným brusem. Najednou se z obyčejného tácu stává umělecký předmět, který povznáší interiér.

Ve stejném duchu se nese receptura věnečků Romana Janečka, jejichž máslový krém obsahuje koňak Bache Gabrielsen dovážený přímo z francouzského arrondisementu Cognac. „Současný trend velí méně cukru, čímž se řídím i já. Věnečky Janeček jsou polosladké s odlehčeným krémem. Z klasického dezertu se tak stalo lehké políbení na dobrou noc, kterého se člověk nepřejí,“ popisuje Roman Janeček. Třešničkou na dortu je jejich „jednohubková“ velikost srovnatelná s mincí v hodnotě 50 Kč. Z běžného dezertu se tak stává elegantní lahůdka s jemným koňakovým nádechem.

Zažít opojnou eleganci a lehkost spojení obou umělců můžete v Boutique Věnečky Janeček na adrese Pštrossova 23, který se otevírá 11. dubna. Vkusné provedení prostor podniku představuje ideální kulisy pro pokračování dialogu mezi věnečky a uměleckým sklem. Práce Františka Jungvirta bude přímo v Boutique Věnečky Janeček zastoupena vázou z kolekce Drama a několika dalšími kousky.

Galerie