Jak chutná víno ve vinařství David Osička s jeho zakladatelem

02. Březen 2021 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 32616

David Osička prožil celé své dětství až do 26 let v malé jihomoravské vesničce Moravský Žižkov. V roce 2002 se oženil a v té době se přestěhoval se svou manželkou do čtyři kilometry vzdálených Velkých Bílovic, kde spolu nyní vychovávají dvě děti – starší dceru a mladšího syna. Právě Velké Bílkovice se staly tím zlomovým místem, kde se David Osička zamiloval a začal věnovat vínu.

Davide, můžete nám, prosím, v rychlosti představit Vaše vinařství?
Osobně se považuji za malé rodinné vinařství. Momentálně obdělávám asi 5 hektarů nejen vlastních, ale i pronajatých vinohradů. Na celkem dvanácti stanovištích tak pěstuji asi 14 odrůd vinné révy. Asi 80 % vypěstovaných hroznů se zpracuje na vlastní víno a zbylá část se prodá stálým odběratelům. Celý provoz vinařství se nachází ve sklepní oblasti POD PŘEDNÍMA v největší vinařské obci Velké Bílovice, kde nyní i žiju. Dnes tato oblast zahrnuje vinný sklep, výrobnu a skladiště vína, prezentační prostory a samozřejmostí je také ubytování nad vinným sklepem.

Co Vás přivedlo k tomu, abyste si založil vlastní vinařství?
S prací ve vinohradu jsem se tak jako každý, kdo bydlí v našem vinařském kraji, setkal už v dětství. Můj děda a potom také můj otec vlastnili menší vinohrad. Celková rozloha byla jen několik arů, a právě tam si pěstovali vlastní hrozny. Byl jsem nucen chodit pomáhat při různých pracích a hlavně při sběru hroznů, v té době se hrozny většinou prodávaly. Něco málo se zpracovalo na víno pro vlastní spotřebu, ale to bylo je pár stovek litrů. Velká změna nastala až po příchodu do Velkých Bílovic. Rodina manželky vlastnila vinný sklep a asi 4 hektary vinic a sadů. Na těchto pozemcích potom pěstovali hrozny, vyráběli a prodávali víno, ale také jablka a broskve. Na plný úvazek se tomu věnoval strýc Josef. Ten mě potom stále více zasvěcoval do celé problematiky vinohradnictví a vinařství. V roce 2004 jsem založil vlastní vinařství DAVID OSIČKA a převzal tak pomyslnou štafetu trvající po několik generací. S pomocí celé rodiny jsem převzal veškerou starost a péči o tehdejší rodinné vinohrady, sady a další pozemky. Po pár letech se upustilo od pěstování ovoce a zcela jsem se začal soustředit jen na pěstování hroznů a výrobu vína.
Takže se tato tradice táhne z generace na generaci. Kdo s tím vším ve Vaší rodině začal?
Ano. Tradice se táhne z generace na generaci. Jasné je jenom to, že vlastní sklep pochází ze 17. století. Je to jeden s prvních sklepů postavených v kopci nad Velkými Bílovicemi. Další známá věc je ta, že sklep postavila a vlastnila od počátku rodina Leblochova. Od této rodiny sklep koupila rodina Kachyńova. Já se považuji už za čtvrtou generaci vlastníků tohoto sklepa, a to je úctyhodné číslo.

Co si myslíte, že je při výrobě vína nejdůležitější?
Jak se již dávno prokázalo, víno vzniká již ve vinici. Proto je důležitá každá operace při pěstování samotného hroznu – počínaje řezem révy a konče jejím sběrem a zpracováním. Při výrobě vína je nutné vždy použít jen zdravé hrozny, zvolit vhodnou technologii výroby vína podle kvality daného ročníku. Pro mě osobně je asi nejdůležitější to, co je samotný vinař ochotný pro svoje víno udělat, obětovat a sám vložit.
Kdybyste si měl vybavit všechna Vaše vína, které jedno byste si vybral a představil ho?
Osobně bych vybral RYZLINK RÝNSKÝ 2019. Je to lehčí suché víno, jemná zelenkavá barva s vůní citrusů a alkoholem 12.5 % obj.,kys. 6,2g., cukr 6,7g.

Kdyby za Vámi dorazil někdo s tím, že by potřeboval vybrat jedno víno na klidný rodinný večer, jak byste postupoval?
V takovém případě bych spolu se zákazníkem vybral víno podle jeho požadavků. Nabídl bych mu na ochutnání určitě několik vzorků z mojí nabídky. Výběr vín je velice pestrý a určitě si každý vybere, stačí navštívit moje vinařství a mít chut poznat skvělá vína.
Pořádáte i nějaké degustace, kde můžeme Vaše vína ochutnat?
Pořádám degustace s posezením přímo ve vinařství, kde je možná prohlídka celého sklepa a výrobních prostor. Ochutnávat můžete přímo ve sklepě a ze sudu. Takovéto posezení pořádáme dvakrát do roka, kdy je po celý týden otevřený sklep (jedná se o jeden jarní a jeden letní termín). Jednou ročně se také naše vinařství účastní akce ZE SKLEPA DO SKLEPA.

Jaké další služby nabízíte?
Neopomínáme na prodej vína přímo ve vinařství nebo přes e-schop, dále nabízíme celoroční ubytování přímo ve vinařství s kapacitou 13 osob ve třech pokojích. Dále mohu zajistit ochutnávku na jiném místě než ve vinařství jako třeba ve vinotékách, firemních prostorech, restauracích atd. Jsme vám k dispozici i v případě, kdy potřebujete víno pro firemní účely.
Co pro Vás znamená luxus?
Luxus je dle mého něco nevšedního – něco, co není běžné a pravidelné.

Děkujeme za rozhovor

Galerie

Rozhovory

Vinařství David Osička

Tato společnost nemá v naší databázi žádné články