Jaké je to milovat whiskey se Zdeňkem Kortišem

06. Duben 2023 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 28492

Whisky ambasador značek Jan Becher Pernod Ricard (Chivas, Ballantines, Glenlivet, Aberlour, Jameson, Four Roses aj.) pro Českou republiku, působí i jako lektor v Barové akademii (Pernod Ricard Bar Academy). Majitel baru The Black Stuff Irish Pub & Whisky Bar a agentury WhiskyBar.cz. Nákupčí whisky pro investiční fond Wine Management.

Pět let pobýval v Irsku jako banketingový manažer jednoho známého hotelu v Dublinu. Poté si před 20 lety otevřel v Olomouci oceňovaný podnik The Black Stuff Irish Pub & Whisky Bar. Podlehl sběratelské vášni, v současné době má asi 2000 láhví whisky, část z nich je k vidění v olomouckém baru. Je ženatý a jeho syn se jmenuje Patrick (Den svatého Patrika je nejvýznamnějším svátkem Irska).

Zdeňku, prozradil byste nám, jak jste vypěstoval svou lásku k whisky?

Během mé pracovní stáže v Irsku a ve Skotsku jsem začal cestovat po whisky palírnách a více se vzdělávat. Po návratu zpět do ČR jsem si splnil sen a otevřel si vlastní bar inspirovaný ostrovy. Chtěli a vlastně jsme i museli naše klienty v této oblasti vzdělávat, tak jsem začal pořádat školení a psát články o whisky. A na této cestě jsem pořád i díky mé práci whisky ambasadora a konzultanta.

Co Vás na ni tak okouzlilo?

V rámci pracovních zkušeností po ostrovech jsem začal nakoukávat do světa whisky. Uchvátila mě její rukodělnost, lidský um a bohatá historie historie plná pádů a vzestupů. A samozřejmě její kvalita, která je konzistentní po desítky až stovky let. Dále se mi líbí její přísná legislativa pro výrobu, která je na rozdíl od ostatních destilátů jasně daná a je zakotvená v zákonodárství Evropské unie. Jedná se o nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2019/787 o definici, popisu, obchodní úpravě a označování lihovin, používání názvů lihovin v obchodní úpravě a při označování jiných potravin, ochraně zeměpisných označení lihovin. Zde se přesně definuje, co je skotská nebo irská whiskey.

Otevřel jste si i svůj vlastní bar The BLACK STUFF Irish Pub, který vedete ve stylu irských hospůdek. Proč právě tak?

V místních pubech a bárcích se mě uchvátila jejich atmosféra. Na Irsku je jedna skvělá věc, že do pubu chodí všichni, mladí lidé, babičky na Guinnesse, businessmani v oblecích a lidé se respektují. To mi velmi imponovalo a chtěl jsem něco podobného přenést i do České republiky. Po pětileté stáži na zeleném ostrově jsem pak převzal rodinný bar v centru Olomouce a udělal z něj Irish Bar. Učili jsme Čechy pít stouty, pravé ostrovní ales a cidery a samozřejmě whisky. Ano, nabídka je důležitá, ale prvotně se mi jednalo o to, jak se lidé budou v baru cítit a ať si jdou užít večer. Jak říkají Irové, v pubu a v kostele jsme si všichni rovni!

Kolik druhů whisky u Vás můžeme ochutnat? Jaké speciality v baru máte?

V nabídce máme přes 1000 druhů whisky. Dalších asi 1000 neotevřených a neprodejných lahví mohou hosté vidět v zadní části baru, kde pořádáme degustace. Ve Skotsku, Irsku nebo ČR nám zrají vlastní sudy whisky. Například ty z nedalekých Vizovic získaly ve světě skvělé hodnocení, ve Whisky Bible 95,5 bodů a jsou hodnocena jako jedna z nejlepších v Evropě. Privátní stáčení můžete ochutnat samozřejmě u nás v baru. Ze specialit máme unikátní lahve jako například Chivas Regal The Icon, širokou řadu zaniklých palíren Caperdonich, Glen Albyn, Old Midleton Distillery nebo legendy jako Port Ellen, Brora.

Nabízíte u Vás v baru pouze whisky, nebo si klienti mohou pochutnat i na něčem jiném?

Několikrát jsme získali ocenění Pub / Beer Bar roku, a to nás zavazuje k perfektnímu servisu piva. Necháváme si vařit vlastní craftové pivo, ale dbáme i na technologie. Máme zachlazený sklep, tiskárnu na pivní pěnu a na čepu 10 druhů speciálů. Kromě zmiňovaného vlastního piva máme také několik dalších vlastních produktů. Na Pálavě si necháváme vyrábět víno pro náš bar, v nedaleké palírně nám destilují gin podle naší receptury a lokální pražírna nám připravuje speciální blend kávy. A co u nás můžu doporučit, jsou cocktaily. Máme barmany, kteří se pravidelně účastní soutěží, takže i drinky jsou u nás na vysoké úrovni.

Zajímáte se zároveň o sběratelské whisky? Máte nějakou svou sbírku?

Ano, pár let zpět jsem propadl sběratelské vášni. Dnes mám asi 2000 lahví. Část ze sbírky je k vidění v Black Stuffu a část mám pod zámkem. Jsou to láhve z whisky festivalů, limitované edice nebo ukončené stáčení. Alternativní investice jsou v posledních letech velice populární. Ale zároveň mě baví lahve otvírat. Takže sbírat, ale s nadhledem, ať se na některé krásné kousky z historie nepráší. V naší whisky komunitě pořádáme degustace, kde takové láhve ochutnáváme.

V baru pořádáte i eventy. Je nějaký v blízké době v plánu?

Black Stuff byl první ambasádou prestižní palírny Ardbeg ve východní Evropě. Letos budeme slavit 10leté výročí, a proto chystáme na Ardbeg Day něco většího než obvykle. Dále v baru probíhá pravidelné blendování skotské whisky s názvem The Blend, což je výborná aktivita od společnosti Pernod Ricard. Těšit se naši hosté můžou také na degustace, ale nejen whisky, připravujeme degustace vína, portského a rumu.

A jak jste na tom se sortimentem pro opravdu bohaté businessmany?

V baru máme několik unikátních whisky z historie, které už máme jen poslední láhev. Jen namátkou můžeme jmenovat Knappogue Castle 1951, GlenDronach 1972 nebo Midleton 1974. Nicméně cena za 4 cl se může vyšplhat až na 10000 CZK. Stačí se zeptat barmanů a ti rádi pomůžou s výběrem. Naši barmani cestují po palírnách a jsou výborně proškoleni. Já osobně jsem zprostředkoval nákupy investičních lahví v rozmezí 500 000 až 2 500 000 CZK. Tady si klient kupuje exkluzivitu, kus historie. Součástí prodeje těchto lahví je osobní předání v palírně.  

Snad není neomalené se zeptat, zda máte i nějakou svou oblíbenou whisky?

Docela tradiční otázka, kterou dostávám. Žádnou nemám, a to je vlastně to, co mě na whisky baví. Ta úžasná škála stylů a chutí. Záleží podle počasí, jak jste najezení a na dalších faktorech. Přes zimu si rád dám těžkou whisky z Islay, přes léto single malty ze Speyside v sudech po sherry, po večeři kořenitý pot still z Irska. Co je také důležité, je dobrá společnost, whisky je pro mě společenský prostředek, u kterého si rád povídám, ne procenta alkoholu.

Co pro Vás znamená luxus?

Offline time, být s rodinou i mít čas na společné zážitky.

Děkujeme za rozhovor

Galerie

Rozhovory

Tato společnost nemá v naší databázi žádné články