Jakub Zborovský, vinař ve Vinařství Syfany

10. Prosinec 2020 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 37603

Potřebujete si zakoupit víno na slavnostní událost, či jen na klidný večer s přáteli? Jasnou volbou pro Vás poté bude firma Syfany, která vyrábí nejrůznější a velmi chutná vína. Více se dozvíte v našem dnešním rozhovoru, kdy jsme si dovolili vyslechnout pana Jakuba Zborovského, majitele vinařství Syfany.

Můžete nám, prosím, představit Vaše vinařství?
Vinařstvím jsem navázal před 10 lety na rodinný zemědělský podnik, který založili mí rodiče Sylva a Fana na Vrbici, proto název Syfany. Naše Farma Syfany se věnuje pěstovaní obilovin, mrkve a révy. A já se právě po studiích ujal části vinic a začal jsem vinařit s mým otcem, který mi předal a naučil to, co jeho otec. Začali jsme tedy s rukodělnými víny, chcete-li s naturálními. Dnes vinařství vedu sám se svou ženou.

Dokážete nám popsat, jak se takové víno vyrábí, a která část výroby je podle Vás nejdůležitější?
Je to především o práci ve vinici, mít následně zdravý hrozen a ve sklepě při zpracování nepoužívám žádná aditiva. Pracuji pouze s hroznem a jeho divokými kvasinkami, spontánní kvašení a následně dlouhé ležení vína na jemných kalech v sudech. Každá fáze od vinice až po lahvování má svá úskalí a je potřeba každé části věnovat patřičnou péči.
Na čem si při výrobě zakládáte?
Na tom, abych nechal prostor vínu projevit jeho přirozený odraz – projev daného ročníku, odrůdy a terroir – místo, kde réva roste – a jejího půdního podloží. Také sudy, ve kterých leží jsou vyrobené ze dřeva z našeho okolí, konkrétně z Vrbeckého hájku a Ždánického lesa, zpracované místním bednářem. Jsem přesvědčen právě o terroiru jako uceleného komplexu – réva, podnebí, podloží, nádoba a minimální zásah do vína .. to mi dává smysl.

Často slýcháme ve spojení naturálních vín o vínech oranžových a Pét-natech?
Oranžová vína a Pét-naty nejsou žádné inovace. Jsou to postupy hluboké historie. Oranžová vína se vyrábí dlouhou macerací bílých hroznů, tedy postup jako u červených vín. Díky dlouhé maceraci mají právě oranžový nádech barvy a zcela jinou chuť než bílá a červená vína. Mají komplexní aroma, často s bylinným nádechem, čajových tónu a kořenitosti. Jsou zábavná! Pét- naty jsou přirozeně perlivá vína, díky tomu, že dokvašení proběhne v láhvi pod korunkovým uzávěrem. Jsou kalná, svěží a prudce pitelná. Avšak co Pét-nat, to překvapení při otevírání láhve, jako konzument úplně nevíte, jak nátlakovaná mohou být. Takže dobře nachladit a sklenice po ruce je základ!
K jakým příležitostem se Vaše víno nejvíce hodí?
Jedním slovem gastronomie. Aby jídlo, které kuchař vaří z těch nejkvalitnějších lokálních surovin dávalo smysl, si žádá i víno, které bylo tvořeno ve stejném duchu. Naturální vína jsou rozmanitá a hravá, skvěle tak vyzdvihují chuťjídla. Proto tato vína dobývají dnes vysokou gastronomii.

Slyšeli jsme, že zákazníci mají možnost nechat si u Vás udělat etiketu k vínu na míru. Jak něco takového v praxi probíhá?
Tento popud vznikl v gastru a zájmem o svatební vína. Podniky chtěly svůj design napasovat na naši láhev a snoubenci lepit srdíčka. Nechali jsme tedy podnikům volnou ruku a snoubencům jsme pomohli vytvořením svatebních designů etiket, které působí velmi dobře. Decentní a elegantní styl je lepší než spojovat různé styly dohromady, kdy je mnohdy výsledek neharmonický.
Pořádáte občas i degustace Vašich vín?
Mám rád návštěvy v mém sklepě, kdy provedu návštěvníky aktuálním ročníkem a nálada se nese v přátelském duchu. Na večerní degustace u stolu nám nezbývá příliš času.

Jak si myslíte, že se pozná kvalitní a dobré víno a jaké máte Vy osobně nejraději?
Musí mi chutnat. Rád piju vína od stejně smýšlejících vinařích ve sklepě, jako jsem já. Ale osobně mám nejraději červená vína z naší lokality Modrých hor, mají krásný ovocný a svěží charakter, zejména však Svatovavřinecké kvůli jeho osobité divokosti.
Co je pro Vás luxus?
Luxus je pro mě volný den strávený s mou rodinou. Těch dní je opravdu málo!

Děkujeme za rozhovor

Galerie

Rozhovory

Tato společnost nemá v naší databázi žádné články