NEWS & ARTICLES

Josef Šorejs, šéfkuchař v Clarion Grandhotelu Zlatý Lev: "Kuchařina je týmový sport!"

ARTICLE BY

Restauraci Benada v Liberci vede od listopadu šéfkuchař Josef Šorejs. Zeptali jsme se ho, co ho baví a jaké má plány s konceptem gastronomie v secesním Clarion Grandhotelu Zlatý Lev, kde si na vídeňském řízku pochutnával i sám rakouský císař František Josef I.

Chtěl jste být vždy kuchařem? A jak vzpomínáte na své kuchařské začátky?
Je zajímavé, že když si vzpomenu na základní školu, na sedmou třídu, kde jsme měli volitelný předmět vaření, musím po pravdě říct, že mě to nebavilo. A ani jsem tam moc nechodil. Ale o tři roky později, když jsem vybíral školu, kam půjdu, jsem měl už jasno. Začátky byly těžké, byla to obrovská dřina, to se ostatně po třinácti letech, co jsem v gastronomii, moc nezměnilo. Tohle řemeslo ale má pro ty, kteří jím žijí, zvláštní kouzlo.

Experimentujete při vaření?
Nemám rád stereotyp, při vaření experimentuji pořád, jinak by mě to asi moc dlouho nebavilo. Snažím se spojovat chutě, vymýšlet nové zajímavé kombinace a věnovat se novým technikám vaření a pečení. Někdy přijdu s novou geniální chutí, a pak zjistím, že to již bylo dávno vymyšleno. Občas není nad to vrátit se ke starým osvědčeným postupům a metodám a jak se říká „neobjevovat znovu Ameriku“.

Kde berete inspiraci na nové pokrmy a jejich servírování?
Posouvat se dál je v našem oboru velmi důležité. Inspiruji se hlavně lidmi v mé blízkosti a vším, co je kolem. Čtu odborné časopisy a knihy, sleduji sociální média a internet. Žijeme v době, kdy je všeho spousty, od surovin po recepty. Dnes je odborníkem každý, kdo kdy vzal pánev do ruky. Mnoho povolaných a málo vyvolených. Nadšení je skvělé, ale neměla by chybět i jistá odbornost. Jsem rád, že je dnes mnoho vynikajících zkušených kuchařů, kteří se na kulinářských sympoziích i jinde rádi o své zkušenosti rozdělí. Také veřejnost začíná více oceňovat práci kuchařů a stoupá prestiž tohoto povolání.

Máte nějaké kuchařské vzory?
Kuchařských vzorů mám hodně, od zahraničních chefů po české šéfkuchaře. Mezi moje top patří Gordon Ramsay, Massimo Bottura, Andoni Luis Aduriz. Z českých pak třeba Radek Kašpárek nebo Oldřich Sahajdák. Díky akcím jako je Symposium Culinary Prague, které v říjnu přivezlo do Prahy řadu zvučných jmen, máme možnost vidět je a slyšet naživo. Což je obrovský zážitek a obrovská inspirace.

Jaký máte názor na klasickou českou kuchyni?
Klasická česká kuchyně je pro mě svatá a hrozně moc si jí vážím. I když je velmi časově náročná. Ale je to věc, kterou neošidíte. A když ano, poznáte to okamžitě na výsledku a na kvalitě.

Máte bohaté zkušenosti z gastronomie jako kuchař, šéfkuchař, staral jste se i o vedení restaurace. Jaká je nejdůležitější vlastnost potřebná k úspěchu v tomto řemesle?
Člověk se stále učí, proto svých 13 let zkušeností v gastronomii beru s rezervou. Vedl jsem několik kuchyňských provozů, dva roky jsem provozoval restauraci. Ale to jsem byl ještě mladý a dnes vidím, že mi tehdy chyběla spousta zkušeností. Dnes bych hodně věcí dělal jinak a hlavně s jinými lidmi. Byla to ale výborná škola života. Kdybych to shrnul, mezi nejdůležitější vlastnosti patří chuť stále se učit a sledovat nové trendy. Klíčové je také umět si vybrat ten správný tým, kuchařina je totiž týmový sport, kde sám nic nezmůžete.

Jakým směrem chcete, aby se kuchyně restaurace Benada ubírala? Jaké budou první kroky ve Vaší funkci?
Nevím, jestli mám správný recept na vedení restaurace, ale určitě vím že v tomhle oboru není moc čas otálet. Restaurace je živý organismus a člověk s tím musí stále pracovat a věnovat se tomu. V gastronomii není pro lenochy místo. Určitě bych chtěl, aby Benada stavěla na domácí kuchyni a čerstvých surovinách od regionálních dodavatelů. Aby na talíři byla vidět práce rukou a lidí s tím spojených. Menu chci i co nejvíce zjednodušit, v hlavní roli mají být kvalitní suroviny. Není potřeba si na něco hrát a vymýšlet složité názvy, kterým lidé nerozumí.Důležité je, aby hostům u nás chutnalo a rádi se k nám vraceli. Čeká nás spousta práce, ale myslím že jsme na správné cestě.

Na jaké jídlo podávané v Benada Restaurantu byste naše čtenáře pozval?
Naše menu je poskládané tak, že si z něj vybere opravdu každý. Ale za sebe bych z našeho à la carte menu doporučil hovězí žebro s pastinákovým pyré, artyčoky a šalotkou a k tomu velmi silným demi-glace. Je to lahůdka.


AUTOR ČLÁNKU


Galerie

Medailonek společnosti

CLARION GRANDHOTEL ZLATÝ LEV LIBEREC
485 256 700
info@clariongrandhotelzlatylev.com
Gutenbergova 3, Liberec

Firemní články

Liberecký Clarion Grandhotel Zlatý Lev Vás zve na vynikající Valentýnské menu

13.2.2017

Clarion Grandhotel Zlatý Lev, ležící v historické části Liberce, slouží svým hostům již od roku 1906. Hotel disponuje celkovou kapacitou 117 pokojů.

Clarion Grandhotel Zlatý Lev se díky rekonstrukci dokonale přiblížil své původní podobě

22.2.2017

V libereckém Clarion Grandhotelu Zlatý Lev, který patří do portfolia největší české hotelové skupiny CPI Hotels, byla koncem loňského roku dokončena rozsáhlá rekonstrukce interiérů. Novou podobu dostala hotelová restaurace, recepce, lobby a 20 pokojů ve 3. patře.

Dopřejte si tu pravou relaxaci v libereckém Clarion Grandhotelu Zlatý Lev

5.4.2017

Clarion Grandhotel Zlatý Lev, umístěný v parkové zóně města Liberce, uvítal první návštěvníky již roku 1906. Hotel nabízí ubytování v celkem 117 pokojích – jednolůžkových, dvoulůžkových, třílůžkových, stejně jako junior suite s obývacím pokojem ve věžičce z roku 1896.

Jedinečný liberecký Clarion Grandhotel Zlatý Lev oslavuje svátky jara speciálním velikonočním menu

11.4.2017

Již více jak 110 let slouží svým hostům Clarion Grandhotel Zlatý Lev, který najdete v parkové zóně města Liberce, v sousedství libereckého zámku. Tento luxusní hotel je vyhledávaný nejen pro svoji jedinečnou atmosféru, špičkové služby, příjemné ubytování a skvělou lokalitu, ale také pro pohostinnost té nejvyšší úrovně.

radnice

HLEDÁTE TIP NA VÝLET A AKTIVNÍ ODPOČINEK, KDE SI KAŽDÝ NAJDE TO SVÉ? NAVŠTIVTE LIBEREC

14.6.2017

Máte toho hodně, potřebujete si odpočinout a nemůžete odjet na delší dobu? Zkuste city break - eurovíkend. Eurovíkendy jsou stále oblíbenější nejen u zaneprázdněných manažerů, ale i u lidí, kteří chtějí za krátký čas poznat nová místa. Tradiční destinací jsou hlavní evropská města, která těží z dopravní dostupnosti a turistické atraktivity.

Benada restaurant v Liberci je nejlepší v severočeském regionu

9.6.2017

Poslední květnový víkend se v centru Liberce konal první ročník Bosch Fresh Festivalu. Tisíce návštěvníků mělo možnost na tomto reprezentativním festivalu ochutnat tradiční i méně tradiční gastronomii.

Dopřejte si sváteční chvíle u vánočního menu v Clarion Grandhotelu Zlatý Lev

19.12.2017

Vánoční svátky by měly být plné klidu a míru. Možná to však znáte sami. Neustále stojíte u plotny a staráte se, aby se vaši nejbližší měli co nejlépe. Zkuste si letos onen klid skutečně dopřát a zajděte si na vánoční menu. Výtečné nabízí v Benada Restaurantu v libereckém hotelu Clarion Grandhotel Zlatý Lev.

Josef Šorejs, šéfkuchař v Clarion Grandhotelu Zlatý Lev: "Kuchařina je týmový sport!"

15.1.2018

Restauraci Benada v Liberci vede od listopadu šéfkuchař Josef Šorejs. Zeptali jsme se ho, co ho baví a jaké má plány s konceptem gastronomie v secesním Clarion Grandhotelu Zlatý Lev, kde si na vídeňském řízku pochutnával i sám rakouský císař František Josef I.