Marmelády a extra džemy z Paštikárny Němčičky jsou určeny jen pravým gurmánům

Hana Benešová
22. Únor 2019

V našem seriálu o nejlepších džemech a marmeládách vás nyní seznámíme s firmou Paštikárna Němčičky. Extra džemy a marmelády od této společnosti jsou poctivě vyrobené v Němčičkách, v samém srdci jižní Moravy. Ze srdce také vznikají. Pro jejich tvorbu je používáno pouze krásné a sladké ovoce. Tvoří zde od každého druhu „pouze“ několik desítek skleniček, aby byla zachována ta nejvyšší kvalita produktů. Protože ovoce zraje, dosáhne své nejvyšší kvality a odezní.

Ovoce získává Paštikárna Němčičky ze svých sadů. Stromy nejsou nijak chemicky ošetřeny a většinu z nich zasadil a rouboval děda majitele firmy, pana Jiřího Fridricha. Ovoce pan Fridrich sám sbírá, takže si může utrhnout jen ty nejdokonalejší, nejzralejší plody. Všechny džemy mají podíl ovoce přes 80%, proto je jejich chuť tak intenzívní. Není větší delikatesa, než si k snídani dopřát tyto lahodné džemy na čerstvě upečený chléb.

 

Loupání, krájení, odpeckovávání, pasírování to všechno jsou pojmy, kterých se Jiří Fridrich neděsí, vše je tradiční ruční výroba. Rád zde, pohlcen tvůrčí horečkou, zkouší také nové, netradiční kombinace. Používá BIO bylinky z vlastní bylinkové zahrádky a čejkovického Sonnentoru, pravou vanilku, belgickou 85% čokoládu, mandle, ořechy. Někdy přilije štamprli pálenky nebo skvělá vína z vlastního vinařství 7 Vinařů. Kyselost a svěžest zajišťuje čerstvá šťáva z citrónů. Sladkost džemů má na svědomí zralé ovoce. Díky tomu jsou doslazovány velmi mírně, třtinovými cukry nebo medem od místních včelařů. Jako želírovadlo je používán ovocný pektin, který se získává z citrusových slupek a jablek. V našem funguje podobně jako vláknina – odvádí z těla cholesterol a toxiny, obnovuje střevní mikroflóru, pomáhá vstřebávání vitamínů ...

 

Kromě famózních džemů a marmelád vyrábí Jiří Fridrich jak jinak, než paštiky. Také ty jsou vyráběny srdcem a vlastníma rukama, bez dalších zaměstnanců. K výrobě paštik se pan Fridrich rozhodl v roce 2012, kdy mu došla trpělivost s nabízenými drahými paštikami zvláštního původu. Chtěl vyrábět paštiky z našeho, českého masa, obyčejné soli a koření. Zkrátka takové, které se dělaly po staletí a tím nejjednodušším způsobem. Jeho recepty používalo již několik generací, takže jsou skutečně luxusní. Nebojí se však experimentů. Do hruškové paštiky z máslovek přidává kapku Brandy a do brusinkové paštiky zase kapku Portského. Tím nejsou jeho paštiky jen české, ale také světové, a to v pravém slova smyslu.