O těch nejlepších vínech s Lubo Mikušem

Rozhovor sepsal Ondřej Petera
18. Prosinec 2020

Celý profesní život, již 25 let, se věnuje Lubo Mikuš gastrononii. Vždy se soustředil na práci na „place,“ a tak je to dodnes. Vede malou rodinnou restauraci Atelier na Malé straně pod Petřínem již 6 let. Předchozí štace byla v Tančícím domě, v restauraci Céleste, kterou provozoval s kolegy, pak Angel restaurant v Kolkovně, Potrefená husa na Andělu a první podnikatelský kousek byl Atelier restaurant ve Vršovicích – takový předchůdce toho dnešního. V dřívějších letech působil Lubo v La Perle de Prague, na Korsice a absolvoval stáž třeba V Lameloise v Burgundsku, která má dlouhá léta 3 hvězdy. A více o Lubovi se dozvíte v našem dnešním rozhovoru.

Otázka
Lubo, můžete nám, prosím, v rychlosti představit, co to LuboLubo Víno vlastně je?
Odpověď
LuboLubo.cz je náš nový eshop na víno, který začal fungovat během podzimní uzávěrky restaurací. Klientům postupně doma docházelo víno a ptali se, kde můžou pořídit vína, co obvykle pijí u nás v restauraci. Zkusili jsme proto vytvořit rozsahem malý, ale funkční a jednoduchý eshop, kde se dá najít pár zajímavých flašek, které umíme doručit i během hodiny po Praze nebo do druhého dne po celé republice.

Otázka
Jak se u Vás zrodila láska k vínům?
Odpověď
Vlastně velmi jednoduše, přičichl jsem k vínu v práci během praxe u Francouzů tenkrát v Tančícím domě a pak se to pečlivě prohlubovalo, zejména během cestování a objevování na Moravě, v Rakousku, Německu, Maďarsku nebo Itálii či Francii. Teď už vlastně z velké části obráceně cestujeme kvůli vínům.
Otázka
Můžete našim čtenářům přiblížit, jak se pozná dobré a kvalitní víno?
Odpověď
Na tohle jsou určitě velcí odborníci v řadách studovaných a zkušených sommeliérů, ale já se dodnes snažím tím spíše „propít“ a vše, co má u nás místo v restauraci nebo na eshopu, mi prostě musí chutnat. Chutná / Nechutná je asi to nedůležitější, protože nikdo Vám nevnutí, že Vám něco chutná, je to velmi subjektivní věc, a když pominu vady vína, těžce se zápasí s tím jestli to „tak má chutnat, nebo ne“.

Otázka
Dokážete si ještě vzpomenout, kde jste ochutnal nejlepší víno, které jste kdy pil?
Odpověď
Možná teď v říjnu, u nás v restauraci, našel jsem ve skladě lehce zapomenuté lahve z Burgundska z apelace Viré – clessé z Domaine St. Barthe z roku 2010. Bylo to víno, co před asi 3 lety dala na vinný lístek slavná Noma v Dánsku – já ho však uklidil, neboť jsem si říkal, že to bude jednou poklad – i přestože to nebylo díky té málo známé apelaci nějak drahé. A teď naskytla se situace to otevřít. Ty tři láhve zmizely během jednoho večera, což byl – minimálně pro tento rok – ten nejlepší zážitek s vínem.
Otázka
K jakým příležitostem nejčastěji prodáváte vína?
Odpověď
Pár klientů u nás kupuje i dárky pro kolegy nebo přátele, ale velká většina, díky existujícím zkušenostem s naší nabídkou, nakupuje spíše pro sebe, jak na každodenní popíjení, nebo i na speciální příležitosti – zejména k dobrému jídlu.

Otázka
A kdo si je u Vás nejčastěji kupuje? Jsou to spíše businessmani?
Odpověď
Je jich hodně – ale najdeme zde také spoustu mladých lidí, co se snaží objevovat víno. Třeba také dámy, které chtějí vybrat dobré víno, a nechce se jim procházat x eshopů a stovky vín.
Otázka
 Odkud Vaše prodávaná vína pochází? Jsou to jen naše česká vína?
Odpověď
Všechna vína jsme ochutnali a máme je standardně v nabídce. Nemám specifické sommeliérské nebo enologické vzdělání, ale orientuji se ve vínech zejména dle vlastních zkušeností – avšak rád si taky nechám poradit od přátel, se kterými dlouhodobě sdílím radost pro vína, a vím, že jejich doporučení rozsvítí pověstnou kontrolku i u mě. I proto máme vína z celé Evropy – jako z Moravy, Rakouska, Maďarska, Itálie, Německa, Španělska a Francie – ale okrajově třeba i z Jižní Afriky, Austrálie či Argentiny.

Otázka
Slyšeli jsme, že víno i rozvážíte. Můžete nám to trochu přiblížit?
Odpověď
Rozvoz je důležitou součástí naší nabídky, jsme hodně flexibilní a umíme pár lahví dovézt po centru Prahy i do hodiny nebo dvou, případně do druhého dne. Mimo Prahu teď děláme rozvoz přes Messender a kamkoliv v republice (plus do Bratislavy) je možné mít láhve druhý den, stačí objednat do 11h.
Otázka
Co pro Vás znamená luxus?
Odpověď
Rodinu, zdraví, čas, prostor, zážitek. Jsou to vlastně ty nejsilnější atributy, které mě ženou dopředu, abych si je jednou mohl naplno užívat

Děkujeme za rozhovor

LuboLubo Víno

Galerie

  • 0
  • 1
  • 2
  • 3

Tato společnost nemá v naší databázi žádné články

Tato společnost nemá v naší databázi žádné eventy

Rozhovory

LuboLubo Víno

Tato společnost nemá v naší databázi žádné soutěže