O tom, jak chutná víno z Vinařství Blaha s panem Ladislavem

Ladislav Blaha
11. Leden 2021 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 27408

Jestliže jste milovníci vína, rozhodně Vám nemůže uniknout rozhovor s panem Ladislavem Blahou, spolumajitelem Vinařství Blaha, které si již nese dlouholetou tradici. Se svým bratrem Tomášem navázal Ladislav na rodinnou tradici a po svém otci vinařství přebral. Nyní pěstují vlastní vinné odrůdy a další nakupují od místních pěstitelů, jež velmi dobře znají. Následně vyrábí výborná vína, která si zamilují všichni, kteří k nim zavítají.

Ladislave, mohl byste nám, prosím, v rychlosti představit své vinařství?
Jsme malé rodinné vinařství, sídlící na jihu Moravy ve vinařské obci Novosedly, nedaleko Mikulova. Naše vinařství je založené na rodinné tradici, kterou jsme převzali od našeho otce, ten zase od toho svého. V současnosti obhospodařujeme vinice na rozloze cca 1 hektar. Z vlastních vinic tak sklízíme dvě odrůdy, kterými jsou Chardonnay a Veltlínské zelené, ostatní odrůdy nakupujeme od místních pěstitelů. S těmi se snažíme spolupracovat dlouhodobě. Naše roční produkce je tak přibližně 6 tisíc láhví. Přestože jsme malé vinařství, chceme a snažíme se dělat naše vína velká.
Tomáš Blaha

Tomáš Blaha

Slyšeli jsme, že vinařství vedete se svým bratrem Tomášem. Jaký spolu máte vztah?
Ano, vinařství vedu s o tři roky starším bratrem, který je v podstatě hlava a stěžejní člověk našeho vinařství. Vztahem jsme bratři, ale čím se rád pyšním, je i to, že spolu máme kamarádský vztah a jsme si kvůli tomu všemu velmi blízcí.
Jaká byla Vaše cesta za založením vinařství?
Cesta byla prostá, jak bylo zmíněno v předchozí otázce, stěžejním člověkem našeho vinařství je momentálně můj bratr Tomáš. Víno a vše kolem něj ho chytlo natolik, že začal pracovat v jednom z místních vinařství. Současně vystudoval i vinařský obor na vysoké škole v Lednici a během toho všeho se rozhodl pomalu posouvat naše rodinné vinařství. K tomu potřeboval pomocníka, čehož jsem se samozřejmě ochotně ujal.
Ladislav a Tomáš Blahovi

Ladislav a Tomáš Blahovi

A Vy jste měli vinařství již v rodině?
Ano, víno a vinaření je naše rodinná tradice, a tedy přechází z generace na generaci. V současné době se snažíme skloubit poznatky našich předků s moderními postupy tak, aby byl výsledek vždy co možná nejlepší. Náš táta, který si námi již bohužel nepřipije, nás naučil pokoře a úctě nejen k vinici, ale i vínu samotnému. Předal nám mnoho cenných rad a zkušeností a vždy nám kladl na srdce, že jen dobrý člověk může vyrobit dobré víno.
Jaká vína povětšinou prodáváte či pěstujete?
Pokud bych se měl zaměřit na odrůdu, tak povětšinou u nás zákazník každoročně najde zejména Chardonnay a Veltlínské zelené, což jsou odrůdy, které si pěstujeme sami. Hrozny dalších odrůd nakupujeme od místních pěstitelů, se kterými se snažíme spolupracovat dlouhodobě a u kterých víme, že se o své vinice starají svědomitě. Každý ročník je však jiný, něčím výjimečný, specifický. Někdy je více sluníčka, někdy zase více deště a (nejen) od těchto aspektů, které nedokážeme ovlivnit, se odvíjí charakter vyráběného vína. Takto přistupujeme i k samotné výrobě vín, ve kterých se snažíme odrazit charakter daného ročníku. Pokud nám příroda nenadělí sluníčko, není předpoklad, že vyrobíme víno s vyšším obsahem zbytkového cukru.
Ladislav a Tomáš Blahovi

Ladislav a Tomáš Blahovi

Dáte našim čtenářům nějaký tip, jak se rozpozná kvalitní víno?
Kvalitní víno určitě poznáte podle vzhledu, vůně a v neposlední řadě chutě. Ale to jsou standardní hodnotící parametry, které se zohledňují u každé degustace. Kvalitní víno je ale to, které mi chutná, je mi po něm dobře a rád si jej užiji i v rodinném kruhu či s dobrými přáteli. Tím ale nechci říct, že by čtenáři měli zůstat u jednoho vína a neexperimentovat. Je vhodné si obzory rozšiřovat a zkoušet. Přeci jen, pokud neochutnáte víno špatné, nemůžete poznat to dobré.
Kdyby někoho vinařství zaujalo natolik, že by se mu chtěl věnovat, je možné někde najít specializovanou školu?
Samozřejmě. Již ze základní školy lze nastoupit na Střední vinařskou školu ve Valticích. Obor studia vinařství a vinohradnictví však nabízí i vysoká škola - Zahradnická fakulta Mendelovy univerzity v Brně sídlící v Lednici.

Co podle Vás víno odlišuje od ostatních alkoholických nápojů?
Víno bylo původně označováno jako nápoj bohů či nápoj králů. Již v dávných dobách se víno pilo při významných událostech. Tento zvyk se zachoval a přenesl se až do dnešní doby, kdy je však víno mnohem dostupnější pro všechny jeho milovníky napříč společností. Od ostatních alkoholických nápojů se dle mého odlišuje nejen způsobem konzumace, ale i svou vhodností pro jakoukoliv společenskou událost, oslavu, či třeba „jen tak“.
Co pro Vás znamená luxus?
Myslím, že záleží na úhlu pohledu. Když se řekne luxus, mám však poměrně jasnou představu. Rodina, dobří přátelé, sklenička dobrého vína, dobré jídlo a příjemná atmosféra. I přesto, že slovo luxus ve mně evokuje bohatství, si myslím, že opravdové bohatství máme ve svých nejbližších. To je pro mě ten pravý význam slova luxus.
Fotografie: Aneta Voborná

Fotografie: Aneta Voborná

Děkujeme za rozhovor

Galerie

Tomáš Blaha
Ladislav a Tomáš Blahovi
Ladislav a Tomáš Blahovi
Fotografie: Aneta Voborná

Rozhovory

Ladislav Blaha
Vinařství Blaha

Tato společnost nemá v naší databázi žádné články