O výtečném víně ve vinařství Holec s majitelem Petrem

14. Leden 2021 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 24884

Petr Holec je strojař, který si po roce 1990 začal plnit sen. A to ten, že bude pracovat jen na sebe a jen pro svoji rodinu, čímž se bude se moci věnovat tomu, čemu se od mládí učil od svého otce, a tedy vinaření. Začínal s rodinou bez vlastních vinohradů a postupně se zadařilo odkoupit jak starší vinice, tak půdu k nové výsadbě. Postupně ale nabýval dojmu, že chce jít trochu jinou cestou než ostatní vinaři. Toto předsevzetí si splnil a od roku 2004 se jeho firma stala tzv. boutiquovým vinařstvím.

Mohl byste nám, prosím, v rychlosti představit Vaše vinařství?
Jsme malé rodinné vinařství, hospodařící na 3,1 ha vinic, které vznikaly postupně. Konečné rozhodnutí jít jinou cestou padlo v roce 2004, kdy jsme začali s výsadbou nových vinic. Naše představa o vinařství byla (a také je) mít tolik vinic, které stačíme sami obdělat, zpracovat hrozny, vyrobit víno a následně sami prodat. Velikost vinařství není podle mě o počtu hektarů a množství vyrobeného vína, ale o kvalitě. A té dosáhneme jedině poctivou prací ve vinici. Ne nadarmo se říká, že víno se dělá ve vinici.

Jaké byly jeho počátky? Jak jste se vůbec dostal k založení rodinného vinařství?
Pocházím z vinařské obce pod Pálavou, kde se víno vyrábělo už za našich dědů a otců. Pomáhat s pracemi ve vinohradě jsem musel od dětství, byla to součást života na vesnici. S možností soukromého podnikání bylo celkem logické, že zkusím vinaření. Zdědili jsme s manželkou po jejích rodičích vinný sklep, ruční dřevěný lis, pár dřevěných sudů a skleněných demižonů a začali jsme s podnikáním. Začátky nebyly jednoduché. Po roce 1990 se objevila na trhu velká spousta malých i větších vinařů. Konkurence byla velká, protože všichni vinaři vyráběli sudová vína. Mě to ale nenaplňovalo, chtěl jsem něco jiného a cítil jsem, že z našich vinic, které ležely na skvělých viničních tratích, dostanu víc. Zajímala mě výroba kvalitních vín, které bych mohl lahvovat a nabízet privátní klientele. Podmínky na Moravě jsme na to měli. Po cestách po Francii, Itálii a Německu jsme se se ženou dohodli, že chceme kvalitu pro naše zákazníky a zvolili jsme těžší a náročnou cestu, a to výrobu kvalitních lahvových vín. Investovali jsme do nových šetrnějších technologií, nerezových nádob a poslední dobou do dřevěných barique sudů.
Na co kladete největší důraz při produkci vína?
Při výrobě kvalitních vín je pro mě důležitá poloha vinic – tzv. terroir. Nám podařilo získat podstatnou část našich vinic na skvělé viniční trati Zimní vrch. Veliký důraz kladu na včasné obhospodařování vinic, ruční sklizeň hroznů a následně jejich šetrné zpracování. Neméně důležitá je práce ve sklepě s vínem, kde se snažím snižovat obsah síry ve víně na minimální hranici.

Mohl byste nám uvést některá Vaše vína, který vyrábíte?
Specializací a srdeční záležitostí je výroba cuvée vín. Některá cuvée vznikají kupáží hotových vín, jiná cuvée se tvoří již ve vinici, kdy se hrozny společně sbírají a lisují. Od roku 2015 jsme doplnili speciální vína o barikové víno z odrůdy Sauvignon.
Které z nich je Váš osobní favorit?
I přestože vím, že by se to dělat nemělo, když se mě někdo zeptá, které víno je můj favorit, odpovím otázkou: „Máte děti? A které je Vašim favoritem?“

Kdyby za Vámi přišel známý a chtěl by poradit s vínem na svatbu, jaké byste mu doporučil?
Všem, kteří si k nám přijeli vybrat vína na svoji svatbu, jsem radil, aby uvažovali o vínech, která chutnají hlavně svatebčanům. Ženich s nevěstou nejlépe vědí, co chutná jejich přátelům a známým.
Víme, že nabízíte i možnost degustací, přiblížíte nám to, prosím?
V rámci vinařství nabízíme degustace s maximálním počtem 15 osob se studeným občerstvením, nebo jen sýry a pečivem. Degustace jsou ale časově omezeny.

Jestliže bychom k Vám na některou z degustací chtěli dorazit, jak to bude s ubytováním?
K posezení (degustaci) ve sklípku je nutno se předem objednat. Všichni zájemci se mohou ubytovat v našem novém penzionu, který je součástí vinařství. V letní sezoně můžete přijít kdykoliv na lehkou degustaci a posezení ve vinařském dvorku, kde vás vždy velmi rádi uvítáme.
Co pro Vás znamená luxus?
Luxus je pro mě něco, co je svým způsobem jedinečné a běžně není dostupné všem.

Děkujeme za rozhovor

Rozhovory

Vinařství Holec

Tato společnost nemá v naší databázi žádné články