O vzniku originální české značky Dortisimo s majitelkou Monikou Grgulovou

Rozhovor sepsal Ondřej Petera
14. Leden 2021

Monika Grgulová založila firmu Dortisimo.cz před 11 lety, když se rozhodla upéct dort své dceři. Najít v té době kvalitní potahovací hmotu bez éček a navíc s požadavkem, aby se s ní snadno pracovalo, bylo nemožné. Objevila tak díru na trhu, kterou se díky své znalosti maďarštiny rozhodla vyplnit. Nechala si v Maďarsku vyrobit hmotu bez konzervantů, barviv a zbytečných přídavných látek a začala ji dovážet do Česka a na Slovensko. Společně s místními cukrářkami recepturu hmoty vylepšovala a zároveň doplňovala další cukrářský sortiment. Díky své otevřenosti a ochotě splnit cukrářkám každé jejich přání vlastní dnes jeden z největších českých online obchodů s pečícími potřebami a potahovací hmotu Smartflex Velvet dováží celkem do 15 zemí.

Otázka
Můžete nám, prosím, v rychlosti představit Dortisimo?
Odpověď
Dortisimo je firma zaměřující se na maloobchodní a velkoobchodní prodej cukrářských pomůcek a surovin. Působíme nejen v České republice, ale i v dalších evropských státech. Dodáváme zboží koncovým zákazníkům i dalším prodejcům a cukrárnám. A máme výhradní zastoupení značky Smartflex a Formix, která vyrábí prvotřídní modelovací a potahovací hmotu na dorty.

Otázka
Jak jste se vůbec dostala k tomu, abyste jej založila?
Odpověď
Už při mateřské jsem hledala činnost a podnikání, kterému bych se mohla věnovat i s malými dětmi a uživilo by mě i po rodičovské dovolené. Zároveň jsem chtěla mít něco svého, budovat vlastní projekt, kde budu svým vlastním pánem.
V potahovacích hmotách jsem objevila skulinku na českém trhu. Přišlo mi to jako skvělá příležitost – viděla jsem všechny ty nedostatky a zároveň jsem věděla, že mám na to je odstranit. Poptávka po kvalitních hmotách byla velká, takže jsem si byla jistá, že dokážu zabezpečit odbyt a nebála jsem se do toho jít.
Díky znalosti maďarštiny jsem dokázala najít zahraniční firmu, která vyráběla kvalitní hmotu a byli ochotni se se mnou dohodnout na spolupráci a vycházet mi vstříc v mých představách a přáních. Vnímala jsem to jako velkou životní šanci a s chutí jsem se do toho pustila. A vyplatilo se.
Otázka
Slyšeli jsme, že od Vás odebírají cukrářskou hmotu cukráři z celé ČR i ze zahraničí. V čem myslíte, že se skrývá kouzlo Vašich produktů?
Odpověď
Je to určitě díky tomu, že naše značky Smartflex a Formix patří dlouhodobě k české i evropské špičce. Oba typy hmot prošly několika vylepšeními tak, aby splňovaly všechny požadavky nejnáročnějších špičkových cukrářů, a jelikož práce s nimi je velice snadná a efektní, brzo získaly velkou oblibu i u amatérské veřejnosti. Nabízejí totiž velkou škálu využití. Například Smartflex se prodává ve třech základních variantách – Smartflex Velvet vhodný hlavně na potahování dortů, dále Smartflex Flower vhodný pro náročné modelace a drátkování květin a nejnověji Smartflex Model s přidaným kakaovým máslem, vhodný na jednoduché i náročné modelace figurek.
Monika Grgulová s dětmi

Monika Grgulová s dětmi

Otázka
Na čem si především zakládáte při výrobě?
Odpověď
Úspěch hmot se odvíjí od neustálého zkoušení a vylepšování stávajících vlastností, a to i dle přání našich zákazníků, se kterými spolupracujeme a ptáme se na jejich názory. Je to dlouhodobý proces, který je pro nás zásadní. Na komunikaci a zpětné vazbě od zákazníků si zakládáme už od založení firmy.
Otázka
Co si myslíte, že je na Vašem povolání nejtěžší?
Odpověď
Řekla bych, že dát to všechno dohromady, aby firma fungovala a šlapala. Zvenku se to možná nezdá, ale dá to zabrat.
Monika Grgulová trénink

Monika Grgulová trénink

Otázka
Když probíhá nějaké tematické období jako Vánoce, Valentýn či Halloween, nabízíte vždy i něco speciálního?
Odpověď
Určitě, nabízíme zboží týkající se pečení obecně, tedy i tematické produkty. Jsou to kromě stálého sortimentu (hmoty, barvy, formy, modelovací pomůcky...) také tematické košíčky na muffiny, speciální vykrajovátka a formy, krabice, jedlé i nejedlé dekorace, drobné zdobení na dorty a další a další sortiment.
Otázka
Jakou úroveň má podle Vás cukrářství v České republice?
Odpověď
Úroveň českých cukrářů se v posledních letech hodně pozvedla. Pomáhají tomu hlavně různé mezinárodní soutěže, cukrářské veletrhy, velký boom zažívají také cukrářské kurzy a školení s našimi, ale především zkušenými zahraničními lektory. Ovšem zájem o cukrářské řemeslo by měl začínat už na střední škole a tam máme zatím velké rezervy. Dokud se nezmění přístup kompetentních lidí ke kvalitě vyučování a k tomu, aby dokázaly tyto školy a učiliště budoucí cukráře pro práci nadchnout, bude to běh na dlouhou trať.
Nyní se většina absolventů po absolvování učiliště cukrařině dál nevěnuje. Ale jsou i tací, kteří se dále vzdělávají sami, pokud chtějí dosáhnout nějaké vyšší úrovně. Cukrařinu musíte mít prostě rádi, být pro ni zapálení a stále se učit novým věcem. Tak je to i v jiných oborech, kde chcete patřit ke špičce a být pořád v obraze.

Otázka
Nabízíte i nějakou literaturu, která by pomohla třeba začínajícím cukrářům?
Odpověď
Ano, prodáváme časopisy s postupy na různé typy dortů a cukroví, také knížky zaměřené jak na modelování dekorací na dorty, tak na nejnovější typy dortů, zákusků a drobného cukroví.
Otázka
Co kdyby někdo potřeboval péct ze surovin určených pro různé diety, kupříkladu bez lepku. Nabízíte i takové produkty?
Odpověď
Samozřejmě, nabízíme bezlepkové polotovary, různé směsi na přípravu cukrářských dobrůtek, bezlaktózovou šlehačku, nejrůznější druhy mouky a postupně rozšiřujeme i potraviny na vaření.

Otázka
Co pro Vás znamená luxus?
Odpověď
Pro mě je luxus v rámci naší společnosti umění uspokojit i toho nejnáročnějšího zákazníka. Mým cílem je vést Dortisimo k obchodu, kde nakoupí každý bez ohledu na zkušenosti a v této široké nabídce se pro mě ukrývá právě ten přepych nejlepší firmy na trhu.
Děkujeme za rozhovor

Dortisimo

Galerie

  • 0
  • 1
  • 2
Monika Grgulová s dětmi
Monika Grgulová trénink

Tato společnost nemá v naší databázi žádné eventy

Rozhovory

Tato společnost nemá v naší databázi žádné soutěže