Odhalte tajemství Solného květu
Solný květ Flor de Sal patří k přírodnímu bohatství chráněnné krajinné oblasti d’Es Trenc na Mallorce. Právem se mu dostalo označení “královna solí“, či “kaviár mezi solemi”. Jde o velmi vzácnou sůl, která se získává za ideálních klimatických podmínek, sběračům navíc nesmějí chybět velké zkušenosti a trpělivost.
Pouze souhra působení ranního oparu, slunce, a lehkého vánku dokáže vytvořit na solných jezírkách (salinách) tenkou vrstvu krystalek soli, které vypadají jako tenký led. Následně je tato vrstva soli sbírána do proutěných košů a sušena na slunci. Díky všem těmto skutečnostem vzniká zdraví velmi prospěšná a chutná sůl, která se pro svoji schopnost zvýraznit přirozenou chuť pokrmů těší oblibě mnoha světových kuchařů.
Solný květ je dodáván buď čistě přírodní, nebo obohacený o různé bylinky, ovoce, jedlé květy a olivy z organické produkce. Lze ho použít k dochucení již hotových pokrmů nebo v závěru vaření. Tuto formu soli znali již staří Římané a pro její blahodárné účinky ji nazývali "bílým zlatem". Hořčík obsažený v mořské vodě je jedním z prvních, který vystoupá na hladinu, kde se zachytí do solných krystalek.
Díky tomu Flor de Sal d´Es Trenc obsahuje až 20x více hořčíku, draslíku a vápníku, než jiná mořská či kamenná sůl a k tomu dalších 80 minerálních a stopových prvků. Nespornou výhodou je obsah chloridu sodného, který je tak nízký, že tuto sůl mohou bez obav konzumovat i lidé s kardiovaskulárními chorobami a malé děti. Největší předností Solného květu je však schopnost vytáhnout chuť potraviny, a tak udělat i z obyčejného jídla gurmánský zážitek!