Restaurace Field: Exkluzivní symfonie chutí pro gurmány

01. Srpen 2023 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 25963

Nedávno jsem měl tu čest navštívit restauraci FIELD v Praze a musím říct, že to byl opravdu nezapomenutelný zážitek. Již při vstupu do restaurace jsem si všiml jedinečné atmosféry. Prostor byl elegantně navržený, ale zároveň neformální a příjemný. Strop s nekonečně proměnlivým designem dodával restauraci zajímavý vzhled, který se skvěle doplňoval s celkovým konceptem restaurace.

V restauraci FIELD je jasně cítit láska ke gastronomii a respekt k surovinám. Jídla nejsou zbytečně překombinovaná, ale naopak se zaměřují na zdůraznění kvalitních ingrediencí. Vzdušná a příjemná atmosféra restaurace mi umožnila uvolnit se a opravdu si vychutnat jídlo a společnost.

Měl jsem tu čest ochutnat desetichodové degustační menu, které bylo připravené s velkou péčí a nápaditostí. Šéfkuchař Radek Kašpárek se opravdu nebojí experimentovat a přinášet kulinářské zážitky, které mění klasické recepty do nového světla. Každé jídlo bylo prezentováno jako umělecké dílo a zároveň odráželo přírodní původ surovin. Některé pokrmy přímo vykřikovaly do světa přírodní chutě a návrat ke kořenům.

Obsluha byla velmi profesionální a připravena splnit každé mé přání. Byla mimořádně seznámena s jednotlivými chody na menu a technikami použitými při jejich přípravě. Byla schopna podrobně popsat každý chod a jeho ingredience, způsob přípravy, doporučit to nejlepší vinné párování a také doporučila, jak daný pokrm nejlépe ochutnat. Tato odbornost mi umožnila lépe si vybrat a ocenit jednotlivé lahůdky. Zaujalo mě také, že při obdržení menu nebyly u dámské varianty uvedeny ceny. Pečlivě zvolený přístup k prezentaci tohoto menu zaručil, že jsme si mohli vybrat pokrmy naprosto bezstarostně.

Amuse Bouche

Jako úvod do jídelního zážitku jsem si pochutnal na třech malých, ale intenzivně chutných Amuse Bouche, které mi připomněly, že dobrá kuchyně umí v malých soustech skrývat velký zážitek.

Pstruh, zelí, angrešt, kaviár a víno 2020 Sauvignon “Na výsluní” Roman Fabig

První chod mého večera byl svěží pstruh, zelí, angrešt a lahodný FIELD kaviár. Všechny chutě byly dokonale vyvážené a skvěle doplněné Sauvignonem, který podtrhl svěžest a přirozenou sladkost této kombinace. FIELD kaviár skvěle doplňoval celý chod a zajistil tak úžasnou chuťovou symfonii.

Rajče, jahody, bazalka, jogurt a víno 2020 Riesling Quarzit Riffel

Rajčata a jahody se společně s bazalkou a jogurtem staly nevšedním a osvěžujícím spojením, na které jsem se těšil, když přišla na řadu tato kombinace, mile překvapila mě variace ovoce a zeleniny společně s jogurtem. Riesling Quarzit Riffel pak dodal tomuto chodu delikátní a sladký nádech.

Jeseter, černý kořen, cibule, hořčice a víno 2022 Sur Sur Donnafugata

Jeseter s černým kořenem, karamelizovanou cibulí a hořčicí byl výrazným a bohatým chodem, který si mě okamžitě získal. Víno Sur Sur Donnafugata dokonale podtrhlo tento chod svou svěžestí a jemným ovocným aroma.

Foie gras, švestka, tamari, lískový ořech a víno 2019 Langhe Nebbiolo Paolo Scavino

Jsem milovníkem Foie gras a tento chod byl opravdu lahodný. Foie gras bylo perfektně upravené a v kombinaci se sladkou švestkou, tamari omáčkou a lískovými ořechy vytvořil bohatý a smyslný chod a domácí brioška byla perfektní volba . Víno Langhe Nebbiolo Paolo Scavino zase přineslo hlubokou a elegantní vrstvu k tomuto jemnému chodu.

Jehněčí, kroupy, medvědí česnek, hořčice

Jehněčí bylo neuvěřitelně jemné a nadýchané, s kroupami a hořčicí, které dodaly tomuto pokrmu výrazný charakter a chuť. Pro milovníky jehnečího masa je tento chod opravdu skvělý.

Telecí, Gran Moravia, hrášek, listový salát a víno 2015 Brunello di Montalcino Agostina Pieri

Telecí se sýrem Gran Moravia, hráškem a listovým salátem bylo mistrovsky propojené do elegantního a bohatého chodu. Víno Brunello di Montalcino Agostina Pieri bylo dech beroucí doplněk k tomuto chodu a zanechalo výrazný dojem.

Dezert Jablko, hruška, tvaroh, heřmánek

Když obsluha přinesla první dezert, tedy Jablko, hruška, tvaroh a heřmánek, už na první pohled jsem byl ohromen krásnou prezentací tohoto mistrovského díla. Dezert byl jako umělecká malba na talíři, kde se barevné a svěží ovocné plátky propojovaly s jemným tvarohem a osvěžujícím heřmánkem. Každý detail byl promyšlený a nádherně sladěný, což mi ihned napovědělo, že mě čeká sladká a harmonická symfonie chutí. 

Dalším dezertem byly Borůvky, citron, rebarbora, lískový ořech a víno NV Cava Codorníu 1551 Rosé Brut

Borůvky s rebarborou a lískovými ořechy byly svěží a sladké, v dokonalém souznění s vínem NV Cava Codorníu 1551 Rosé Brut, které tuto kombinaci ještě umocnilo.

Na závěr jsem si dopřál domácí výborné Petit four a k tomu vynikající cappuccino, které zakončilo tento nezapomenutelný gastronomický zážitek.

Celá restaurace je ráj pro milovníky gastronomie, kde každý chod byl pečlivě navržen a připraven tak, aby hosté zažili co nejvyšší radost z jídla. Profesionální obsluha dodávala této cestě jedinečného jídla a vín ještě větší jiskru, vytvářející nezapomenutelný zážitek.

Děkuji restauraci FIELD za tento magický gastronomický zážitek, který mě nejenom nasytil, ale také naplnil radostí a obdivem k mistrovství umění, které se skrývá v každém talíři. Toto místo si zaslouží mé nejvyšší doporučení a já se již nemohu dočkat, až se zase vrátím na další kulturní putování chutí v této jedinečné restauraci.

Galerie