Ristorante Moma: Elegance a chuťová symfonie v srdci Říma
![](/sites/default/files/styles/na_titulce/public/2024-07/clanek-Moma%20sala2_0.jpg?itok=fgxLx1zO)
Ristorante Moma, nacházející se v srdci Říma, je ideálním místem pro gurmány hledající výjimečný kulinářský zážitek. Pod vedením šéfkuchaře Andrea Pasqualucci se tato restaurace pyšní inovativní kuchyní, která kombinuje tradiční italské chutě s moderními technikami. Díky svému neustálému hledání dokonalosti získala opakovaně Moma zaslouženě ocenění Michelin.
![](/sites/default/files/styles/na_titulce/public/2024-07/clanek-Andrea%20Pasqualucci_0.jpg?itok=zBCCd9cT)
Interiér Ristorante Moma je elegantní a současný, vytvářející atmosféru, která je zároveň přívětivá a luxusní. Design prostoru reflektuje harmonii mezi historickou podstatou Říma a moderním uměním. Hosté zde mohou očekávat pozorný a profesionální servis, který se stará o každý detail jejich návštěvy, od přivítání až po poslední doušek vína.
Náš večer v Ristorante Moma začal s amuse-bouche, který byl kominací chutí a příjemně nás naladil do úvodu našeho degustačního menu.
![](/sites/default/files/styles/na_titulce/public/2024-07/clanek-Moma_%20Amouse%20bouche%20-%20KMS_0732_stampa_0.jpg?itok=6ZL_JSQ9)
Po lahodném amuse-bouche následoval předkrm s názvem "Il nostro orto di stagione" neboli "Naše sezónní zahrada". Tento jemný předkrm byl oslavou čerstvých sezónních surovin, které byly pečlivě vybrány a připraveny tak, aby nabídly čisté a přirozené chutě. Bylo to jako malá gastronomická procházka italskou zahradou.
![](/sites/default/files/styles/na_titulce/public/2024-08/clanek-Moma-%20Il%20nostro%20orto%20di%20stagione%20in%20giardiniera%20_2127_MScichilone_stampa.jpg?itok=-huIRXA7)
Následovaly ústřice s kompotem z šalotky a šampaňskou omáčkou, známé jako Ostriche, composta di scalogno e salsa allo Champagne. Kombinace svěžesti ústřic s jemnou sladkostí šalotky a bohatostí šampaňské omáčky byla naprosto dokonalá, představovala skvělý úvod do naší degustační cesty. Každé sousto přineslo závan mořské svěžesti, který se harmonicky snoubil s jemným, sladkým tónem šalotky a bohatou, krémovou omáčkou. Tento pokrm se stal oslavou rafinovaných chutí a textur, což dokládalo nejen kulinářskou zručnost kuchařů, ale také pečlivě vybrané ingredience, které dokázaly povznést jednoduché ústřice na skutečný gastronomický zážitek.
![](/sites/default/files/styles/na_titulce/public/2024-07/clanek-Moma%20-%20Ostrica%2C%20composta%20di%20scalogno%20e%20salsa%20allo%20Champagne%20_2561_MScichilone_stampa_0.jpg?itok=Bcr8Xy-R)
Další chod, Tagliatelle di seppia alla puttanesca, přinesl na stůl inovativní přístup k tradičnímu italskému receptu. Těstoviny vyrobené ze sépie, precizně nakrájené do tenkých, ale pevných proužků, se dokonale snoubily s pikantní puttanesca omáčkou. Omáčka, připravená z kvalitních surovin jako jsou rajčata, kapary, olivy a ančovičky, byla jemně pálivá a bohatá na chutě, což přidalo celému chodu nečekanou, ale velmi příjemnou hloubku a komplexnost. Tento pokrm, pečlivě vytvořený šéfkuchařem, nejen že zachoval tradiční italské prvky, ale zároveň předvedl moderní gastronomické techniky a kreativitu, které společně vytvořily harmonickou a fascinující kulinářskou zkušenost.
![](/sites/default/files/styles/na_titulce/public/2024-07/clanek-376408793_673321184751544_29429380632226158_n_0.jpg?itok=SOK6xm3L)
Následovaly Tortello di pappa al pomodoro, pesche e mozzarella di bufala – domácí tortelli plněné pappa al pomodoro, broskví a buvolí mozzarellou. Tento pokrm spojoval sladkost šťavnatých broskví s krémovou jemností buvolí mozzarelly a intenzivní chutí bohaté rajčatové náplně. Harmonické propojení těchto chutí vytvářelo osvěžující zážitek, který dokonale ladil s letním večerem v srdci Říma. Každé sousto bylo dokladem precizní práce kuchařů Ristorante Moma, kde se tradiční italské ingredience potkávají v nečekaných kombinacích a dosahují kulinářské dokonalosti.
![](/sites/default/files/styles/na_titulce/public/2024-07/clanek-434136969_779564957460499_141143110843136155_n_0.jpg?itok=nh2ICpcF)
Jedním z vrcholů večera bylo Risotto alla camomilla, anguilla affumicata, miele e origano. Risotto s heřmánkem, uzeným úhořem, medem a oreganem. Toto risotto bylo jemné a krémové, s lehkým nádechem heřmánku, který byl skvěle vyvážený výraznou chutí uzeného úhoře a sladkostí medu. Byl to pokrm, který opravdu překvapil a potěšil naše chuťové buňky.
![](/sites/default/files/styles/na_titulce/public/2024-07/clanek-Risotto%20anguilla%20e%20camomilla_0.jpg?itok=3Q5-XQHM)
Dalším vrcholem večera byl hlavní chod v podobě Picanha, salsa tonnata e radici. Tento tradiční brazilský řez masa, známý svou šťavnatostí a plnou chutí, byl připraven s mistrovskou precizností. Každé sousto Picanhy se rozplývalo na jazyku, umocněno jemnou a krémovou tuňákovou omáčkou, která dodávala nečekaný, avšak dokonale harmonický kontrast k bohatosti masa. K tomu byly servírovány delikátně upravené kořeny, které jídlu dodávaly zemitou a lehce sladkou dimenzi, čímž se stalo komplexním a nezapomenutelným zážitkem pro všechny smysly.
![](/sites/default/files/styles/na_titulce/public/2024-07/clanek-Moma_0.jpg?itok=OeN5iOUC)
Na závěr jsme si vychutnali Cake di polenta, chantilly alla vaniglia e salsa alle more. Polentový dort s vanilkovou chantilly a omáčkou z ostružin. Tento dezert byl sladkým zakončením našeho večera, kde se kombinovala lehkost a krémovost chantilly s jemnou strukturou polenty a osvěžující kyselostí ostružin.
![](/sites/default/files/styles/na_titulce/public/2024-08/clanek-Cake%20al%20mais%2C%20chantilly%20vaniglia%20e%20rhum%20e%20salsa%20alla%20frutta_6613M_.jpg?itok=3qEbhSvP)
Ristorante Moma je místem, kde se setkává elegance s kulinářským uměním, a kde každý pokrm je pečlivě promyšlený a připravený tak, aby nabídl nezapomenutelný zážitek. Navštívit tuto restauraci znamená ponořit se do světa chutí a vůní, které vás okouzlí a inspirují.
![](/sites/default/files/styles/na_titulce/public/2024-07/clanek-Moma%20_%20sala%20-%20KMS_0696_stampa_0.jpg?itok=Ph2sVhaI)