ROZHOVOR S NILSEM JEBENSEM, MAJITELEM ŘETĚZCE LUXUSNÍCH RESTAURACÍ KAMPA GROUP

18. Březen 2015 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 29760

Nils Jebens pochází z Norska, v České republice žije od roku 1992, kdy přijel do Prahy pracovat pro společnost Casinos Austria International. V roce 1994 otevřel svou první pražskou restauraci Kampa Park, která se díky strategicky skvělé poloze na Malé straně, prvotřídnímu servisu a hlavně vynikající kuchyni brzy stala hvězdou místní kulinářské scény. Dnes patří do skupiny Kampa Group ještě Hergetova Cihelna a Cowboys. Všechny restaurace jsou fenoménem, jehož věhlas daleko překročil naše hranice a vyhledávají je gurmáni, znalci i celebrity z celého světa.

Počátkem 90. let byla Česká republika plná příležitostí, vy jste o Praze prohlásil, že to bylo „pole neorané“. Pokud byste si z nějakého důvodu neotevřel restauraci, na jakou oblast podnikání byste se zaměřil místo toho?
Zajímal jsem se původně také o další obory, asi nejblíže jsem byl variantě podnikání v oblasti reklamy, chtěl jsem otevřít reklamní agenturu. Měl jsem chuť podnikat téměř v jakékoli oblasti, v té době zde bylo opravdu hodně možností...V každém případě jsem byl pevně rozhodnutý zůstat v Praze a podnikat.

Byl jste potápěčem Norského královského námořnictva a pracoval jste v kasinech, naučil jste se v těchto oborech něco, co se vám později hodilo jako majiteli luxusních restaurací?
Stát se profesionálním potápěčem je náročné fyzicky i psychicky, když jsem se do toho pouštěl, vůbec nebylo jisté, že to zvládnu. Nakonec se mi to podařilo a díky tomu jsem získal velkou sebedůvěru. V kasinech jsem se zase naučil pracovat s penězi a mít dokonalý přehled o všech finančních operacích. Když například po zavření kasina chyběl jediný dolar, nikdo nešel domů, dokud se nenašla chyba. Prostě absolutní pořádek... Naučil jsem se samozřejmě ještě spoustu dalších důležitých věcí, ale tyhle dvě mi v podnikání pomohly nejvíc.
Kampa Group v současnosti provozuje tři restaurace, plánujete otevřít nebo převzít nějakou další?
To je zatím tajemství.

Jaké novinky chystáte v jednotlivých restauracích pro letošní rok?
Kampa Park slaví 20. výročí, na podzim plánujeme velkou oslavu. V Cowboys bude od jara zbrusu nové menu, nabídku také rozšíříme o stylové hamburgery. Zmínil bych také golfový turnaj 13. června v Albatrossu, který každoročně pořádáme.
Jaké je vaše nejoblíbenější jídlo v restauracích Kampa Group?
V Kampa parku je můj favorit halibut pošírovaný v olivovém oleji s černými lanýži, v Cihelně mám nejoblíbenější sahimi pizzu s plátky syrového tuňáka, a v Cowboys si pochutnám na americkém omaha steaku.

Vaše restaurace jsou v oblíbených turistických lokalitách, máte přehled o tom, jestli je navštěvuje víc turistů nebo místních?
V zimě k nám chodí spíš Češi a v létě díky turistickému ruchu a umístění restaurací zase trochu převažují cizinci. Průměrně za celý rok to je přibližně 50:50.
Restaurace Kampa Group často vyhledávají celebrity, kdo byli nejznámější hosté, kteří si u vás dali oběd či večeři?
Byli u nás například Mick Jagger, Rolling Stones, Bruce Springsteen, U2, Brad Pitt s Angelinou Jolie, a všichni novější agenti 007. Z českých osobností si vážíme návštěvy Václava Havla s manželkou Dášou.

Jste vy sám dobrý kuchař? Pokud ano, jakou svou specialitu byste doma připravil svým hostům?
Ano, vařím moc rád, i pro hosty. Snažím se vždycky připravit to, co mají rádi. Většinou dělám nějaké těstoviny jako předkrm, pak rybu a desert s jablky.
Jaká je vaše nejoblíbenější zahraniční restaurace?
Je jich hodně, z těch významnějších asi NOBU v New Yorku a kodaňská Noma.

Za jaké koníčky utrácíte peníze?
Miluju lyžování, za to určitě utratím nejvíc. Dále za potápění a rybaření.
Děkujeme za rozhovor

Galerie

Rozhovory

KAMPA GROUP