Růžové šampaňské zažívá renesanci

22. Leden 2020 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 14133

Celosvětově jsou prodeje růžového šampaňského na vzestupu. Za jejich úspěchem nestojí ženy, jak by se mohlo podle zářivé barvy zdát, ale překvapivě gurmáni z řad mužů. Je to dáno výrazným chuťovým profilem růžových šampaňských, který konvenuje spíše mužským preferencím a lépe se hodí k chuťově výrazným pokrmům.

Po dlouhou řadu let bylo růžové šampaňské považováno za vedlejší produkt kraje Champagne a byla mu připisována image „ženského produktu“ vyhrazeného pro romantické příležitosti. Toto klišé se díky trendům posledních let ukázalo jako nesprávné a růžové šampaňské víno začali více vyhledávat znalci i restauratéři. Za oblíbeností růžového šampaňského stojí jeho intenzivní chuťový profil, výrazné vinařské styly a všestrannost, se kterou mohou být použita do koktejlů a k párování s delikátními pokrmy. Právě díky silné a osobité chuti bývá růžové šampaňské označováno znalci jako „mužné“ víno.

Růžové šampaňské se stalo favorizovaným u milovníků kvalitní kuchyně díky jeho chuťovým vlastnostem, které umožňují párování s různými bobulovitými plody, sýry a červeným masem.

Marco Fadiga, šéfkuchař šampaňského domu Moët & Chandon, popisuje párování růžových šampaňských s vytříbenou kuchyní: „Podle mého názoru párování s vhodným jídlem zdůrazňuje jemné a jinak trochu skryté chuťové nuance šampaňského. Rosé Impérial se hodí do všech ročních období, například ke kuchyni plné čerstvých a výrazných chutí zralých plodů na jaře a v létě. Díky podílu červeného vína je ale taky vhodné k červeným masům, ať již tepelně neupravovaným nebo grilovaným. Také se hodí k červenému tuňákovi a korýšům podávaným s letní zeleninou, černými olivami a výraznými sýry. Taniny odrůdy Pinot Noir totiž dodávají růžovému šampaňskému specifickou sílu, která jej dovolí párovat se s chuťově výraznými pokrmy.“

Za ideální foodpairing Marco Fadiga považuje kombinaci Rosé Impérial s hovězím carpacciem doplněným olivovým olejem a mletým pepřem či s tatarským biftekem na francouzský způsob. Z mořských specialit je rosé vhodné ke smažené parmici s koriandrovou emulzí, mušlím ve vývaru s chorizem nebo k asijskému curry s citronovou trávou.

Celkově se rosé hodí k výrazným pokrmům, a to i do veganské či vegetariánské kuchyně. „Není důvod si myslet, že by se k veganské či vegetariánské kuchyni růžové šampaňské nehodilo. Například k bruschetě, polévce gazpacho z červených paprik s bazalkou a olivovým olejem nebo k čerstvému ratatouille je přímo vynikající. Vegetariánům bych také doporučil párování s kozím sýrem. A zapomenout nesmíme ani na vynikající dezerty. Růžové se skvěle pojí s deserty z čerstvého ovoce bez přidaného cukru,“ dodává Marco Fadiga.

Více informací o šampaňských se dozvíte na webových stránkách Moet & Chandon.

Galerie