Vína s dlouholetou moravskou tradicí od Vinařství rodiny Buriánkovy

06. Květen 2021 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 16691

Ne nadarmo se stalo víno jedním z nejoblíbenějších alkoholických nápojů vůbec. Stačí, když přijdete na oslavu, podíváte se kolem a všude vidíte víno. Úplně stejně tak tomu je i v restauracích, nebo jen při pohodových večerech, kdy si manželé společně jednu láhev vína otevřou, aby si zpříjemnili večer. Víno se zkrátka pilo odjakživa a dnes se stává stále oblíbenějším. Nemohlo by ale existovat, kdyby nebylo zkušených vinařů, kteří pro naše chuťové buňky tento lahodný nápoj připravují. Jedním z nich je například Vinařství Buriánkovi.

Rodina Buriánkova své vinařství založila v roce 2007, ale to rozhodně neznamená, že se v obci Hlohovec, kde se toto vinařství rozprostírá, nevyrábělo víno již dávno předtím. Přímo Buriánkovi s tím mají nemalé zkušenosti, neboť původní vinný sklep byl postaven už v roce 1969 a víno se vyrábělo především pro vlastní využití.

Výrobu vína započal již dědeček Jaroslav Buriánek, po němž se štafeta předávala dalším potomkům, až nyní doputovala k vnoučatům Jaroslavovi a Pavlovi. Až do roku 2018 byla produkce vína umístěna přímo ve sklepě pořízeném v roce 2006. Dnes už se ale přesunula do moderního provozu, což je základem pro kvalitní víno.

Vinařství rodiny Buriánkovy si zakládá na tom, aby jejich vína měla tu nejpříjemnější chuť se šťavnatou kyselinkou. To je ovšem pro jižní Moravu typické. Výroba probíhá především z vín pocházejících z vlastního vinohradu o výměře 8 ha. Po celý rok si Buriánkovi zakládají na šetrné ochraně jejich révy, kterou neustále opečovávají. Z ní následně produkují famózní a chutná bílá, růžová a červená vína, která můžeme dále rozdělit na suchá, polosuchá, polosladká a sladká. Především se vinařství zaměřuje na odrůdy typické pro jižní Moravu, ale mezi jejich zákazníky jsou velmi oblíbené i interspecifické odrůdy, jako je Hibernal a Solaris.

„Unikátnost vinařství vytváří zejména úžasný terroir obce Hlohovec, která je pomyslným srdcem Valticko-Lednického areálu. Na malém území se ve vinohradech nachází různé druhy půdy. Převládá spraš v kombinaci s vápencem navazující na nedaleké kopečky Pálavy. Mezi Valticemi a Hlohovcem je pak lehká štěrkovito-písčitá půda, která dává hroznům a následně i vínu velký potenciál v jeho vůni,“ vysvětlil someliér Jiří Sup, který mimo práce ve vinařství vede someliérské kurzy ve spolupráci se vzdělávacím střediskem NCM Brno.

O kvalitě a chuti vín svědčí i fakt, že vinařství získalo významná ocenění v různých soutěžích. „Známe výsledky Jarovín rosé 2021 a nezklamali jsme! Cabernet Sauvignon rose 2019 získal zlatou medaili, loni to bylo stříbro. Zlatou získala i Frankovka rose 2019 a stříbrnou Frizzante Frankovka rose 2019. Pro zajímavost, obě Frankovky byly mezi desítkou nejlépe hodnocených vín ve svých kategoriích a Cabernet Sauvignon dokonce mezi pěticí nejlepších,“ sdělil Jaroslav Buriánek na sociálních sítích. Kromě toho se může vinařství chlubit například i oceněním za nejlepší kolekci na letošním ročníku Grand Prix Vinex.

Ochutnat vína Vinařství rodiny Buriánkovy můžete jednoduše. Je možné si je objednat na jejich e-shopu, anebo se zúčastnit řízené degustace, kterou vinařství pořádá. V případě zájmu o poznání okolí, či účasti na zmíněné degustaci, se také můžete ubytovat v penzionu Šulaperk, který se nachází ve stejné obci jako vinařství.

Galerie