Vinařství Škrobák nabízí výborné víno s domácí gastronomií

Soňa Hlaváčová
12. Srpen 2019

Vinařství Škrobák je společnou rodinnou vášní rodiny Škrobákových z Čejkovic. Víno vyrábí ze svých vlastních vinic, o které se z láskou ekologicky starají a vyrábí poctivá vína v bio kvalitě. A že tuto svou vášeň provádí skutečně dobře, dokazuje ocenění Vinařství roku a také vítězství v kategorii malé vinařství s produkcí do 50 tisíc litrů za rok z roku 2018 pořádaném Svazem vinařů ČR.

Filozofií rodiny je to, že víno nejlépe chutná tam, kde se zrodilo. Proto rodina vybudovala moderní prostory, kde si lidé mohou vychutnávat nejen špičková vína, ale také výbornou místní gastronomii a vřelý přístup. Tyto prostory jsou natolik důstojné, že se v nich mohou pořádat i společenské akce, oslavy, firemní večírky nebo svatby.

Kromě toho je možné si objednat z několika druhů různých degustací, které vinařství pořádá buď podle osvědčených konceptů nebo je upraví na míru jednotlivým zákazníkům. Na výběr je klasická degustace, degustace se studenou kuchyní a degustace s tříchodovou večeří. Kromě toho je v nabídce i speciální zážitková degustace obnášející osm třísoustových chodů se snoubeným vínem.

Vinařství kombinuje tradiční i moderní postupy. Od začátku sází na vlastní vinice, kde si jedině mohou být jisti tou nejvyšší kvalitou. Dnes vlastní 11 hektarů vinic, které ale neustále rozšiřují, přičemž z lásky k přírodě nevyužívají žádného chemického hnojení. Přednostně vyrábějí bílá vína, ale daří se jim i červená, za zmínku stojí především odrůda Pinot Noir. V nabídce jsou taktéž vína slámová či ledová a podílí se i na výrobě sektu tří čejkovických vinařství 3-SEKT.

Kromě honosných akcí vinařství rádo přivítá také cykloturisty, kteří na jižní Moravu přijíždějí za vínem, zejména v období prázdnin. Vinařství se totiž nachází přímo u cyklistické stezky a právě pro tyto účely vzniklo bistro, kavárna a vinný bar, kde si kromě výborného vína mohou cyklisté dopřát také drobné pohoštění, kvalitní kávu a domácí dezerty.