Výtečná vietnamská gastronomie v restauraci Gao Den

Autor: Vojtěch Tesárek
13. Červenec 2020 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 13528

Je až neuvěřitelné, na kolika druzích kuchyní si u nás v Čechách můžete pochutnat. Zaručeným uměním a výhrou jsou však vietnamské delikatesy, které si rozhodně nemáte možnost dát všude, protože se jimi nezabývá velké množství restaurací, ale když už se nějaká taková najde, je to doslova „bomba“. Jedním takovým fenoménem jsou pokrmy z restaurace Gao Den, do které jsem se nedávno vydal i já.

Nápad založit si právě restauraci s vietnamskými specialitami, za kterými se budou lidé velmi rádi vracet, pochází z hlavy právě dvou mužů – bratrů Khanh a Giang. Jejich vizí totiž bylo vytvořit vietnamskou kuchyni přesně tak, jak to znají ještě z jejich dětství. Právě o restauraci Gao Den, jak ji bratři pojmenovali, jsem slyšel už několikrát, a protože jsem nikdy pořádně vietnamské jídlo nejedl, musel jsem takovouto restauraci zaručeně navštívit.

Autor: Vojtěch Tesárek

Autor: Vojtěch Tesárek

Útulné prostředí a velmi milá obsluha je samozřejmě to, co nemůže chybět v žádné luxusní restauraci, kde chcete prožít ten nejlepší gastronomický zážitek. Spolumajitel restaurace Khanh má za sebou velmi dlouhou historii a bohaté zkušenosti, které zajisté ve své restauraci musí zužitkovat. Právě umění Khanha a šéfkuchaře Jana Humra se promítá jednotlivě v každém pokrmu, do kterého jsem se zamiloval hned při pohledu. Zaručeně mohu potvrdit tvrzení Khanha, který říká: „Vařím jídlo tak, aby chutnalo mně samotnému,“ – to mohu jen potvrdit, protože mně chutnalo až nadmíru, měl jsem do restaurace dojít více vytrávený a hladový.

Upřímně snad největší problém mi dělalo, abych si vybral jídlo, které by mi chutnalo nejvíce, téměř každé znělo tak dokonale, že bych se nejraději do restaurace vrátil a ochutnal úplně vše, co zde nabízí. Například jsem se nedostal k tomu, abych okusil jeden z originálních koktejlů, které jsou v restauraci velmi oblíbené – příkladem by mohl být vlastní Signature Gao Den Gin & Tonic, což je koktejl na bázi london dry ginu infuzovaném kůrou a dužinou s yuzu. Dalším příkladem bych ještě uvedl Spicy storm – kořeněný rum infuzováný skořicí, se zázvorovou marmeládou, čerstvou limetkou a zázvorovým pivem.

Autor: Vojtěch Tesárek

Autor: Vojtěch Tesárek

Jen doufám, že se mi takto ještě alespoň jednou v životě poštěstí a budu si moci znovu pochutnat na tak výtečné gastronomii.

Autor: Vojtěch Tesárek

Autor: Vojtěch Tesárek

Galerie

Autor: Vojtěch Tesárek
Autor: Vojtěch Tesárek
Autor: Vojtěch Tesárek
Autor: Vojtěch Tesárek